Rozhovor: Doller – Jiří Doležal a Honza Emler

0

Doller, mnoho z Vás asi neví, co si pod tímto názvem představit. Popravdě já před týdnem také ne. Na Doller jsem narazil čistě náhodou, při prohlížení příspěvků stránky Startovač na Facebooku. A co to vlastně ten Doller je? Doller je novodobý diář, který díky originálním funkcím slouží jako organizovaný nástroj k seberozvoji a motivaci.

doller2

Abych se přiznal, na první pohled jsem viděl Doller, jakožto normální diář pro každého, který mě moc nepřekvapil. Jenže po zhlédnutí videa a přečtení kampaně mě Doller nadchnul. Den poté jsem napsal email zakladatelům Dolleru, Jiřímu „George“ Doležalovi a Honzovi Emlerovi, se kterými jsem se domluvil na schůze.

„Doller je pro lidi, kteří chtějí žít a nejenom přežívat.“ – Honza Emler

Musím přiznat, že jsem byl ze schůzky trochu nervózní, přeci jen jednalo se o můj první rozhovor pro Two Gentlemen. Sraz jsme měli v útulné kavárně Sicily Café v Praze.

Ihned po příchodu do kavárny jsem viděl dva elegantně oblečené mladé muže, popíjející kávu a čaj. Před nimi byl otevřený notebook a na rohu stolu položený Doller.  Hned jsem rozpoznal, že jde o George a Honzu, pozdravil jsem, potřásl rukou, posadil se a objednal kávu. Při čekání na kávu jsem měl možnost si prohlédnout prototyp Dolleru (ručně vyráběný s pár chybami).

https://www.youtube.com/watch?v=5reP2s6nBMI

Na první pohled mě zaujal samotný design motivačního diáře. Obal diáře je tvořený z napodobeniny kůže s decentním logem, který finálnímu vzhledu jakýsi šmrnc. Po otevření Dolleru na mě „vyskočilo“ motto: „Když o tom dokážeš snít, dokážeš to udělat“ – Walt Disney, které ve mně vyvolalo hodně pozitivní dojem. Doller mě nadchnul i jeho škálou možností, ale o těch se dozvíte až v následujícím rozhovoru.

Tak nejprve povězte našim čtenářům v pár větách kdo jste?

Jirka: Já jsem Jirka Doležal, studuji Ph.D. na Univerzitě Tomáše Bati, obor finance. Takže se zabývám hlavně finanční a komunikační stránkou Dolleru.
Honza: : Moje jméno je Honza Emler. Studuji obor Projektové řízení na České zemědělské univerzitě. Oproti Jirkovi se spíše věnuji té kreativnější části, tedy celému vizuálu Dolleru.

Jsem rád, že jste Doller zmínili. Můžete nám popsat, co ten Doller je? 

Jirka:Rádi bychom začli tím, že Doller není pouze diářem, jak si lidé můžou myslet. Doller je ale hlavně nástroj na to, aby si mohli splnit své sny, cíle a aby jim Doller pomohl k úspěchu. Protože tak to vlastně vzniklo pro nás, jako studentský projekt.
Honza: Myslíme si, že obyčejný diář je dobrý leda na plánování věcí v budoucnosti bez zpětné vazby, aniž by člověk viděl svůj pokrok. Přičemž cílem Dolleru je, aby každý viděl svůj dosavadní posun, a mohl si říct: „Jo, dělám to dobře, nebo ne, dělám to špatně.“ A následně měl motivaci to změnit, nebo zlepšit do budoucna.

Mě velice zaujala jedna věc, a to, že v Dolleru nenalezneme dny ani měsíce. Proč tomu tak je?

Honza: V Dolleru nenalezneme data, protože naší myšlenkou a filozofií je, že úspěch nezačíná 1. ledna každého roku, ale klidně v září, nebo třeba v březnu. To znamená, že Doller mohou lidé začít používat kdykoliv.

Dál bych se vás zeptal, co vás ještě čeká než půjde Doller do prodeje?

Jirka: Toho je hrozně moc. Prioritní je ale říci lidem o Dolleru. Protože si myslíme, že máme něco, co může pomoci lidem. Jenže víme to zatím jen my a přátelé okolo nás, kteří nás podporují a jsou úžasní. Ale chtěli bychom, aby se to dozvěděli i další lidé, kterým by Doller mohl pomoci splnit si vlastní cíle a sny.

Dále bychom chtěli přeložit Doller do angličtiny, němčiny, případně dalších jazyků, aby byl zkrátka dostupný pro všechny. Máme v plánu udělat více barevných provedení, protože je o ně velký zájem. Ale všechno závisí na tom, jak se bude Doller lidem líbit a jak uchopí jeho myšlenku.

Zmínili jste, že chcete Doller dostat dál mezi lidi. Pro koho je Doller vlastně určen?

Honza: Doller je pro všechny, kteří chtějí žít a nejenom přežívat.

Myslíte si, že by měl Doller mít každý moderní muž?

Honza: Jednoznačně! Moderní žena, moderní všechno…
Jirka: Doller je pro lidi, kteří mají velké sny a chtějí si je hlavně splnit. Žít své sny může kdokoliv, ať už 60letá babička, která chce jet do zahraničí, nebo student, který se chce naučit anglicky.

Na Startovači píšete, že Doller je studentský projekt. Pomohla vám s tím nějak škola?

Společně: Určitě. Naučí tě používat logické myšlení, získáš spoustu nových kontaktů a nutí tě k seberozvoji a hlubším znalostem. Posiluje vůli dotáhnout věci do konce.

V Česku máte unikátní výrobek. Prozradíte nám, jak vzniká dobrý nápad?

Honza: V hospodě – tedy na obědě v hospodě.
Jirka: Jak řekl Honza, u nás to začalo v hospodě. On je to vtip, ale pokud se Doller dá považovat za dobrý nápad, tak vznikl tím, že jsme se rozhodli něco podnikat, ale něco nám k tomu scházelo.

Děkuji. Poslední otázka na vás. Jelikož jsme lifestylová stránka zabývající se gentlemanstvím, tak by nás zajímalo, co pro vás znamená být gentlemanem ve třech slovech?

Jirka: To je těžká otázka. Tři slova určitě ne, ale když to vezmu z mého pohledu, tak mně se líbí, že gentleman je slovo, za kterým se toho hodně skrývá. V tom kontextu se mi líbí i slovo galantní. Pro mě to prostě není jen o oblečení a stylu, ale hlavně o tom chování.

doller

Na závěr bych chtěl Vám, všem čtenářům poděkovat, za to, že jste si tento rozhovor přečetli. A byl bych rád, kdybyste tyto gentlemany podpořili, ať už na Startovači zakoupením si vlastního Dolleru nebo jakéhokoliv Startovačského balíčku: https://www.startovac.cz/projekty/doller/, nebo slovní podporou aj., protože si myslím, že Jirka i Honza vidí tento svět tím správným směrem. Což mnoho lidí, včetně mě, nedokáže. Nechtějí si hrabat pro sebe, jak to v tomto státě chodí, ale myslí na ostatní a ostatním chtějí i pomáhat.

Předchozí článekSoutěž o gentlemanský box BoxforKing
Další článekHolky to chtěj taky
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here