Ponožky

4

Pro jedny se jedná o nechtěný dar, pro druhé však možnost, jak se odlišit. Zároveň se jedná o velmi diskutované téma u nás v Česku, co se týče způsobu nošení daného oblečení. Ponožky. Kus oblečení, který za celou tu řadu let, co tu je s námi, takřka ani nezměnil tvar. Během doby se však měnila barva či látky použité při výrobě ponožek, a také se vytvořila pravidla pro jejich nošení, na které se podíváme v dnešním článku.

Historie

Historie ponožek sahá až do roku 1500 před naším letopočtem, kde se objevila zmínka o pletených ponožkách na území Jutland, dnešního Dánska. První dochovaný pár však pochází ze starého Egypta, který byl nalezen v hrobech města Antinopolis. Samotné ponožky pocházejí přibližně z roku 500 našeho letopočtu. Vynálezce ponožek však není dosud znám. Tyto nalezené ponožky byly dvouprsté, a ačkoliv se to zdá k nevíře, účel toho byl, aby se daly lépe nosit v dříve velmi populárních sandálech.

Jak plynul čas, tak i u ponožek přestával platit jejich primární účel ochrany. Už se zapojoval i účel krásy. Měnily barvy, přibývaly vzory a zlepšovaly se látky. Znenadání se ponožky staly výstředním oblečením pro panovníky, šlechtu či duchovní. K dnešnímu dni se tento trend dochoval skrze veselé ponožky, s tím rozdílem, že si je může dovolit takřka kdokoliv.

Materiál

Jak jsem uvedl již v úvodu, i materiál ponožek se měnil. Dnes je nejběžnějším materiálem polyester. Ten však není zrovna ideální, jelikož se jedná o umělou látku, která není zrovna moc prodyšná. Jako vždy, obecně se dají doporučit přírodní materiály (bavlna, bambus, hedvábí) před syntetickými. Pro funkční stránku často vyrábí ze směsi několika různých materiálů, třeba elastanu. Vyvážený poměr je tak nejlepším kompromisem mezi pohodlím a dalšími vlastnostmi. Skvělou volbou jsou ponožky obsahující stříbrná vlákna. Ty zabraňuji nejen zápachu, ale působí i protizánětlivě, eliminují plísně a pomáhají rychleji hojit kožní onemocnění.

Pravidla nošení

Každý z nás si vzpomene na taneční, kdy do nás vštěpovali nejzákladnější pravidlo. K obleku vždy patří dlouhé ponožky. Není tomu však ve všech případech pravda. Za předpokladu, že máme na nohou mokasíny či podobnou letní obuv, nenosíme k nim ponožky žádné. Výjimkou mohou být velmi nízké (tzv. neviditelné) ponožky neboli ťapky, které jsou zcela skryté samotnou botou, které rozhodně doporučujeme.

Dalším pravidlem je barva samotných ponožek. U formálních obleků vždy ladíme barvu ponožek s barvou kalhot u obleku. U neformálních obleků se lze pustit do extravagantnějším kouskům, veselých ponožek různých barev i vzorů.

FOTOGRAFIETori Simson
Předchozí článekRozhovor: Matěj Maňák (EMBLEMM)
Další článekKoktejl měsíce – Gin&Tonic a Grog
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

4 KOMENTÁŘE

  1. Tiež sa pridávam k názoru, že článok nie je ukončený. Chýbajú mi tam uvedení dobrí českí alebo slovenskí výrobcovia, názory na jednotlivé firmy a nejaké typy na zaujímavé ponožky. Prípadne odkiaľ ich kúpiť.

    • Já osobně mám vyzkoušené Happy Socks, Socksinbox, we are ferdinand, Hopky, Rebeliot a Sox for King. Nejvíc párů mám od Happy Socks a Socksinbox 🙂 Některé ze zmíněných značek už jsme i na webu recenzovali, případně jsme je v jiných článcích doporučovali.

      Happy Socks už mívají i pop up stores v obchodních centrech, a myslím, že je mají ve stálé nabídce v prodejnách T. M. Lewin. Zbytek online 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here