Rolák – Nejlepší přítel obleku

0

Rolák. Jeho kouzlo spočívá v tom, že je elegantní i ležérní zároveň. Můžete jej nosit 8 měsíců v roce (alespoň v Česku), a to jak ven, tak do práce, dokonce i na formálnější akce. A můžete se jím zahřát i doma.
První roláky se začaly nosit okolo 15. století, ale za jejich rozšíření mohli především námořníci v 19. století. Svetr zahalující krk jim poskytoval teplo v ledových mořských vodách. Až do roku 1920 se však stále jednalo o čistě funkční, pracovní oděv. Ale stejně jako třeba džíny, se postupně začal dostávat i mezi běžný lid, a poté i mezi vyšší třídu. Rolák byl u zrodu tzv. preppy stylu, neboli jakési každodenní elegance. Za jeho popularizaci mohl především dramatik Noel Coward, ale rychle si jej osvojil i samotný Hollywood. A pak.. zmizely.

V posledních letech však opět rostou na oblibě a není se čemu divit. Jsou opravdu multifunkční, a především v chladnějších měsících opravdu oceníte, že vám krásně zahřejí krk. Zároveň umí skvěle „rozbít“ příliš formálně vypadající oblek, a vdechnou mu tak kousek ležérnosti. Stále však máte oblek, a proto se nemusíte bát zvolit si tuto kombinaci třeba i do práce. Zároveň však je potřeba pamatovat na několik pravidel.

Pravidla nošení

  1. Rolák by měl končit nad ohryzkem a nedotýkat se brady
  2. Rolák by neměl být příliš volný, ale zároveň vás nesmí škrtit
  3. Rolák by měl být ve střihu, který vás bude těsně obepínat a nebude příliš volný v oblasti břicha
  4. Ideální materiál pro nošení je merino vlna, která se oproti např. kašmíru dá snadno prát
  5. Rolák může být světlý či tmavý, různých barev; volte kontrastní barvy či barvy, které se doplňují
  6. Vyvarujte se vzorů, zbytečně nepřekombinovávejte
  7. Noste jej pouze s klasickým univerzálním oblekem, ne se smokingem a dalšími formálnějšími typy obleků
  8. Pokud máte velmi tenký rolák, noste pod ním „tričko pod košili“

Nejdůležitější ale je, aby vše ve finále dobře ladilo a dávalo smysl. Rolák nemusíte nosit pouze s oblekem, skvěle vypadá např. s jednoduchými chinos. Zkombinujejte jej například s botami typu chukka anebo těmito krásnými chelsea botami, které mám ze Zalando Lounge.

 

 

Předchozí článekJak zvládat strach, obavy a nejistoty v době covidu
Další článekČasožrouti: který okrádá o čas právě vás a jak s ním zatočit?
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here