Pletené kravaty á la Kavalier’s

0

Pletené kravaty zažívají v dnešní době čím dál tím větší boom a není se čemu divit, jelikož v Americe a Anglii jsou velkým módním trendem. Jedná se o elegantní doplněk vhodný zejména jako součást tzv. smart casual outfitu (poloformálního oblečení). Do našich končin se však, i přes velkou oblibu v západních zemích, dostává trend nošení pletených kravat velmi pozvolna.  Pokud se vám hlavou prohání myšlenka o koupi takové kravaty, můžeme vám s potěšením oznámit, že vaše trápení je u konce – jedinou první vlaštovkou, jež k nám přinesla pletené kravaty je brněnská firma Kavalier’s. Dříve než vás seznámím s touto značkou, dovolím si vám přiblížit pletené kravaty jako celek.

Pletené Kravaty

Pletené kravaty, též zvané Knitted Ties, jsou na první pohled výrazné a strukturované, za což vděčí zpracování. Kravata totiž není tkaná, ale pletená, a to převážně z čisté bavlny nebo příměsi kašmíru či umělých materiálů. Pletené kravaty se od svých klasických příbuzných liší svým zakončením. Konec totiž není špičatý, nýbrž rovný (useknutý), což může někomu činit problémy při vázání složitějších uzlů.

kavv

Někteří z Vás si pokládají otázku: „Kde si můžu dovolit vzít pletenou kravatu a s čím ji mohu sladit?“. Pletenou kravatu si můžete vzít téměř kamkoliv, kde vás neomezuje určitý dresscode. Co se týče kombinace s outfitem, je jasné, že bez košile se neobejdete. Proto bych k ní volil rifle/kalhoty a podle počasí bych si přes košili přetáhl svetr/sako (blazer), nebo košili nechal naprosto nedotčenou pro zvýšení výraznosti kravaty. Neměli byste určitě zapomínat na barvy. Jestliže si oblečete modré kalhoty a bílou košili, zvolil bych kravatu červené nebo navy modré barvy (Kavalier’s obě barvy nabízí na svém e-shopu). Kravata by totiž měla, tak jako každý doplněk, vynikat.

Kavalier’s kravaty

Nyní tedy nastal čas na představení samotné značky pletených kravat Kavalier’s. Začnu tedy vznikem této kreativní firmy.

kav

Vznik

Značku Kavalier’s založila trojice studentů v Brně, kteří chtěli obohatit pánský módní svět o něco originálního a hlavně vlastního, co by jim přinášelo pohlazení na duši při pohledu na opodál stojícího gentlemana s krkem ověnčeným právě jejich kravatou. Tak se stalo, že přišli s myšlenkou pletených kravat, kterou se nebáli rozjet až do vlastního podnikání. Jistě si kladete otázku, kde se vzal takový nápad. Je to prosté – jeden z majitelů byl nějaký čas na studijním pobytu v USA, kde byly na každém rohu k dostání a kterýkoliv americký gentleman disponoval ve svém šupleti alespoň jednou. Přirozeně si jich pár přivezl do Čech, kde zaznamenaly obrovský úspěch.

Zlaté české ručičky

Kravaty od Kavalírů určitě osloví každého, kdo si, stejně jako já, potrpí na ryze české výrobky. V česku je vyráběn kompletní obsah balení od vizitek až po samotnou kravatu. Hlavní devizou firmy Kavalier’s je však určitě fakt, že jsou jedinou českou značkou pletených kravat.

kav2

Sortiment a plány do budoucna

Ve svém e-shopu Kavalier’s prodávají dva typy pletených kravat: jednobarevné a proužkované, vše v mnoha barvách. Kde každou barvu kravaty mají speciálně pojmenovanou originálním jménem s krátkým popiskem s informacemi a návody k nošení. Např. mou oblíbenou rudou kravatu mají nazvanou „O Bivoji“, která „je vhodná pro nejrůznější společenské akce a večírky“. Materiál kravaty je různý, od akrylu a bavlny až po hedvábí a satén. Jedná se tedy o kvalitnější materiál.  Dále ve své kolekci nabízejí kapesníčky ze 100% hedvábného saténu. Majitelé nám, jako jediným, prozradili, že chtějí svou kolekci rozšířit o pletené motýlky. Máme se tedy na co těšit… (Když ne vy, tak alespoň já). 😉

Recenze

kavaliers2

Kavalier’s mi ke zhodnocení poskytli kravatu též zvanou „O Přemyslovi“. Kravata dorazila v béžové krabičce s černým symbolem „K“. Krabička ve mně hned vzbudila dojem elegantnosti a seriozity, čemuž i dostála po samotném rozbalení. Hned na mě vykoukla krásná šedá kravata, pod kterou se nacházela pečeť Kavaliéru s děkovným a přejícím textem:

 „Děkujeme Vám za podporu tradičního českého řemesla a za projevenou důvěru“ dále se pod textem ještě psalo „Vážíme si toho a věříme, že výrobek, který držíte v ruce, Vaší důvěru nezklame a připraví Vám mnoho příjemných chvil“.

kava

Podle Kavaliérů se šedá kravata hodí jen na slavnostní chvíle, já se tohoto doporučením Kavalierů nedržel, jelikož jsem si ji dovolil uvázat do uzle Shelby nebo Princ Albert, téměř na každou příležitost, kdy mi to bylo umožněno. Oslavil jsem s ní silvestra v baru s přáteli, měl jsem ji na sobě při celém zkouškovém období na vysoké škole a stejně tak jsem si ji vzal na setkání s přáteli. Jaké měla ohlasy z mého okolí? Převážně pozitivní, přilákala mnoho pozornosti (hlavně žen). Snad jenom od malého počtu pánů, kteří nelpí na vlastním vzhledu, jsem slyšel určité narážky. Kombinoval jsem ji převážně s modrými kalhotami, bílou košilí a navy modrým nebo šedivým sakem.

kava2

Když přejdu k vlastnímu hodnocení kravaty, má plusy i mínusy. Ode mě mají Kavaliéři veliké plus za svou odvahu, že přišli s něčím tak odvážným na český trh, kdy čeští muži nejsou tolik zvyklí na zahraniční vlivy a teprve si na ně zvykají. Rovněž se mi líbil materiál, ze kterého je kravata zhotovena, neboť se téměř nekrčí.

Ze začátku jsem měl problém s uvázáním kravaty pro rovný konec. Každopádně musím podotknout, že cena kravaty je poměrně vysoká (u jednobarevné 950 Kč a u pruhované 1050 Kč), pročež si ji nemůže dovolit každý, hlavně já jakožto student. Domnívám se však, že za rozbití prasátka taková kravata určitě stojí.

Kravaty a další doplňky můžete koupit na Kavaliers.

 

Korekturu článku provedl Štěpán.
Předchozí článekNeverbální komunikace část 2.
Další článekHuawei Watch – nejkrásnější z chytrých hodinek
David se věnuje se módě a správnému chování. Má velmi vytříbené chutě, co se alkoholu a doutníku týče. Dále mezi jeho záliby patří kreslení, čtení a plavání či tvorba vlastních citátů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here