Na co koukat: Inside Bill’s Brain

0

Jak byste popsala jeho mozek? Je to chaos! Tak začíná jeden ze třech dílů dokumentárního seriálu o géniovi, který změnil svět. V dnešním díle série Na co koukat se podíváme na seriál Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates (včeštině V Billově mozku: dekódování Billa Gatese), mapující život jednoho z nejbohatších lidí této planety.

„V tomto chaotickém světě, temných časech bez jistoty, je jen pár lidí, kteří mi dávají pocit jasnosti. Je velmi uklidňující vědět, že na světě existuje člověk, jako je Bill.“ – Davis Guggenheim

Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates

Tři témata. Tři díly. Nic víc, nic míň. Pokud nemáte čas začínat dlouhé řady nekonečných seriálů, ale chcete něco kratšího, než je dvouhodinový film, zkuste tento dokumentární seriál. Zavede vás nejen do časů minulých, tedy časů, kdy se zrodil Bill Gates a založil firmu Microsoft, ale i do časů současných, kdy skrze největší nadaci na světě Bill & Melinda Gates Foundation posílá miliardy korun tam, kde jsou potřeba.

Co se honí Billovi hlavou?

Záchody. Obrna. Nukleární energie. I tak můžeme popsat každý z dílů seriálu. Dětství, dospívání a začátkům Billa Gatese v Microsoftu se věnují všechny tři díly, které jsou provázány se současností. Dozvíte se i o temnějších stránkách jeho života. O konfliktech s matkou či problémovém dětství. Anebo o chaosu, který se odehrává v jeho hlavě. A stejně tak i těch veselých stránkách, jako bylo jeho seznámení s manželkou Melindou. České fanoušky určitě potěší i přítomnost českého autora věděckých knih Václava Smila, který je Billův nejoblíbenější spisovatel. Bill Gates se rád chvástá, že je pravděpodobně jediný čtenář, co od něj přečetl všechny knihy (a pochopil je).

Nesmírně inspirující dokument vás přesvědčí o tom, že rozhodnout se, na co koukat, je opravdu ten nejmenší problém, který můžete mít. Seriál dává nahlédnout do fungování nadace. Nadace, která se snaží pomáhat nejen prostřednictvím financí, ale hlavně prostřednictvím inovací. Moderní problémy si žádají moderní řešení. Vyřešit problém čistoty záchodů v zemích, kde nefunguje kanalizace. Vyřešit problém dětské obrny tam, kde nefunguje zdravotnická péče. Vyřešit problém s bezpečností nukleární energie tam, kde se používá dekády let stará technologie.

Zpracování

Fantastický scénář Davise Guggenheima vás posadí do židle a po shlédnutí seriálu si budete říkat o přídavek. Sám pevně doufám, že se dočkáme i pokračování. Podle slov samotného režiséra totiž Billův příběh není ještě ani zdaleka u konce. Seriálu tak nemůžeme dát nic jiného než plný počet bodů.

Shlédnout jej můžete i s českými titulky na Netflixu. A teď už mrkněte na trailer.

PŘEHLED RECENZE
Naše hodnocení:
10
Předchozí článekPrague Bar Show 2019
Další článekGentlemani minulosti – Jack Daniel
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.
na-co-koukat-inside-bills-brainK maximálnímu možnému hodnocení nemáme co dodat. Seriál zkrátka musíte vidět.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here