Koktejl měsíce – Cuba Libre

0

Je tu další měsíc a sním další koktejl měsíce. Potom co jsme zvládli namíchat výborné Mojito, se naučíme namíchat další rumový koktejl původem z Kuby – Cuba Libre.

Známe to všichni. Tuzemák nebo Morgana zalijeme vyčpělou Coca-Colou a můžeme pít. Cuba libre, i když je to také „rum s kolou“ je více sofistikovanější a také chutnější. Přijde mi, že Cuba libre je nejrozšířenější a nejprodávanější koktejl v českých barech a klubech. Vždyť i podle žebříčku Drinks International se řadí mezi 50 nejprodávanějších koktejlů světa.

Historie Cuba Libre

Vše začalo na přelomu 19. a 20. století na Kubě během Španělsko–americké války. Za autora je považován kapitán Russel, který si rád dopřával koktejl namíchaný z Bacardi a Coca Coly.

Tato nešťastná doba dala vzniknout tomuto symbolu ukončení války, který se jednoduše označoval jako Bacardi & Coke. Svůj dnešní název dostal až ve chvíli, kdy jeden z vojáků připíjel tímto koktejlem na osvobozenou Kubu. „Por Cuba Libre!“ neboli „Za svobodnou Kubu!“. A legendární název je na světě.

Příprava Cuba Libre

A teď už něco k přípravě. Máme obrovské spektrum možností jak si nápoj namíchat. Můžeme vybírat z nepřeberného množství rumů i kolových nápojů. Originální „Bacardi & Coke“ byl namíchán z Bacardi Carta de Oro. Proto i já když si Cuba Libre dopřávám se snažím si jej připravit z rumů od firmy Barcardi. Ale je na vás, jestli zvolíte bílý rum nebo stařený rum. Jako další je tu kolový nápoj. V originální receptuře je Coca Cola. Doporučuji vyzkoušet Coca-Colu z Mexika. Vyrábějí jí zde z pravého cukru a chuť je nesrovnatelná s Coca Colou vyrobenou u nás. Pokud nemáte rádi Coca-Colu, můžete zkusit třeba Pepsi, Royal Crown Colu nebo jakoukoliv jinou, která vám chutná. A jako poslední složka je šťáva z limety.

Je potřeba zvolit správné sklo. Vysoká sklenice typu highball glass (Tom Collins glass, „longovka“). Tu naplníme ledem. Nalijeme 5cl Bacardi Carta de Oro, poté asi tak 12-15cl Coca Coly. Čerstvě otevřenou ze skleněné lahve, popřípadě plechovky. Ne týden starou vyčpělou kolu z PET lahve! A Nakonec přidáme 1-2cl čerstvé šťávy z limety. To je recept jak si CL připravuji já. Někdo si může dát více rumu někdo zase koly. To je na Vás, abyste přišli na správnou kombinaci. Třeba na Kubě se nápoj často skládá ze 2/3 z rumu a z 1/3 z Coca Coly. Na Kubě se totiž cena rumu pohybuje okolo 1 eura. Na rozdíl od Coca Coly, která se zde pohybuje okolo 3 eur. U nás je to spíše naopak.

Takže to je vše a teď už jen „na zdraví“ nebo spíše „Por Cuba Libre“.



Předchozí článekOnline květinářství, aneb jednou se vám budou hodit
Další článekDruhy kávy z espressa
Libor se věnuje sportu a studiu. Mezi jeho koníčky mimo sport patří četba, investování a podnikání. Dále nachází zalíbení v kvalitním alkoholu, dobrém doutníku nebo rychlých autech.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here