Na co koukat: Mr Selfridge

0

Dnešní článek řady Na co koukat vás vezme do Británie na počátku 20. století. Konkrétně do Londýna, kam zrovna přijel americký podnikatel Harry Gordon Selfridge. Seriál na motivy knihy Shopping, Seduction & Mr Selfridge od Lindy Woodheadové popisuje reálný příběh Harryho Selfridge a vznik slavného Londýnského domu Selfridges, jenž dodnes stojí na vyhlášené Oxford Street.

Mr Selfridge

Sledujte příběh muže, který stojí za vznikem slavného citátu „Zákazník má vždy pravdu“ a tvůrcem mnoha inovativních praktik, které se do dnes v obchodních domech používají. Harry Selfridge byl géniem marketingu, z nakupování chtěl udělat zábavu. Před vznikem Selfridges běžný zákazník (především tedy zákaznice) musel do obchodu přijít s přesnou vidinou toho, co si chce koupit. Veškeré zboží totiž bylo za pultem. Právě Selfridge přišel s tím, že zákazník neví, že něco chce, dokud to sám neuvidí. A tak začal všechno zboží vykládat na pulty. A lidi to milovali.

V obchodním domě neustále pořádal nějaké akce. Ať už výstavu letadla Louise Blériota (prvního muže, který přeletěl La Manche), módní přehlídky nebo třeba autogramiády. Vždy bylo v Selfridges rušno. Pro zákazníky byla také k dispozici restaurace, minigolfové hřiště či střešní kavárna.

Seriál je takovým křížencem House of Cards a Downton Abbey. Na jedné straně tu máme magickou Anglii na začátku minulého století a na straně druhé pak charismatickou hlavní postavu, ke které může spousta lidí vzhlížet. Podobně jako Downton Abbey nám vypráví příběhy dvou sociálních vrstev – v tomto případě managementu obchodního domu, lordů, lady a pak samotných pracovníků.

A o tom všem vypráví seriál Mr Selfridge. Nutno však dodat, že seriál není dokumentem, ale především fikcí inspirovanou skutečnými událostmi. Seriál naprosto exceluje co se týče kostýmů (krásný pohled na kombinaci žaketů s tzv. winged collar), velmi líbivý má také soundtrack. Seriál se vysílal od roku 2013 a letos skončil čtvrtou řadou. Ne však proto, že by nebyl populární. Zkrátka došel příběh, kdo osud amerického rodáka zná, pravděpodobně vytuší, jak skončí i seriál.

V hlavní roli seriálu vyniká Jeremy Piven, kterého můžete znát např. z komedie Vincentův svět, za niž byl třikrát po sobě vyznamenán prestižní cenou Emmy. Ač prý reálný Harry Selfridge nikdy vousy nenosil, my musíme uznat, že se k postavě skvěle hodí a Jeremy Piven zahrál entuziastického obchodníka na výbornou. Mr Selfridge má aktuálně na CSFD 78 %, dokazující, že se nejedná o žádné béčkové drama. Celkově se nám seriál velmi líbí a rozhodně jej doporučujeme ke shlédnutí!

selfridge6

Naše hodnocení: 8/10

PŘEHLED RECENZE
Naše hodnocení:
8
Předchozí článekListopadový BoxforKing
Další článekTipy na dárky k Vánocům pro muže 2016
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.
koukat-mr-selfridgeŽivotopisné drama o americkém podnikateli, který změnil evropský trh obchodních domů. Úchvatný příběh nadějného začátku, obrovského vzestupu i velkolepého konce.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here