Rozhovor: Matěj Maňák (EMBLEMM)

0

Dnešní článek se týká muže, který nám ukazuje, že i extravagantnější oblečení hodné módních přehlídek lze bezproblémově nosit dennodenně díky jeho módní značce EMBLEMM. Tento rozhovor bude s módním návrhářem Matějem Maňákem. 

Zdravím Matěji. Mohl by ses nám v pár větách představit a představit nám značku Emblemm?

Ahoj. Jsem Matěj Maňák, narozen v hlavním městě a v únoru budu slavit čtvrtstoletí. Poměrně brzo jsem zjistil, že mě baví různorodá práce kolem lidí a designu, z toho důvodu jsem založil před čtyřmi roky vlastní značku oblečení. EMBLEMM je prémiový moderní brand zaměřující se na pánskou a dámskou designovou formální a casual kolekci. Název je inspirován slovem „emblem“, což je symbol nebo ikona, naznačující unikátnost každého kousku oblečení nebo doplňků, dvě M na konci jsou mé iniciály. Pojmenovat značku podle sebe jsem nechtěl, jelikož mířím do ciziny a nikdo by ani nevěděl, jak moje jméno přečíst.

Jak tě vlastně napadlo, že si založíš módní značku?

Bylo to velmi spontánní. Pracoval jsem v tu dobu ve finanční sféře, kde mě ke konci už opouštěla motivace. Seděl jsem jednoho dne v kanceláři, vypnul jsem a čmáral si na papír vedle sebe. Zničehonic jsem nakreslil polokošili s takovým jiným střihem a pak jsem nad tím začal přemýšlet. Přišla taková ta první noc, kdy jsem ležel v posteli a za boha jsem nemohl usnout, protože mi hlavou proudily různé nápady. Tak to pokračovalo pár dní a tak jsem ve financích skončil a začal si hledat cestu k realizaci mého nápadu.

Pro koho je tvé oblečení určený a jaký styl preferuješ (formální, casual atd.)

Když se kouknete na kolekci, je tam značný prvek hudby. To chci zachovat permanentně. Částečně protože toto tematické zaměření nabízí plno hravých prvků, které se dají použít a částečně si tím chci vytvořit image brandu. To už napovídá, že EMBLEMM je převážně pro mladé lidi, kteří se nebojí vybočit z davu, jsou spíše extroverti a rádi nosí něco originálního.

Co se týká stylu mám rád smart (poloformální), kde v pánské kolekci jsou výrazně zastoupeny designové blazery a košile, které se dají nosit každý den, do práce, na party i na společenské události. Casual (volnočasová) část se objevuje ale taky, v budoucích kolekcích to chci mít padesát na padesát.

Máš raději konzervativnější styl nebo více extravagantní?

Lehce extravagantní. To už vyplývá z toho, co jsem říkal předtím. Za mě je bezpředmětné vymýšlet nenositelné věci nebo je ukazovat na přehlídkách. Musí to mít hranice. Na přehlídce je to hlavně marketingový tah, ale jaký má smysl na ní představovat věci, co si nikdo nemůže koupit?

Čteš některé módní blogy? Kdo nebo co je inspirací pro tvoji tvorbu?

Přiznám se, že blogy nečtu. Většinou to jsou názory lidí, které nechci přebírat. Radši si vytvořím vlastní. Navíc jsou spíše zaměřené na zákazníky. Čtu články hlavně o módním businessu a sleduji prezentaci luxusních značek na sociálních sítích. Pohání mě dost představa vypracování se na úroveň takto velkých firem. Co se týká inspirace, nejvíc nápadů přichází, když jdu běhat a poslouchám hudbu. Jelikož jsem teď dlouho běhat nebyl, je to s inspirací horší.

Je těžké v České republice založit módní značku?

Založit? To je v pohodě. Je tu pořád dobrá základna co se týká výroby a kreativních lidí. S materiály je to horší. Ale vyrůst tady na tak vysokou úroveň, kam mířím, bude nejspíš těžké. Proto plánuji brzy oslovit trh v zahraničí. Ale Česko neopustím.

Jakým stylem se snažíš vést svoji značku?

Hlavně jiným. Co se týká vizuální a kreativní stránky, rád používám konkrétní předměty (mikrofon, sluchátka) a propaguji hravost, sebevědomí, originalitu. Jako business se snažím EMBLEMM vést lidsky, se selským rozumem a hlavně taky nad vším přemýšlím jako nad businessem, což chybí některým návrhářům. Bez toho to moc nejde.

Jakými látkami rozmazluješ své zákazníky?

Rád rozmazluji! Když jsem pracoval v Harrods v Londýně, měl jsem na očích skoro každý den oblečení luxusních značek a tak jsem si v hlavě zafixoval dost vysoký standart na kvalitu. Jezdím do Paříže na veletrh výrobců materiálů Premiere Vision, kde jsou dodavatelé prémiových a luxusních značek. Všechny materiály mám odtud. Původem z Itálie, Francie, Švýcarsko. Na podšívku do obleků mám stejnou kvalitu, co používá Dior. S vlastním designem samozřejmě.

Co bys řekl, že Emblemm odlišuje oproti ostatním módním značkám?

Je to z části kombinace designu, kvality materiálů a celkově image. Kdyby byly moje věci vyrobené v Itálii, prodávaly by se za ceny luxusních značek. Já to mám ale na úrovni těch prémiových. A kvalita zpracování je srovnatelná. Snažím se také odlišit prvkem hudby. Na celé kolekci je poznat na první pohled, že je to EMBLEMM.

Povídal jsi, že jsi žil 2 roky v Anglii. Co si myslíš o úrovni oblékání českých obyvatel? Je na lepší úrovni jak v Anglii?

Odpověď na tuhle otázku vidí asi všichni když vyjdou v Čechách na ulici. Anglie a Čechy? Místo kabátu lyžařská sportovní bunda, místo dobře padnoucího obleku vyvěšený pytel o dvě velikosti větší, místo jednoduché košile halenka s křiklavým květovaným potiskem, místo polobotek pohorky. Asi to je jasné. Češi se musí naučit vnímat rozdíl mezi oblékáním do města mezi lidi a výpravou do hor. Kombinovat to moc nejde. Je tu otázka praktičnosti a „Proč bych měl utrácet za oblečení, které si vezmu na sebe dvakrát do roka?“. Chápu, ale i tak se to dá vyřešit levně i prakticky. Jen tu není moc iniciativa. Praha je ale něco jiného.

Nově jste otevřeli kamenný obchod. Můžeme se optat, kde ho čtenáři najdou?

Obchod je Na Příkopě v Černé Růži v 1. patře v Malé Dvoraně. Spojili jsme se s další českou prémiovou značkou svetrů Live Sweaters, kteří mají také designové a kvalitní kousky vyrobené v Čechách. V obchodě jsem osobně nebo kamarád z Live Sweaters, takže se zákazníci můžou pobavit přímo s námi. Máme pohodlné sedačky a pěkný světlý prostor. V příštích měsících se ale budeme přesouvat do nových prostorů.

Prozradíš nám, jaké další plány máš se značkou Emblemm do budoucna?

Nikdy jsem nebyl troškař, takže se to projevuje i na mé vizi. Pracuji na tom, aby EMBLEMM byla první česká značka uznávaná ve světě s obchody pro začátek alespoň po Evropě. Se silným brandem bych pak chtěl oživit Made in Czech Republic a podpořit lokální výrobce. Kdysi jsme byli mezi prvními v oděvním průmyslu. Myslím, že je na čase to vrátit.

Co si myslíš o gentlemanství? Považuješ se sám za gentlemana?

Podle mě je to opak buranství. Není to jen o tom, že muž podrží dámě dveře. Hlavně je to nastavení mysli, známka dobrého vychování. Styl oblékání pak odráží toto myšlení.

Já se za dobře vychovaného považuji, tím pádem bych se do této skupiny rád zařadil. Stylem oblékaní ale asi neodpovídám klasickému vzhledu gentlemana, jak si ho představuji já.

Moc ti děkuji za rozhovor. Chtěl bys na závěr něco vzkázat čtenářům?

Buďte gentlemani a pokud chcete mít možnost přijít na moji další přehlídku nebo získat nějaký kousek z kolekce, sledujte emblemmofficial na Instagramu. Chystáme se odměňovat naše followery a bude doopravdy na co koukat!

Předchozí článekDrinky pro správné muže – Gin
Další článekPonožky
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here