Výběr květiny pro ženu

13

Již od pradávna jsou květiny známkou něčeho překrásného, hodného darování. Jedná se také o nejuniverzálnější dárek, který vykouzlí nejeden krásný úsměv ženy. Můžeme ho darovat k jakékoli příležitosti: od promoce, na rande, k narozeninám až po ty smutnější. Avšak samotné darování květiny má svá pravidla, které ne všichni můžeme znát. Na co si dát pozor, se podíváme v dnešním článku.

Květomluva je tak trochu věda, a právě z toho důvodu jsme si k psaní článku přizvali našeho věrného čtenáře Jirku Kopeckého, který nám díky svému vzdělání s článkem výrazně pomohl, za což mu děkujeme 🙂

Výběr květiny

Jakou květinu tedy vybrat? Ženy obdarováváme pouze řezanými květinami. Nikdy nevolíme květinu v květináči, výjimkou může být situace, kdy květinu dáváme v rámci oslavy nového bytu (jednalo by se tedy o vítanou dekoraci). Bezesporu nejoblíbenější květinou mezi lidmi je růže. Dáváme ji z lásky, ke blahopřání k narozeninám či k dalším příležitostem. Růže pro nás znamenají sázku na jistotu, se kterou nic nezkazíme. Pozor si musíme dát u růží na stonek, který si raději zkontrolujeme, zda-li je dobře odtrněný. Pro mnohé z nás však může připadat již “ohraná”. V jarních či letních měsících můžeme využít například tulipány či orchideje. Orchideje se nedoporučují darovat řezané, ale nejlépe v květináči.

Ke svátku v letních měsících uděláme jistě radost i s ručně natrhanými květinami či slunečnicí. Během prosince ženám uděláme radost také pryšcem nádherným známým také jako vánoční hvězda. Avšak pozor, tu dáváme pouze v květináči, tudíž jako dar k narozeninám není příliš vhodná. Zároveň se jedná o květinu jedovatou, takže pomyslíme i na bezpečnost dětí obdarované. Mezi další květiny doporučuje Jirka květiny alstromérie a kala. 

Volba barvy květiny

U lidí, o kterých víme, že si potrpí na květomluvu, si dáváme obzvláště záležet při výběru barvy květiny. Každá barva má svůj význam, ne nadarmo obdarováváme své přítelkyně nejčastěji rudou růží. Seznam barev a jejich význam je následující:

  • Červená, rudá – láska, vášeň
  • Zelená – naděje, štědrost
  • Modrá – věrnost, krása
  • Žlutá – prospěch v lásce, ale také žárlivost
  • Bílá – čistotu, nevinnost, ale někdy i smrt
  • Růžová – sympatie
  • Fialová – pokoru, rozvážnost
  • Černá – smutek

Počet květin

Počet květin má také svůj skrytý význam. Jistě každý z nás zná pravidlo, že sudý počet květin se dává pouze na pohřeb. Rozhodně byste se nemýlili. Avšak v poslední době mi přijde, že se na tomto pravidlu již tolik nelpí. Jedním z důvodů je i globalizace, toto pravidlo totiž ani zdaleka neplatí všude, každá země má své vlastní tradice a zvyklosti ohledně počtu květin.

V květinářstvích je možné objednat si celý pugét o stovce růží. Ženy počet květin přepočítávat v takovém případě rozhodně nebudou. Pokud však míříme na rande, s počtem květin to rozhodně nepřeháníme. Ženu obdarujeme jednou růži nejlépe bez aranžmá. Nechceme přeci, aby to vypadalo, že si ženu chceme koupit.

Vázání květin

Je dobré se naučit vázat základní kytice sám. Není to nic složitého a tato schopnost dokáže zaručeně vylepšit kredit. Naučí vás videa a články na internetu nebo zkuste floristický kurz. Jako zkoušecí materiál jsou vhodné vyřazené květiny, které již nemají takovou kvalitu, aby byly prodány. Dohodněte se s nějakým menším květinářstvím, jistě vám vyhoví. 

Předávání květiny

Na závěr nesmíme opomenout ani samotné předání květiny. Tím by celkové naše snažení vyšlo vniveč. Květinu předáváme zásadně bez obalového papíru. Výjimkou může být celofán, ten nesundáváme, jelikož je součástí dekorace květiny. Pokud předáváme květinu v páru, muž předává květinu ženě, žena muži. Pokud se jedná o větší oslavu, kde se počítá s více hosty, nezapomeneme přiložit do květiny svou navštívenku. Ta by měla obsahovat náš osobní vzkaz a pochopitelně i podpis. Navštívenku následně vložíme do obálky a na ní napíšeme jméno oslavence. Následně ji vložíme do květiny.

Květinu při předání držíme květy nahoru v levé ruce, aby byla pravá ruka volná ke gratulaci. Od chvíle, kdy květinu koupíme až do předání, držíme květinu před sebou za stonky v levé ruce květy dolů, zabalenou v papíru. Tento krok je důležitý, aby se květina nepoškodila, a také abychom nevypadali jako gentleman, který koupil násadu od koštěte. V každé dobré restauraci mají vázu, nebojte se o ní požádat číšníka.

Jak poznat dobré květinářství

Na závěr zde naleznete pár bodů, podle kterých poznáte dobré květinářství:

  • Mají květiny uskladněné v chladu
  • Všechny rostliny mají stejnou kvalitu
  • Stonek na konci není zahnědlý
  • Dají vám automaticky zdarma výživu pro řezané květiny
  • Květinářství nepříjemně nezapáchá 
  • Dobrá komunikace se zákazníkem

 

ZDROJJirka Kopecký, Ladislav Špaček
Předchozí článekDruhy napínáků
Další článekRozhalenka
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

13 KOMENTÁŘE

    • Pravidelně nechávám posílat květiny mamince, na jmeniny, Den Matek a narozeniny a přítelkyni kdykoliv uznám za vhodné a chci jí udělat radost :). Na rozvoz můžu doporučit Florea, rozváží po celé Čr a je s nima super domluva.

    • Ahoj, já mám stejnou zkušenost jako Roman. Taky mám hodně příležitostí, kdy poslat kytky. A vždycky volím florea. Od nich mám prostě jistotu a klid, že dojde vše v pořádku.

  1. Co to prosím vás znamená, že mají zlatý certifikát ? Příští týden budu nechávat přítelkyni doručovat kytici, tak jsem zvědav jak to celé dopadne.

  2. Hele, pokud chceš nechat doručit přítelkyní kytku, pak určitě vsaď na tu floreu. Mají nádherný kytky a hlavně výběr senzační. Já jsem tam spokojenej maximálně a vždycky!

  3. Lukáši, ty sis od florea objednával kytku? Jakou jsi vybral? A byl jsi spokojenej s tím, jak vypadá? Čerstvý kytky a tak… Budu rád za doporučení, abych věděl, že dojde čerstvá kytka.

  4. Ahoj, zrovna minulej týden jsem tam přítelkyni objednal tuhle krabičku. Ona má tento styl ráda. No a jo, spokojenost maximální. Kytka došla čerstvá, vapadá fakt luxusně. Doporučuju.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here