Členské kluby, ráj gentlemanů?

1

Kouřová vůně ve vzduchu, masivní dřevěný nábytek s koženými křesly, sklenky naplněné tím nejlepším alkoholem a skupina elegantních mužů v oblecích. Vítejte v členském klubu!

Historie

Nejprve si řekněme, co ty členské kluby vůbec jsou. Klub můžeme nazvat jako společenství alespoň 2 lidí se stejnými zájmy či cíli. Historicky se první kluby začaly tvořit už ve starověkých státech, aneb v dobách, kdy lidé začali žít společně ve větších skupinách. Větší skupiny lidí vedly ke směšování nejen různých kultur, ale také i rodin či jejich jednotlivců. Důsledkem toho se začali stýkat lidé se společným zájmem, navzdory tomu, že mezi nimi neexistovaly žádné příbuzenské vazby.

Nás především zajímají „gentemanské kluby“. Ty se začaly tvořit kolem 18. století v Anglii, kdy sloužily pro schůzky lidí z vyšší třídy a šlechty a bylo jich pomálu. Svou renesanci zažily až později v 19. století, kdy se začala do těchto kruhů dostávat i střední třída. Jednalo se o soukromé pánské kluby (smíšené kluby vznikaly až na konci 19. a začátku 20. století), které z prvopočátku sloužily jako místo pro hazardní hry, které byly obvykle zakázány. Později se z nich vyvinuly gentlemanské kluby s velice striktním členským řádem a dlouhou čekací listinou, v nichž se scházel vzdělaný lid. Členství v klubu začalo opět představovat určitý společenský status.

Gentlemanské kluby dnes

V dnešní době gentlemanské kluby nejsou tak populární, jak bývávaly. Důvodem především bude nástup internetu a snadnému kontaktu lidí skrze něj. Avšak pár klubů si udržuje svou popularitu i v dnešní době. Tímto případem je například nejstarší a nejznámější anglický klub White’s. Tento prestižní klub byl založen v roce 1693 a nachází se v St. James’s street v Londýně. Není ani žádnou tajností, že mezi členy tohoto klubu nalezneme i členy královské rodiny jako např. prince Charlese a prince Williama.

Pokud bychom chtěli býti členy nějakého tuzemského členského klubu, můžeme si vybrat například z těchto:

Prague Business club

Prague Business Club je obdobu gentlemanského klubu, který se snaží sdružovat společensky odpovědné podnikatele, manažery a další osobnosti České republiky. Jedná se o jeden z nejprestižnějších českých klubů, který u nás můžeme nalézt. Nachází se v Praze a jeho zakladatelem je Ing. Luboš Drobík. Samotný klub se může pyšnit úžasným klubovým domem, ve kterém se nachází soukromá jídelna, bar, knihovna či konferenční prostory. Pochopitelně máte všude na očích známky luxusu, aneb masivní dřevěný nábytek, kožené sedačky atp. Abyste se mohli stát členy tohoto klubu, musí se za vás zaručit již stávající člen, a poté, pokud projdete přijímacím řízení, musíte zaplatit členský poplatek. Výše poplatku v Prague Business clubu však není veřejně známa.

Golem club

Golem club je další pražský klub zaměřený spíše na podnikatelskou sféru (neplést se slovenským fitkem stejného názvu). Při jeho zrodu stál i známý hudebník Michal Kocáb. Klub je  znám nejen tím, že se zde schází známé osobnosti nejen z České republiky a ze světa, ale tím že být členem, není zrovna nejlevnější záležitost. Členství vás vyjde na 30 tisíc za rok a vstupní poplatek pak na 50 tisíc. Každé úterý se koná schůzka klubu a řádný člen by měl být alespoň na 60% z nich účastněn. Na oplátku můžeme využívat prostory klubu a tamní gastronomickou obsluhu pro vlastní účely.

Rotary club

Rotary club, neboli Rotary International, je mezinárodní sdružení organizací. V České republice se poprvé objevil až v 20. letech 20. století. Cílem organizace je sdružování obchodníků a vůdčích osobností k poskytování humanitárních služeb, podporování vysokých etických standardů ve všech povoláních a pomáhání budovat dobrou vůli a mír ve světě. Na území České a Slovenské republiky se nachází okolo 74 Rotary clubů a jejich členů je po světě nespočet. Členský příspěvek na rozdíl od předešlého Golem clubu není nijak vysoký (jedná se okolo 4 tisíc korun ročně).


Pravidly gentlemanských klubu obecně se zabývá náš další článek Gentlemanská příručka chování v členských klubech.

Předchozí článekSoutěž o 2 krabičky SocksInBox
Další článekDoplněk pro život recenze
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here