5 alkoholových NEJ

2

Rekordy a alkohol, to jde dohromady velmi snadno, že? Teď ale zrovna nemáme na mysli to, kdo dá na ex víc panáků, či kdo je po 5 pivech schopný jít rovně. Připravili jsme si pro vás právě těch 5 „NEJ“, které se s alkoholem pojí a které ne každý ví.

Nejalkoholičtější pivo na světě

Není lahváč jako lahváč. Toto obzvláště platí, pokud mluvíme o nejalkoholičtějším pivu s názvem Snake Venom (Hadí jed). Vyrobil ho skotský pivovar Brewmeister, který má s těmito kuriozitami letité zkušenosti. Hadí jed se prodává ve skleněných lahvích o objemu 275 ml, což je o něco málo než malé pivo, a s neuvěřitelnými 67,5 procenty alkoholu. Toto pivo se chutí spíše řadí mezi likéry, než mezi piva, které známe. Chutná trochu po žvýkačkách a trochu po karamelu.

Cena za jednu lahev se pohybuje kolem 1500 až 2000 Kč. Pokud budete chtít o trochu slabší pivo, tak můžete ochutnat předchůdce Hadího jedu od Brewmeisteru, a to pivo Armageddon, který má „pouhých“ 60 procent.

Největší lahev alkoholu

Největší lahve bych rád rozdělil do podskupin. A to dle druhu alkoholických nápojů. Začněme jak jinak než s pivem. Největší „plechovka“ plná piva se zapsala do Guinessové knihy rekordů v roce 1999. Plechovka byla 14 metrů vysoká a byla schopná pojmout až neuvěřitelných 3 608 litrů zlatavého moku. Podle statistik z roku 2014 by jedna takováto plechovka stačila průměrnému Čechovi na 25 let života. Kdyby to tedy ještě druhý den bylo pitné…

Dále tu máme největší lahev vína. V roce 2010 si čínská vinárna usmyslela, že pokoří tehdejší rekord 490 litrovou lahev vína. Ano, povedlo se jim to. Dokonce tehdejší rekord navýšili skoro čtyřnásobně. Lahev obsahovala 1 850 litrů a musela ji držet mohutná železná konstrukce. Bohužel, tato lahev nebyla nikdy na prodej.

Vodka Chopin, která sdílí název s jedním z nejslavnějších pianistů Frederikem Chopinem, vytvořila 200 litrovou lahev plnou prémiové vodky k oslavě dvoustých narozenin právě F. Chopina. Zajímavostí určitě je, že lahev podepsala jako první celebrita Sandra Bullock.

Na konec jsem si nechal to nejlepší. Whisky. Ne proto, že to je nápoj všech gentlemanů, a není téměř nikdo, kdo by ji nemiloval, ale protože se zde činily české ručičky našich sklářů. Ručně foukaná lahev měří 1,7 metru a váží okolo 50 kilogramů a je schopná pohltit až 228 litrů whisky. Lahev vytvořila sázavská firma Kavalierglass ve spolupráci s techniky sklárny Bomma. Lahev poté byla naplněna pravou skotskou whisky v nejstarší skotské palírně Glenturret firmou Edrington Group, která je výrobcem mimo jiné whisky značky Famous Grouse.

Nejdražší alkoholický nápoj

Nejdražším alkoholickým nápojem na světě je lahev plněná Tequilou od firmy Ley .925, která je vyrobena pouze z platiny a je pokrytá 6 400 diamanty. Z tohoto můžeme usoudit, že hlavně cenu Tequily Ley .925 tvoří spíše lahev, než-li samotný nápoj. Pokud byste si ji chtěli pořídit, tak si připravte přibližně 91 miliónů korun. TOP 5 nejdražších alkoholických nápojů naleznete v článku zde.

Nejstarší alkoholický nápoj

Mezi nejstarší alkoholický nápoj se řadí 7 000 let starý zbytek hroznů na bázi vína, který je nejstarším archeologickým důkazem pro vinařství. Tento důkaz o nejstarším alkoholickém nápoji byl objeven v 60. letech 20 století v Hajji Firuz Tepe v Íránu.

Pokud bychom mluvili o nejstarším alkoholickém nápoji, který jsme schopní pít i v dnešní době, tak musíme zmínit lahev šampaňského Chateau Lafite Rothschild z roku 1787. Lahev byla zachráněna z vraku lodě u Alandského souostroví mezi Finskem a Švédskem a v roce 1985 prodána za 156 tisíc dolarů.

Nejlevnější alkoholický nápoj

Nejlevnější alkoholický nápoj je překvapivě ten, který je zadarmo. Proto bych rád zde vyzdvihl všechny lidi, kteří někdy někoho pozvali na panáka, či pivko, a také jim za to poděkoval. Nejenže jste se určitě náramně pobavili, ale také jste ukázali v sobě trochu té gentlemanské štědrosti.

Předchozí článekMoje první sako
Další článekZahradní slavnost
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

2 KOMENTÁŘE

  1. V textu pod fotkou nejsilnějšího piva vám chybí, ale i přebývají slovíčka :).
    Hadí jed se prodává ve skleněných lahvích o objemu 275 ml, což je o něco málo než-li malé pivo, a s neuvěřitelnými 67,5 procenty alkoholu.

    Největší lahve bych to rád rozdělil do podskupin.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here