Průvodce tanečními plesy

2

V dnešním článku bych rád navázal na článek Průvodce tancem a tanečními. Osvojili jste si taneční kroky a nyní vás čeká ples. Co od takového tanečního plesu očekávat, jak se obléknout a jak se chovat? To se právě teď dozvíte!

Taneční plesy jsou jednou z mých nejoblíbenějších společenských událostí. Právě na plesech totiž nejlépe zúročíte hodiny strávené v tanečních a učením se etiketě.

Příprava na ples

Nejprve je potřeba si uvědomit, že na ples se chodí tancovat. Pokud v úmyslu tančit nemáte, nemáte na plese co dělat. Je jedno, jestli vám je 15 nebo 60, pokud to aspoň zčásti vaše nohy dovolí, musíte být připraveni alespoň pár kroků odšlapat. Ani gardedáma (dámský doprovod slečny) se často tanci nevyhne, odmítnout tanec se považuje za neslušné.

Na taneční ples se nechodí solo. Každý pán by tak měl na ples jít s partnerkou. Na plesech totiž jen tak nějakou slečnu neseženete, zvlášť pokud ji osobně neznáte. Je jedno, jestli vaší partnerkou je slečna z tanečních, kolegyně z práce nebo vaše sestra. Dámy obvykle tančí velmi rády a tak téměř žádná pozvánku na ples neodmítne.

Oblečení

 

Oblečení na plesy už jsme nakousli v minulém článku. Ve zkratce, na běžné plesy by měl pán jít v tmavém (většinou černém) obleku, dáma pak v koktejlkách. Pokud se ples koná v honosnějších prostorech (nebo je ples sám o sobě formálnější), pánům doporučuji smoking, dámám malou večerní toaletu. V případě těch nejformálnějších plesů je pak samozřejmostí frak a velká večerní toaleta.

Oblek doplníme motýlkem, kravata se na ples příliš nehodí. Vše pak můžeme doladit kapesníčkem nebo ozdobou do klopy. V případě plesů je však méně více a doporučuji se držet základních barev. Rozhodně nikoho neurazíte bílo-černým kompletem. Boty by měly být kvalitní, černé barvy. I na ples si můžete (a pokud hodláte tančit hodně, tak také doporučuji) vzít boty taneční. Zatímco páni si vezmou standardky, dámy by měly sáhnout po latinkách v případě koktejlek a standardek v případě večerní toalety.

I na ples si pak samozřejmě můžete vzít taneční rukavičky.

Vždy tedy dbejte na správný dress code. Zatímco některé plesy mohou vyžadovat speciální oblečení (např. pro sladění všech zúčastněných jako výše na obrázku, zvláště v případě předtančení), ve většině případů máte volnou ruku. Pamatujte, že je vždy lepší být overdressed než underdressed.

Taneční ples

Jdeme-li na taneční ples ve skupině, je zdvořilé požádat o tanec všechny dámy ze skupinky. Např. u plesu maturitního pak není neobvyklé požádat o tanec maminku partnerky. Vždy však musíme věnovat největší pozornost naší vlastní partnerce. Dámy by naopak měly s úsměvem a krátkou omluvou odmítat nabídky jiných mužů k tanci (v případě, že se neznají).

Na začátku většiny plesů probíhá tzv. předtančení. To většinou zajišťují profesionální tanečníci. Je ale běžné, že v předtančení účinkují právě ti, co si tanečními procházejí, aby ukázali, co se naučili.

Tanec

O tanec žádá muž větou „Smím prosit?“. Pokud má dáma doprovod, je zapotřebí o povolení nejprve požádat partnera. Pokud dáma souhlasí, muž nabídne ženě rámě (po pravé straně) a partnerku si odvádí na taneční parket.

Pokud mezi jednotlivými tanci bývají delší přestávky proložené mluveným slovem, většinou se chodí proti směru hodinových ručiček po straně parketu. Jakmile začne hrát hudba, převeďte si partnerku na startovací pozici (v případě tanců latinskoamerických kdekoliv, v případě standardních většinou po obvodu sálu).  Právě teď zúročíte, že jste se při tanečních naučili rozpoznávat, jaké tance můžeme na jakou hudbu tančit. Některé melodie mohou být podobné a na některou hudbu se dá tančit i více tanců (Jive se dá například hezky oddechově tančit na většinu Slowfoxových písniček). Pokud si nejste tancem jisti, pozorujte chvilku ostatní. Minimálně kroky už znát musíte a tak odkoukejte, co jiné páry tančí.

Na závěr tance patří každé ženě podtáčka a uklonění. Na parketu můžeme zůstat dále na další tance. V případě, že tančit už nechceme, odvedeme partnerku na stejné místo, kde jsme si ji „vypůjčili“. V případě, že je partnerka vaše, s ní můžete vyrazit třeba na bar :-D. Opustit partnerku na parketu je neomluvitelné. Za tanec partnerce poděkujeme. Pokud má žena vlastní doprovod, je slušností poděkovat i jim.

Ostatní zábava

Na méně formálních plesech (maturitní, taneční) můžete také narazit na zábavný program ve formě speciálních tanců (obvykle se učí právě na plesech), soutěží (kdo vydrží tančit déle s jablkem mezi hlavami) či hudbu, na kterou si zkrátka latinu ani standard nezatancujete (pop, rock). Tento program obvykle bývá spíše v druhé části plesu, kdy už je zábava více uvolněná. Můžete se setkat třeba i s mašinkou :-D. Rozhodně však nic takového nečekejte od formálních plesů.

Závěr plesu

Plesy obvykle končí kolem půlnoci, proto je potřeba svou partnerku také vyprovodit domů. Pokud je dopravní dostupnost špatná, je špatné počasí nebo jste pili a nemůžete řídit, zvažte zaplacení taxi. Pokud má partnerka gardedámu, není neslušné jim doprovod nabídnout i tak.

Plesy jsou skvělou formou toho, jak se s partnerkou více sblížit. Tanec je skvělým prostředníkem a může ve vás probudit emoce, o kterých jste ani nevěděli. V tanečních začínají desítky románků a plesy jsou vynikající příležitostí k tomu, jak s jedním takovým také začít (však i já sám jsem si se svou dlouholetou partnerkou začal především díky tanečním :-)). Především, pokud dámě ukážete, jaký jste gentleman a doprovodíte ji až domů. Pak vás pravděpodobně sladká pusa nemine 🙂

Kam na ples?

Na závěr bych rád doporučil několik tanečních plesů, kam se můžete vydat. Králem všech plesů je každoroční Vídeňský Ples v Opeře (Opernball). Vstupenky začínají zhruba na 8 tisících a mohou se vyšplhat až na 570 tisíc Kč. Jedná se o jednu z nejexkluzivnějších událostí v Evropě a ročně ji navštěvují desítky slavných osobností. Její obdobou je Pražský Ples v Opeře či Ples v Rudolfinu. Na všechny z těchto plesů byste se měli dostavit ve fraku či smokingu.

Dalším z plesů, který mohu doporučit (a je cenově mnohem dostupnější) je Reprezentační ples hl. m. Prahy a Obecního domu.

A nakonec vám doporučím, abyste chodili na všechny plesy, na které můžete – taneční, maturitní, pracovní,.. Plesů není nikdy dost a sám je považuji za vynikající formu zábavy. Vyzkoušet můžete třeba Benefiční tančírnu Stardance nebo 1. reprezentační ples 1. reprezentační ples Filmové filharmonie.

Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here