Péče o kožené boty

1

Ke správnému obleku a nejen k němu jsou důležité pořádné kvalitní boty. Aby dlouho vydržely, musí se o ně člověk náležitě starat. Je dobré vědět, které přípravky zvolit, i jak samotnou péči provést, abyste docílili perfektního vzhledu a poskytli řádnou výživu. Připravil jsem si pro vás pár rad a tipů jak na to.

Co používat a kde to sehnat?

Na trhu existuje mnoho přípravků pro péči o boty. Které by měl člověk zvolit, aby naše boty dostávaly péči, jakou si zaslouží? Boty nejen čistíme, ale také vyživujeme. Mrtvá kůže sama o sobě žádnou výživu nedostává, a proto jí musíme pomoci. Díky řádné péči tak můžeme prodloužit životnost našich bot až o pár let.

Mnoho běžných prodejců bot prodává své výrobky k tomu určené, ale z mé zkušenosti jsem s nimi nikdy nedocílil toho správného efektu. Také jsem se dočetl, že tyto produkty často ke kvalitní péči o boty nestačí. Z toho důvodu jsem si dal při výběru záležet a snažil se najít opravdu kvalitní značku, i za předpokladu vyšší ceny. Z většiny videí na Youtube na mě volala francouzská značka Saphir. U nás ji prodává například pánský obchod Gentleport. Nějakou chvíli už značku Saphir používám a musím ji jen vynachválit.

1

Základ:

  1. Aplikační hadr 2x – jeden pro nanášení vosku, druhý pro hydratační krém
  2. Leštící hadr
  3. Vosk nebo krém
  4. Hydratační krém
  5. Čistící mýdlo/Vlhké hadříky
  6. Kartáč
  7. Silonky – ano, čtete dobře 😀

Nadstandard:

  1. Napínáky do bot
  2. Olej na ochranu podrážek
  3. Rukavice na leštění bot

Postup

1.    Dokonalé očištění bot

Předtím, než boty začneme voskovat či krémovat je nutné vytáhnout tkaničky, boty dokonale vyčistit od nečistot a prachu. K tomu použijeme čistící mýdlo na boty, případně vlhčené ubrousky. Poté vezmeme kartáč, kterým přejedeme po celé botě, abychom se zbavili prachu.

2.    Rozetření hydratačního krému

Po důkladném vyčištění si naneste na hadr hydratační krém, který se snažte rozetřít po celé délce boty, hlavně mezi rám a kůži. Tam je bota nejchoulostivější. Nechte tento krém vstřebat po dobu 15-20 minut, aby se kůže pěkně vyživila, poté přejděte na další krok.

3.    Nanesení vosku nebo krému

Posléze pro jistotu použijte opět kartáč, abyste předešli budoucím problémům s prachem. Následně si na hadr naneste krém nebo vosk (ten doporučuji v barvě bot nebo bílý – neutrální). Je dobré jej nanášet kruhovými tahy a na botě nevynechat ani kousek. Opět počkejte alespoň 15min.

6a

4.    První leštění a další nános

Po 15 minutách přejeďte botu leštícím hadrem, nejvíce pozornosti věnujte špičce boty. Rozhodně ale nevynechejte ani zadní část bot. Jak botu přeleštíte, můžete na ni opětovně nanést další vrstvu. Znovu ji nechejte odpočinout.

7a

5.    Finální lesk

Nakonec si stačí rozprašovačem stříknout trochu vody na leštící hadr a pustit se do leštění. Tuto metodu s vodou používejte pouze na vosk, krém by se mohl začít žmolkovat. Docílíte díky tomu vynikajícího lesku. Aby bylo vše naprosto dokonalé, zapojte ještě silonky a boty naposled přeleštěte.

 

Povedlo se? Doufám, že ano. Jestli si teprve budete pořizovat první příslušenství, doporučuji Gentleport.

Předchozí článekPrůvodce tancem a tanečními
Další článekSpi lepšie, budeš lepší
David se věnuje se módě a správnému chování. Má velmi vytříbené chutě, co se alkoholu a doutníku týče. Dále mezi jeho záliby patří kreslení, čtení a plavání či tvorba vlastních citátů.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here