Organizace času díl 1.

1

V dnešní hektické době často ani nevíme, co dělat dříve. Sjednat schůzku, vyzvednout děti ze školy, zarezervovat místa v restauraci, koupit kytku… Je toho prostě moc k zapamatování i na stihnutí. Existuje však spousta různých možností, jak se s tímto problémem vypořádat.

Diář

Začněme všem známou klasikou k organizaci dne – diářem. Diářů existuje mnoho druhů: denní, týdenní, bezdatové, poznámkové, kapesní, školní atd. Všechny ale mají stejný účel, a sice připomenutí nějaké naší poznámky. Pak už záleží na každém z nás, jak moc plánujeme diář využívat a jak s ním budeme zacházet. Pro velmi náročné jedince dokonce existují firmy, které vytvoří diář přímo podle vašich představ.

Další z možných variant je motivační „diář“ Doller. Ten se hodí všem lidem, kteří mají spíše dlouhodobé cíle (shodit pár kilo, koupit si nové auto), ale zároveň si potřebují zapsat každodenní události. Oproti klasickému diáři,můžete Doller začít užívat kdykoliv během kalendářního roku. Je tedy jedno, jestli si ho koupíte ihned po Novém roce nebo k narozeninám v červnu. Stále budete mít stejný počet dnů na zaznamenávání.

 Telefonní diáře

aplikace
Top Task List (Windows Phone, Windows), Evernote (iOS, WatchOS Windows, Android, Android Wear), Google Keep (Android, Android Wear, iOS)

Elektronická podoba diářů je moderním nástupcem diářů papírových. Telefonní diáře mají spousty výhod – máte je vždy po ruce, nezabírají vám místo v tašce či kabelce, mají neomezenou kapacitu a nevzhledný rukopis zde nehraje roli.

Já mám například telefon s operačním systémem Windows Phone. Pokud jej máte také, doporučuji aplikaci Top Task List. Jedná se o aplikaci na organizaci času, k dané situaci můžete navolit barvu, urgentnost, druh připomenutí nebo jestli se vám daná akce opakuje (např. snídaně, běhání). Když podpoříte autory (55 Kč), tak se vám otevře i synchronizace přes OneDrive, díky čemuž můžete svůj den naplánovat skrze počítač. Jediná nevýhoda je, že aplikace není v českém jazyce. Na druhou stranu však musíme říct, že k překládání toho moc není.

Mezi další oblíbené aplikace pro správu diáře patří například aplikace Any.do, Wunderlist nebo Todoist. Z čistě kalendářových aplikací pak Google Calendar, Sunrise, Tempo, Cal či Wave.

Velmi silným nástrojem je také OneNote, který je pro Android i Android Wear, iOS i OS X, Windows Phone i Windows. Je sice spíše poznámkovým blokem než diářem, ale zato má dvě nesporné výhody, kterými konkurence často nedisponuje. Kompatibilitu a synchronizaci. Na přednášce si můžete do OneNote psát výpisky nebo si doma napsat proslov do práce. Automaticky se vám pak vše synchronizuje se všemi zařízeními, takže se cestou ze školy/z domova se pak z poznámek můžete učit. Všechny myšlenky tak máte vždy při ruce.

Vzestup informačních technologií se jednoznačně promítnul do všech oblastí našeho života. Plánování času nevyjímaje. Je tedy jen na vás, zda zůstanete „klasikem“ a budete nadále využívat papírové diáře, nebo se přizpůsobíte trendům a svůj osud svěříte do rukou svého chytrého přístroje.

Přečtěte si také pokračování článku Organizace času díl 2.

Korekturu článku provedl Štěpán a Michal.

Předchozí článek50 tipů kam na rande
Další článekJak vybrat parfém část 1.
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

1 komentář

  1. Používám aplikaci Todoist, která je zmíněna v článku a můžu jen potvrdit výbornou organizaci času a úkolů, nejen pracovních. Možná za největší plus této aplikace považuju nastavení možnosti, ať se nějaká pravidelná činnost ukazuje např. každé pondělí. Takže když vím, že v pondělí píšu plány na daný týden, každé pondělí mi tento úkol v Todoistu naskočí a nemusím se o nic starat. Super věc.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here