Deník gentlemana – Víkend podle Davida

4

Dlouhou dobu jsem se rozmýšlel, čím bych mohl obohatit sérii článku „Život moderního gentlemana“ a napadlo mě, psát o vlastním životě, tak jak jej prožívá gentleman v moderním světě. Tato série článků nebude jenom popisovat můj život trávený v České republice, ale brzy se s vámi podělím o své zážitky z tureckého města Istanbul, kam vyrážím studovat. Dnešní první článek naší série se bude týkat jak jinak než mého obvyklého víkendového života, jak si jej vychutnávám a prožívám. Přeji příjemné čtení.

Jelikož si chci z celého víkendu co nejvíce užít, vstávám něco kolem sedmé hodiny ráno, kdy mě vzbudí velmi nepříjemný zvuk budíku (někdo nějaké tipy na příjemnější melodie?). Po budíčku začínám šmejdit v Instagramu po módních inspiracích či fotkách z dovolených mých známých, než se plně proberu. Vyškrábu se ze své postele a dám si menší rozcvičku, něco kolem 70 kliků.

6

Pak už se jdu rovnou nasnídat, ideálně něčeho sladkého od müsli po palačinky/lívance – pro lepší start dne. Po snídani provedu základní hygienu včetně holení a pak opět vytahuji telefon. Strávím tak hodinku zjišťováním novinek ve světě, od politické sféry až po nové módní trendy či inspirace.

2

Poté se odeberu do pokoje, kde si ze své knihovny vytáhnu knihu, se kterou bych chtěl strávit nějakou část dne, a hezky s ní zapluji do křesla. Nejraději čtu témata jako nonverbální komunikace, grafologie, biografie, manipulace, jednání s lidmi nebo si jen vytáhnu nějaké drama od W. Shakespeara, G. B. Shawa apod. Ovšem jak se začtu, tak jako každý člověk ztrácím pojetí o času. Než se naději, je čas na oběd, obvykle mám snahu v kuchyni  něco splácat, ale často jsem natolik líný, že si jednoduše nechám dovézt sushi – jedno z mých nejoblíbenějších jídel.

3

Po obědě se následně odeberu relaxovat, zkontroluji emailovou poštu, prohodím pár slov s přáteli na Facebooku. Jestliže mě odpoledne nic důležitého nečeká, domluvím se s přáteli na nějakém programu, který po většinu času trávíme v kavárně (v Pardubicích například v Galerie café, Holflor nebo Bakla café) či si dopřejeme něco ráznějšího, například whisky (moje oblíbená je 10letá skotská rašelinová whisky Laphroaig). Občas to doplníme i kvalitním doutníkem.

Příležitostně se stane, že přátelé jsou zrovna mimo město nebo už mají jiný program. V tom případě se jdu projít do parku, kde za doprovodu hudby ve sluchátkách (The Heavy, Kaleo, Jamie N Commons) jen tak courám a přemýšlím.

4

Jak se vrátím z města, shodím ze sebe ošacení, vyrabuji ledničku a vrhám se ke svému stolu. Sedám za svůj notebook a obvykle se pouštím do psaní článků. Abych byl u psaní naprosto čilý, doplním svou energii velkou dávkou kofeinu nebo teinu v podobě kávy či japonského čaje Matcha.

Zbytek večera trávím u svého mini sešitu s vybranými citáty a předčítám si v něm, kreslím nebo si opět čtu knihu rozečtenou z dopoledne. Pak už den zakončuji filmem/seriálem nebo jen rovnou vytuhnu v posteli se sluchátky v uších. Jak trávíte váš víkend vy?

1

Mé oblíbené citáty:

,,Být gentlemanem není nikdy z módy“ – Gentleman Guide

,,Ženy byly stvořeny proto, aby byly milovány, ne aby byly chápány“ – Oscar Wilde

,,Příliš mnoho líčidel a příliš málo oblečení je u ženy vždy příznak zoufalství“ – Oscar Wilde

,,Jsem schopen odolat všemu, kromě pokušení“ – Oscar Wilde

,,Bez filosofie se člověk obejde. Ale bez humoru žijí jen hlupáci“ – Michail Michaljovič Prišvin

,,Není to o tom, jak hraješ hru, ale jakou hru ty chceš hrát“ – Spy game

,,Slušné chování patři ke stolu, ne do postele“

,,Dobře oblečený muž vždy udělá dobrý dojem“ David

,,Sbírej vzpomínky, né věci“ David

,,Ženy tvoří hru, muži určují pravidla“ David a Patrik

 

korekci článku provedl Tomáš Mlejnek

Předchozí článekJak se nosí šle
Další článekPánské klobouky, módní přežitek?
David se věnuje se módě a správnému chování. Má velmi vytříbené chutě, co se alkoholu a doutníku týče. Dále mezi jeho záliby patří kreslení, čtení a plavání či tvorba vlastních citátů.

4 KOMENTÁŘE

    • Dobrý den Tome,
      je mi potěšením, že se Vám líbí článek. Další díl této série se bude určitě týkat popisu mého všedního dne. Doufám, že se Vám bude líbit také. 🙂

    • Dobrý den Honzo,
      z knih na téma nonverbální komunikaci velmi doporučuji: Jak prokouknout druhé lidi (Joe Navarro; Marvin Karlins); Myslete jako Sherlock Holmes (Maria Konnikova). Co se týká manipulace a jednání, jsou to velmi propojovaná témata, jelikož jednáním chce člověk druhého zmanipulovat k něčemu, proto doporučím knihy tykající se zároveň obou: Umění vyjednávat a přesvědčit v obtížných situacích (Schranner, Matthias); Rétorika pro každého (Heinrichs, Jay); Jak získávat přátele a působit na lidi (Carnegie, Dale).
      Přeji příjemné čtení,
      David

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here