Pořiďte si činkový set a dostaňte se po zimě do formy

0
činky

Období zimy je pro většinu z nás časem, kdy si takzvaně dopřáváme. V překladu to obvykle znamená, že jíme více a zároveň je pro nás mnohem obtížnější donutit se ke sportu, než když venku svítí sluníčko, které nám vlévá elán do žil. Pokud také máte v plánu své po zimě ochablé svalstvo dostat zpátky do formy, určitě se neobejdete bez činkového setu.

Výběr je široký. Co by měl správný činkový set obsahovat?

Na zpevnění horní poloviny těla snad neexistuje lepší cvičení než právě zvedání závaží. Pořiďte si činkovou sadu, díky které budete moci zvedat zátěž při cvičení adekvátně své fyzické zdatnosti. Nakládací činkové sety najdou místo v každé domácnosti. Jednoduše je schováte pod postel, do skříně nebo do šatny. Nebudou vám tak nikde překážet a vytáhnout je můžete jen přímo na cvičení. Jak se ale v tak široké nabídce činkových setů zorientovat, abyste si objednali tu nejvhodnější variantu? Na následujících řádcích si to trochu přiblížíme.

Činkové sady se obvykle skládají ze středové činkové osy, která tvoří naprostý základ činky. Bez osy se jednoduše neobejdete. Jde o tyč, na kterou se takzvaně nakládají kotouče, které v různých vahách a velikostech naleznete v činkové sadě. Ty lepší činkové sety obsahují jak dlouhou činkovou osu pro obouruční posilování hrudníku a přítahy, tak jednu nebo dvě krátké jednoruční osy pro posilování bicepsů, tricepsů, ramen a dalších svalů paže. Co se pak týká závaží, rozdělujeme je na tři typy.

Olympijská závaží jsou bestsellerem

Mezi nejdražší, ale také nejoblíbenější typy činkových závaží nejen v e-shopu se sportovním vybavením na následujícím odkazu https://hop-sport.cz/cinkove-sety/, patří takzvaná olympijská, tedy kovová pogumovaná závaží. Tyto kotouče jsou totiž natolik odolné, že je skoro nemožné je jakkoliv poškodit či dokonce zničit. Navíc je i posilování s nimi vysoce komfortní. Díky gumovému povrchu, který tlumí nárazy, totiž olympijská závaží nedělají žádný rámus.

Levnější závaží pro nenáročné

Cementová závaží v plastovém obalu jsou nejlevnější, a pro člověka, který s posilováním teprve začíná, naprosto dostačující. Jejich riziko je ovšem v jejich křehkosti. Betonová závaží ukrytá v plastovém obalu se při dlouhodobějším používání totiž začnou drolit či mohou prasknout a seskupit se uvnitř obalu na jednu stranu. Pokud jste ale zvyklí mít své cvičební nástroje jako v bavlnce, určitě si s touto variantou vystačíte.

Vysoká životnost a příjemná cena litinových kotoučů

Zlatou střední cestou jsou pak závaží litinová, jejichž životnost je také skoro neomezená. Oproti olympijským pogumovaným závažím mají však tu nevýhodu, že jsou při cvičení hlučnější. Kovové kotouče do sebe při nakládání i cvičení narážejí, což způsobí „břinknutí“, které může být pro někoho velmi nepříjemným zvukem. A pokud si nepořídíte gumovou odkládací podložku, nepoděkují vám jistě ani sousedé pod vámi. Při posilování také nikdy nezapomínejte na bezpečnost. Proto si vybírejte činkové sety s osou s bezpečnostním sešikmeným úchopem. Ten zaručuje pohodlné držení činek během cvičení.

Předchozí článekPosilujte své srdce vhodným sportem. Cvičte alespoň 150 minut týdně. Jarní měsíce nabízejí možnosti různorodějších aktivit
Další článek5 opravdu exkluzivních rumů
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here