Ozdoby do klopy Jollylapel

2

Jak z obyčejného saka udělat sako neobyčejné? Přeci s ozdobou do klopy!

Jak muž k ozdobám přišel

Věděli jste, že původně se některá saka zapínala v deštivých dnech až ke krku? Přesně z tohoto důvodu byla na jedné klopě dírka zatímco na druhé knoflík. Dnes už se knoflíky na klopu saka nepřidělávají vůbec, a některá saka dokonce ani nemají dírku v klopě na umístění ozdoby. To je pochopitelně škoda. Naštěstí pro nás však valná většina sak dírku stále má.

Proč se ale začaly do klopy dávat ozdoby? Traduje se historka, že Princ Albert dostal ve svatební den od královny Viktorie kytici růží. Jako gentlemanské gesto si do klopy udělal dírku a vsunul květinu do ní. Od té doby si nechával u krejčího šít všechna svá saka s dírkou. A společnost jej následovala. Ozdoby do klopy se tak staly populárními po celém světě.

Pravidla nošení ozdob do klopy

1. Noste je, když jsou vhodné

S ozdobami zacházíme podobně jako s kapesníčky. Kam se hodí kapesníček, tam se jistě hodí i ozdoba. A naopak.

Ozdoba činí oblek formálnějším, a hlavně také posunuje celý váš dojem o stupeň výš. Pokud do práce ostatní chodí v džínách, bylo by lepší ozdobu (spolu s kapesníčkem) nechat doma. Jinak se ale hodí víceméně všude. Ať už jdete na procházku s vycházkovým oblekem nebo si berete smoking do divadla, ozdoba do klopy vás může vždy doprovázet.

Co se týče saka samotného, pokud nemá dírky, rozhodně se je nesnažte udělat.

2. Noste je sladěny

Ladit jednotlivé kousky oblečení může být pro někoho oříškem. Není to něco, co by se dalo naučit z učebnice. Musíte zkoušet, zkoušet, zkoušet. Asi nikdo vám nedokáže vyjmenovat seznam barev, které spolu ladí. Přinejhorším budete muset ladit barvu saka, kapesníčku, kravaty, košile, vesty i ozdoby, případně i všeho ostatního od pasu dolů. Snažte se tedy nic nepřekombinovat a zůstat při menším množství barev.

3. Noste je s pýchou

Když už jste se rozhodli nosit ozdoby do klopy, noste je s pýchou a sebevědomím. A čekejte hodně pochval a obdivů, koneckonců, u nás je jen tak někdo nenosí.

Pokud se rozhodnete nosit v klopě místo ozdob květiny (boutonnière) rozhodně se vyvarujte květinám umělým. Stejně tak, jako byste si nevzali kapesníček z kartonu, nenoste ošklivé atrapy květin.

Ozdoby do klopy Jollylapel

Jollylapel je česká značka původem z Brna. Vše se tedy vyrábí hezky u nás v ČR za použití kvalitních materiálů (konkrétně kůže a filc). Ozdob do klopy nabízí Jollylapel ohromné množství. V době psaní článku dokonce 73 různých variant. Malé, velké, dvoubarevné, s brožovou jehlou, bez…. Ozdobu si tak vybere do svého saka každý.

Já k recenzi získal 3 ozdoby, o které jste si také mohli zasoutěžit. Rustikal filcovovou květinu na cvoček, světle fialovou koženou květinu na cvoček a světle modrou vlněnou květinu s brožovou jehlou.

Na první pohled se mi nejvíce zalíbila právě světle modrá, která skvěle dokázala jinak obyčejné sako rozjasnit a dodala mu správný šmrnc. Nejlépe se podle mě hodí k navy modrému saku.azur

Časem se mi však mnohem více začala líbit právě světle fialová ozdoba. Kůže mi osobně vyhovuje více, než filc. Skvěle doplňuje jak černá, tak modrá saka.

lila

Ozdoba, která mě překvapila nejvíce je právě ta třetí – rustikal filcové barvy. Vyzkoušel jsem ji na svém tvídovém saku a výsledek podle mě vypadá náramně. Ozdobu si dokážu představit i např. na šedivém saku, které by skvěle rozzářila.

oranz

Ozdoby do klopy Jollylapel můžete zakoupit online na Fleru, Etsy či na DaWandě a dále také v prodejně Gentleportu, Local Story či v krejčovství Galard.

 

Korekce: Štěpán Vondráček

Předchozí článekPrestaň žiť pre uznanie žien (2. časť)
Další článek8 věcí, které by neměly chybět v gentlemanově šatníku
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

2 KOMENTÁŘE

  1. Chci se zeptat, na Gentleportu jsem si našel ozdobu do klopy ve tvaru lva, stříbrnou. Velice se mi zalíbila a chtěl jsem se zeptat jestli nebude faux pas když bych si ji vzal na taneční. Také jestli když je stříbrná se musím starat o sladění nebo jestli spíš funguje jako neutrální barva jako bílá košile. Děkuji

    A. Lev

    • Faux pas to rozhodně nebude. Ozdoby do klopy se běžně nosí i na fraku a rozhodně nečiní oblek méně formálním. Obecně je úroveň oblékání do tanečních v ČR velmi mizerná, částečně tím, že se mladí muži často o módu nestarají. S ozdobou tak bude celý váš outfit mnohem hezčí. Vše je však nutné sladit. Stříbrná barva nabízí mnohem univerzálnější využití než třeba bronzová či zlatá barva. Ladit se dá ale vše dohromady, podívejte se na náš článek 8 mýtů o pánském oblékání (konkrétně bod 6): http://twogentlemen.cz/3349/8-mytu-o-panskem-oblekani/

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here