Vesta k obleku

0

Mnoho z vás se nás ptá, jak si správně vybrat vestu k obleku. Tímto bychom nejen pro ně, ale i pro další čtenáře rádi udělali návod, který vám s výběrem správně vesty určitě pomůže.

Nejdříve ale obecně. Vestu k obleku si pochopitelně můžeme koupit přímo s oblekem, jakožto třídílný oblek. Avšak poslední dobou se více setkáváme, že si muži koupí dvoudílný oblek a vestu v odlišné barvě samotnou. Tato volba určitě není na škodu, protože výsledek nevypadá tak nudně a jiná barva vesty dává celému outfitu šmrnc.

Proč se vesta vůbec nosí k obleku? Na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Nejenže z obleku vesta udělá luxusní záležitost, ale také za období horkých dnů, si člověk může sundat sako a mít na sobě košili s vestou, aniž by způsobil nějaké faux pas.

Důležitým pravidlem, ale je, že jak u obleku tak i u vesty se nechává poslední knoflík rozepnutý. Tedy za předpokladu, že vesta či oblek nemá pouze jeden knoflík!

Jak si ale vybrat tu správnou vestu? Nejprve se zaměříme na tvar postavy, protože správně zvolená vesta může opticky zúžit postavu, či naopak rozšířit. Pokud jsme širšího tvaru, pak volíme vesty v tmavých odstínech, bez vzorků a matného materiálu. Taková vestička opticky zúží postavu. Naopak pokud jsme vyšší a užší postavy, tak volíme vestu světlejší barvy a se vzorem.

Na vzoru taktéž záleží, ale je tu jednoduché pravidlo:

Podélné proužky jsou vhodné pro muže štíhlé a vysoké, protože postavu zkracují a rozšiřují. 

Svislé proužky jsou vhodné pro muže menší a objemnější, protože postavu zužují a prodlužují. 

Teď už jenom sladit barvy. Jedna z možností je, jak jsem psal již v úvodu, že barva vesty je stejná jako zbytek obleku. To, ale může vypadat trochu stroze, proto si k tomu vezměte výraznější kravatu, kterou můžete zkombinovat se stejnobarevným kapesníčkem.

Další z možnosti je zkombinování stejné barvy vesty a kravaty. Tato možnost je určitě dokonalá v tmavším obleku a v bílé košili. K tomu můžeme sladit stejnou barvu kapesníčku jako košile, či stejné barvy jako vesty a kravaty. Můžeme se také setkat s tím, že potkáme muže v bílé, stříbrné či zlaté vestě. Tato možnost se používá nejčastěji na svatbách. Stříbrná či zlatá vesta se používá v případech, kdy nevěsta má na sobě luxusnější šaty. Bílá vesta se používá k zvýšení elegance a slavnosti obleku.

 

Předchozí článekUndercut – sestřih 21. století
Další článekŽivot moderního gentlemana 3.díl
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here