Druhy kávy z espressa

3

Jdete do kavárny, otevřete menu a hledíte. Co si vůbec vybrat? A jak to bude teda vypadat? Se vším se dnes seznámíme. Ať při příští návštěvě kavárny máte snazší výběr a máte alespoň větší představu o tom, co dostanete.

Bohužel/bohudík není kavárna jako kavárna. V některých se můžete setkat s espressem, o 100 m jinde vám naservírují piccolo. A to všichni víme, že piccolo neexistuje. Tím chci říct, že tento článek neplatí pro úplně všechny kavárny. Častokrát se setkáte s naprosto jinými recepty i v zahraničí. Takže tento článek berte velmi obrazně.

RISTRETTO

Řekněme takové baby espresso. Ve výběrových kavárnách jsem se zatím setkala s epressem, které se víceméně rovná ristrettu. Objem má kolem 20ml. Extrahuje se v rozmezí od 5-30 sekund a mělo by mít sladkou nakyslou chuť.

ESPRESSO

Popsala bych ho jako výše ristretto. Já osobně espresso a ristretto nerozlišuji. Sama v práci servíruji jeden shot espressa jako 20ml. Je silný, krémový a hutný. Na takovém espressu se testuje správně nastavený mlýnek.

ESPRESSO DOPPIO

Aneb double espresso. Dvojitý shot, dvojitá síla. Taková dávečka vás nakopne raz dva. Většinou má objem 40ml. Můžete se setkat i s objemem 60ml. Například v zahraničí se často používá doubleshot (dopio) jako běžné espresso. Naštěstí v Čechách se většinou doubleshot bere jako opravdu dvojitá dávka. Každopádně v létě ho doporučuji na ledu! Osvěží a nakopne!

AMERICANO

Klasické espresso dolité horkou vodou. Doporučuji všem, kteří chtějí přejít z mléčných nápojů na ty černé. Americano je skvělá volba, když chcete posedět v kavárně u šálku kávy a nechcete ho mít vypitý za 3 minuty. V Česku jsem se setkávala s podáváním jako espresso a k tomu džbánek horké vody. V zahraničí se podává rovnou s vodou. Přijde mi opět lepší naše varianta. Přece jen každý má raději svůj poměr.

ESPRESSO MACCHIATO

Tady možná spoustu lidí vyvedu z omylu. Ne, není to to „velké našlehané latté.“ Bohužel jsem se často při servírování tohoto nápoje setkávala se zklamanými obličeji. Bohužel pojem „macchiato“ má hodně lidí spojený s lattečkem. Ale to je omyl. Sice takový nápoj existuje, ale nepleťte si ho s espressem macchiatem. Budete zklamáni. Já osobně macchiato miluji! Když nemáte chuť na přemléčněné cappuccino a ani na čisté espresso, macchiato je skvělá volba. Ovšem je trochu silnější. To se musí nechat. Taky mi trvalo třeba půl roku, než jsem ho naplno ocenila. Je krásně vybalancované a přece jen ostré. Krapet mléka zjemní kyselou chuť.

Macchiato je tvořeno klasickým espressem a mikropěnou. Ale existují dvě varianty. První je taková, že na espresso je „shozena“ pěna. Druhá se rovná espressu dolitým vyšlehaným mlékem. Objem se rovná cca 60ml.

ESPRESSO TONIC

Během léta nemá žádný kávový nápoj u mě konkurenci! Tohle spojení naprosto zbožňuji! Když se vám spojí skvělý tonic se super sladko-kyselou kávou, je to naprostá pecka do horkých dnů! Pokud jste ještě neměli, rozhodně zkuste! Bohužel nyní už sezona končí, ale určitě vám ho ještě někde připraví! 🙂 Doporučuji vyzkoušet klasický nebo yuzu tonic od East Imperial!

CAPPUCCINO

Co více říct ke cappuccinu? Jeden z nejoblíbenějších nápojů vůbec. Tento nápoj mají v lásce jak neználkové, tak i baristi. Jelikož je to úžasně vybalancované spojení mezí kávou a mlékem. Cappucco je tvořeno z espressa a zhruba 150 ml vyšlehaného mléka, které by mělo mít teplotu 65°C. Zkrátka když vás bude hodně pálit, mléko je přehřáté. Což taky není dobře. Na vrchu cappuccina by mělo být jemné a lesklé. Pokud natrefíte na zkušeného baristu, vaše káva může být ozdobena roztomilým latte artem.

A co rostlinné mléko? Je to lehce rozporuplná otázka, protože osobně to neberu jako opravdové cappucco. Samozřejmě je skvělé, že vegani si také mohou pochutnávat na cappuccinu, ale logicky to tomu hodně změní chuť. Ale pokud vám mohu doporučit skvělou kávu s rostlinným mlékem, zkuste ovesné Oatly! To je naprosto super a chuť mléka není tolik výrazná!

FLAT WHITE

Velmi populární nápoj poslední doby. Vznikl v daleké Austrálii a úspěch u nás získal až nyní. Zkrátka double espresso dolité vyšlehaným mlékem. Většinou se servíruje do skleničky, u které jde krásně vidět mikropěna, která by měla mít zhruba 1 cm.

CAFFÉ LATTÉ

Stará dobrá klasika, na které začínal snad každý. Já už lattečko vidím jako velký kotlík teplého mléka. Ale tím to nechci kritizovat, své kouzlo určitě má!

Snad jsem na nic nezapomněla! A pokud ano, popovídáme si o tom zase příště!

ZDROJTereza Dohnalová
Předchozí článekKoktejl měsíce – Cuba Libre
Další článekNa co koukat: Succession

3 KOMENTÁŘE

  1. Ristretto teče proti nastavenému espressu kratší dobu, dávají si ho často těhotné nebo kojící ženy, protože obsahuje méně kofeinu a proti chemicky dekofeinované kávě chutná rozhodně lépe.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here