Roušková etiketa

1

Roušky se pomalu ale jistě stávají doplňkem šatníku každého z nás. Někdo nosí látkové, někdo chirurgické, někdo přímo respirátor. Prvotní funkce, a to ta ochranná za správného použití, je samozřejmě zásadní. Nikdo vás však nenutí, abyste si k modrému obleku brali roušku zelenou.

Rouška také jako doplněk?

Zprvu bych ještě rád zopakoval, že je opravdu zásadní se ubezpečit o správnosti fungování ochranné funkce roušky před tím, než začnete řešit jejich barvu, vzor či typ. Až po té, co jste přesvědčeni o tom, že roušku užíváte správně, můžete se věnovat jejímu vzhledu. Způsob, jakým se prezentujete, je jednou z klíčových složek etikety a vypadat společensky je stejně důležité jako kdykoli předtím. Pokud vypadáte dobře, cítíte se dobře. Pokud roušku považujete za čistě ochrannou pomůcku a její vzhled řešit nechcete, budiž. Já jej taky neřeším a beru první roušku, která je při ruce. Pokud však chcete znát pravidla a tipy, jak s rouškou zacházet podle pravidel etikety, čtěte dále.

Ladislav Špaček říká, že rouška musí ladit s kapesníčkem, ne s motýlkem (či kravatou), jak se mnozí domnívají. Co to pro nás znamená? Látka, ze které je kapesníček vyrobený, může být použita i pro výrobu roušky. Rouška může mít tedy nejen stejnou barvu, ale i totožný vzorek.

Mnozí z vás si určitě vzpomenou na případ, kdy řešíme vzhled kravaty a kapesníčku. Ty stejného vzoru být nesmějí. Pokud jste byli někdy obdarováni setem kravaty a kapesníčku ve stejném vzoru, a už jste jásali, že kapesníček konečně najde uplatnění v podobě látky pro roušku, máte smůlu. Budete je i nadále muset nosit odděleně.

A teď už k samotné etiketě

Když už máte vybranou roušku, přejděme k pravidlům etikety. Maska musí být vždy čistá, rovná. Pokud si roušku na veřejnosti sundáváte, nikam ji nepokládejte (např. v restauraci na stůl), využijte kapsu či tašku. Mějte při ruce roušku náhradní. Nebojte se o roušku zeptat, pokud potřebujete novou.

U vás doma

Ať už o jakoukoliv návštěvu vašeho domova, nejlepším krokem je předem stanovit si pravidla silničního provozu. To znamená, že když zvete hosty, vysvětlete svá očekávání, kdy a kde by se masky měly nosit. Jen ve vnitřních prostorách? Všude bez výjimek?. V roli hostitele je podle odborníků na etiketu také vaším úkolem zajistit, aby hosté dopravidla dodržovali Pokud tak neučiní, měli byste jim to připomenout. „Je to všechno ve vašem tónu hlasu,“ říká Diane Gottsmanová, odbornice na etiketu a majitelka Protocol School of Texas, která doporučuje říci něco v duchu: „Jsem tak ráda, že jste mohli přijít. ujistěte se, že každý máte masku, abychom byli v bezpečí a pohodlí.“ Pro takové situace je vhodné mít jednorázové masky pro hosty k dispozici.

Na návštěvě

Pokud váš hostitel nevynese téma nošení masky před vaším příjezdem, nebojte se zeptat. Co když přijedete na večírek, kde ostatní nedodržují daná pravidla? Váš další krok závisí na tom, jak dobře se vzájemně znáte. Je v pořádku oslovit přímo ty, které dobře znáte, a jemně na absenci masky poukázat. U hostů, které jste právě potkali, vezměte hostitele stranou a požádejte o pomoc. Pokud se však v takové společnosti necítíte dobře, „je naprosto v pořádku odejít. Sbohem držte krátké a k věci, říká Daniel Post Senning, odborník na etiketu v Emily Post Institute: „Děkujeme za pozvání. Odjíždíme trochu brzy, protože masky a pokyny pro sociální distancování bereme velmi vážně.“


Foto: Proper Cloth

Předchozí článekZnačka Land Rover a krejčovství Henry Poole vytvořily speciální látku k 50. výročí modelu Range Rover
Další článekTipy na vánoční dárky pro muže 2020
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here