Rozhovor: Iva Neumanová z SocksInBox

1

Nedávno jsme se ptali našich fanoušků, jestli nosí veselé ponožky. Drtivá většina odpověděla že ano. Barevné ponožky by u nás dost možná k dostání nebyly, nebýt módní návrhářky, která je do České republiky přinesla. A právě s tou je dnešní rozhovor – Iva Neumanová, zakladatelka a návrhářka SocksInBox.

Iva Neumanová (SocksInBox)

Většina našich čtenářů značku SocksInBox pravděpodobně zná. Mohla byste ji představit těm, co ji neznají? A těm co ano, představit alespoň sebe?

Zdravím všechny gentlemany. Jmenuji se Iva Neumanová a již pátým rokem navrhuji designové ponožky v krabičkách pod značkou SocksInBox. Každý rok dělám dvě kolekce, na jaře a na podzim. Kolekce jsou vždy vyrobeny v omezeném nákladu a žádné modely se ve stejné podobě nikdy neopakují. Jakmile se na mém eshopu www.socksinbox.cz vyprodají, už je nikdy neseženete.

socks5

Jak vlastně nápad na SocksInBox vznikl? Proč zrovna ponožky?

Už od malička jsem si denně kreslila oblečení a návrhářkou jsem tak vlastně zhruba od 6 let 🙂  Láska k designu mi zůstala a k té se postupně ještě přidala vášeň pro doplňky, které se často mohou zdát nevýznamné, ale přitom prokazují svému nositeli velkou službu.

Tak se vlastně zrodil nápad s barevnými ponožkami. Pro mnoho lidí nedůležitá součást oblečení a přitom právě designové ponožky dokáží udělat s outfitem doslova divy.  Chtěla jsem barevné ponožky, které tou dobou nedělal v Čechách nikdo, přinést na trh jako ucelený produkt, který je určený především milovníkům módy. Proto ponožky prodávám v sadě v krabičkách a každý model SocksInBox tak vlastně znamená tři páry s různými vzory.iva

Paradoxně jsou většina vašich zákazníků páni. Proč jste se nepustila třeba do něčeho dámského?

Navrhuji ponožky jak pro ženy, tak i pro muže. Přišlo mi ale, že muži nemají v oblékání takovou možnost volby jako ženy. Že jsou tlačeni do uniformity a tlumených barev.

A přitom právě muži mají hravou povahu a jsou nakloněni tomu riskovat a zkoušet nové věci. I v módě. Každopádně jsme si rychle padli do noty a začali se vzájemně inspirovat a ovlivňovat.

Ovlivňovat ve smyslu, že Vám zákazníci říkali,  jaké ponožky by chtěli nebo naopak nechtěli?

Od začátku jsem svým zákazníkům naslouchala, brala jejich poznámky vážně a snažila se je promítat do dalších kolekcí. A dělám to tak dodnes. Zpětná vazba od zákazníků je pro mě hodně důležitá.

Ale zároveň se vždy snažím přijít s něčím originálním, překvapit tak, že si potom například řeknete  “Hmm, to by mě nenapadlo, že tyto barvy či vzory budou spolu fungovat skvěle“. Nakonec, to je hlavní poslání návrháře.

Odkud čerpáte inspiraci?

Miluji barvy a vzory, takže je pro mě naprosto přirozené barevné ponožky navrhovat. Hodně vzorů vlastně vzniklo náhodou. Ráda si s tím hraju a inspiraci vidím všude. Někdy jsou to třeba jiné kultury a v letošní jarní kolekci jsem se nechala inspirovat například moravským folklórem a českými lidovými kroji.

Inspirace mám dost a je pro mě spíš těžké se rozhodnout a vybrat jen některé nápady, které se nakonec v kolekci objeví.

Ještě pár let zpátky by asi při pohledu na barevné ponožky spousta lidí kroutilo očima. Dnes je ale můžeme vidět dennodenně, úspěch dokládá i fakt, že stále vznikají nové značky. Myslíte, že tento trend přetrvá nebo je to pouze chvilková záležitost?

Když jsem v roce 2011 začínala, by to risk a krok do neznáma. Naštěstí se ukázalo, že to byl také dobrý nápad, který měl skvělou odezvu nejen u českých mužů. To, s jakou radostí přijali moje výrazné barevné kombinace i designy, pro mě v začátcích hodně znamenalo a znamená dodnes. Je to velký hnací motor mého tvoření.

V průběhu těch pěti let se nošení barevných ponožek skutečně stalo velkým trendem. Ale my, kteří je rádi nosíme, to nebereme jako trend. Je to spíš záležitost, která nám zlepšuje náladu a dělá všední dny radostnějšími. Proto si nemyslím, že by šlo o chvilkovou záležitost.

Myslíte si, že se v budoucnu mohou veselé ponožky dostat i do formálního prostředí?

Nemyslím si… Už se tam dostaly 🙂 Muži, kteří je ve formálním prostředí nosí, tím dávají najevo svoji nezávislost, hravost, veselou povahu, zdravé sebevědomí.

SocksInBox teď slaví pětileté výročí. Jak se za ta léta ponožky vyvinuly? Jaké jsou plány do budoucna?

Prohlížím si teď hodně fotky ze starších kolekcí a také fotky, které sdílejí moji zákazníci třeba na Instagramu. Když se na to dívám, mám z toho dobrý pocit. Před uvedením každé kolekce vždy zažívám neskutečnou trému, která ze mě naštěstí zase díky odezvě zákazníků rychle spadne.

Uvědomuji si, že mám velké štěstí v tom, že se designy, které dělám, mým zákazníkům líbí. Že můžu dělat to, co mě tak moc baví a naplňuje.

V úterý oslavíme páté narozeniny v Dyzajnoffu a já se už teď těším, že se setkám se svými zákazníky tak nějak hromadněji. Samozřejmě na oslavu srdečně zvu vás i čtenáře Two Gentlemen.

A jaké mám plány do budoucna? Pokorně pracovat na rozvoji značky a dál šířit radost prostřednictvím barevných ponožek.


Pokud se vám ponožky líbí, zpozorněte! Spustili jsme soutěž o 2 balení SocksInBox dle vlastního výběru!

Předchozí článekPreppy styl v podání Cremieux
Další článekSoutěž o 2 krabičky SocksInBox
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here