Která žiletka je nejlepší?

7

Je to více než rok, co jsem vám v článku Mokré holení aneb jak se holit žiletkou slíbil, že pro vás udělám test žiletek nejznámějších značek, tak abyste věděli, kterým se vyhnout a které rozhodně stojí za koupi. A od té doby jsem testoval a testoval. Včera jsem dojel poslední žiletku a mám tu výsledky. Která žiletka je tedy nejlepší?

Mokré holení (wet shaving) jsme si představili v článku Jak jsem se začal holit žiletkama a následně ukázali, jak technika vypadá v článku Mokré holení aneb jak se holit žiletkou. Tam jsem také slíbili, že pro vás nejznámější značky otestuji. Celkově se mi jich podařilo sehnat 18 a ty vám nyní představím.

Celý test jsem prováděl s jednou značkou mýdla (Kent Sandalwood, který mi kupodivu vydržel po celou dobu testování), jedním holicím strojkem (Edwin Jagger DE89) a jednou štětkou na holení (Escali Badger), abych minimalizoval nepřesnosti a test byl co nejvíce objektivní. Test probíhal následovně:

  1. Do strojku jsem vložil novou žiletku a holil jsem s ní 3denní vousy
  2. Žiletku jsem používal tolikrát, dokud nezačala tupět a holení s ní přestávalo být efektivní a pohodlné

Předem je nutno říci, že ač jsem se snažil udělat test co nejobjektivnější, kvůli různým typům vousů vám samotným nemusí čísla přesně sedět. Je dost možné, že vám budou vyhovovat některé značky více než mně a naopak. Někomu může stejná žiletka vydržet 3 oholení, někomu 20. Berte tento test tedy s rezervou a jen jako pomůcku, abyste věděli, které značky rozhodně nekupovat a které za koupi stojí.

Ceny jsou uvedené při koupi 1 balení (5 ks). Rozhodně ušetříte, pokud je budete kupovat ve větším počtu (běžně se třeba prodávají po 100 ks). Nejdřív je však doporučuji vyzkoušet.

Hodnocení

Astra Superior Platinum

Výdrž: 7 oholení
Přibližná cena: 15 Kč

Astra Superior Stainless

Výdrž: 3 oholení
Přibližná cena: 15 Kč

BiC Chrome Platinum

Výdrž: 6 oholení
Přibližná cena: 38 Kč

Blue Bird Hi-Stainless

Výdrž: 4 oholení
Přibližná cena: 44 Kč

Derby Extra Super Stainless Double Edge

Výdrž: 5 oholení
Přibližná cena: 25 Kč

Feather Hi-Stainless

Výdrž: 8 oholení
Přibližná cena: 75 Kč

Gillette 7 o’clock Super Stainless

Výdrž: 4 oholení
Přibližná cena: 45 Kč

Gillette Goal Super Platinum

Výdrž: 5 oholení
Přibližná cena: 48 Kč

Gillette NACET Stainless

Výdrž: 3 oholení
Přibližná cena: 55 Kč

Gillette Silver Blue Stainless

Výdrž: 3 oholení
Přibližná cena: 50 Kč

Isana Men Rasier Klingen Classic

Výdrž: 3 oholení
Přibližná cena: 20 Kč

Super-Max Platinum

Výdrž: 5 oholení
Přibližná cena: 44 Kč

Super-Max Super Stainless Blue

Výdrž: 5 oholení
Přibližná cena: 45 Kč

Treet Platinum Super Stainless Blade

Výdrž: 4 oholení
Přibližná cena: 32 Kč

Trig Silver Edge Stainless Blade

Výdrž: 5 oholení
Přibližná cena: 35 Kč

Wilkinson Sword Double Edge

Výdrž: 3 oholení
Přibližná cena: 28 Kč

Zorrik Super Platinum

Výdrž: 3 oholení
Přibližná cena: 20 Kč

Vítěz

Při ceně 0,4 Kč za 1 oholení jasně vyhrála velmi oblíbená žiletka jménem Astra Superior Platinum. Žiletka mě překvapila nejen svou velkou výdrží, ale především nízkou cenou. Jedinou žiletkou, která ji porazila v počtu oholení je legendární žiletka Feather Hi-Stainless, která je obecně považována za tu nejlepší. Poměr cena/výkon je podle mého názoru ale výrazně slabší a přidanou hodnotu ve vysoké ceně nevidím.

Žiletky Astra se navíc dají sehnat velmi jednoduše např. v drogeriích nebo třeba v Gentleportu. Balíček stojí 15-25 Kč, žiletek v něm naleznete 5 a každá z nich vydrží zhruba 7 oholení.

Takže až si příště půjdete nakoupit žiletky, pamatujte, že zelené Astry jsou tou nejlepší volbou 🙂

 

Předchozí článekVýběr rukavic
Další článekZáklady verejného prejavu (2. časť)
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

7 KOMENTÁŘE

  1. V testu chybí ti nejzajímavější. Třeba Mühle je super (drahá, ale asi nej), pak Perma Sharp Super (není moc drahá a je určitě lepší než Astry), a KAI (superostré, drahé).

  2. Koupil jsem ASTRU superior platinum a na obalu je jako výrobce drobným písmem Gillette. Po té reklamě od Gillette na převýchovu chlapů (nežádoucích v tomto světě) na neurčité ženské idividum nekupuju od Gillette nic. Ať jim ty deviantní nápady sponzoruje někdo jinej.

  3. Žiletky Astra jsou ty nejhorší co může chlapa potkat. Kdyby byly jediného na světě tak se holím jenom břitvou Když už jsme u téhož ceny tak úplně chybí Čínské a Korejské žiletky v testu. Vzhledem k tomu kolik Asiatů je na světě a holí se taky je jejich produkce obrovská levná akvalitní. Mám jenom ty nejlepší zkušenosti se značkami:ming shi, dorco, baili,qshave, cloud, super a za pár kaček.

  4. Proboha, kdo dnes ještě používá žiletky..já se tedy holím shavetem, což není nic jiného než břitva a když se to naučíte, tak zjistíte, že jste oholeni bez podráždění, jako tomu bohužel u žiletek často je a hlavně opravdu do hladka

  5. Nedávno jsem koupil několik balení Aster Platinum – za 11Kč. Ty Stainless byly o korunu levnější, tak mi překvapuje, že vydrží o tolik méně. díky za zajímavý článek

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here