Průvodce tancem a tanečními

4

Taneční sezóna je před námi a spoustu z vás se určitě poprvé chystá do tanečních. Právě proto jsem pro vás přichystal velkého průvodce tanečními. V tomto článku bych rád nejen pomohl bezradným mladíkům, kteří neví, co od tanečních očekávat, ale také přiblížil svět tanečního sportu těm, kteří by v něm chtěli pokračovat.

Co od tanečních očekávat

Do tanečních se jdete naučit tancovat. Pokud nemáte rytmus ani kroky v krvi, nezoufejte, budete na tom stejně, jako ostatní. V tanečních se učí několik základních standardních (Waltz, Tango, Valčík, Foxtrot) a latinskoamerických (Samba, Cha-cha, Rumba, Jive) tanců, většinou se také přidává česká Polka. Kurzy navštěvují nejčastěji studenti prvního ročníku střední školy, do tanečních však můžete už i na škole základní anebo až třeba na škole vysoké. Pro starší ročníky se pak často vypisují speciální kurzy. Já osobně navštěvoval Taneční školu Hes v Praze.

Jako pán do tanečních nemusíte chodit s doprovodem. Dámy si často vodí garde-dámu. Po zahájení většinou následuje volenka. Páni jdou a z dívek si vyberou dámu k tanci. Pro změnu jsou také časté dámské volenky, kdy si naopak vybírají dámy. Se slovy „Smím prosit?“ pak žádáme o tanec. Jelikož ale nic neumíme, počkáme si na vysvětlení kroků, které se pak snažíme replikovat. Jako začátečníky vás nebudou trápit s ničím složitým. Celé taneční jsou především o výuce základního kroku a několika jednodušších figur, třeba otáček.

Po skončení tance by měl tanečník (především na plesech, ale někdy také v tanečních) dámu doprovodit na místo a za tanec poděkovat. V žádném případě se nesluší partnerku ponechat uprostřed tanečního parketu.

Svůj taneční um pak ukážete na prodloužené/věnečku/plesu. Některé taneční školy dělají třeba jednu prodlouženou v půlce kurzů a po skončení kurzů ples. Na těchto akcích často bývá nejen vaše rodina, ale také rodina partnerky. Proto byste touto dobou měli mít v malíku alespoň základní taneční kroky a nějak se chytat rytmu. Na konci tanečních byste také měli přesně vědět, jaký tanec si můžete na právě hrající hudbu zatančit.

Plesům se budeme dále detailně věnovat v příštím článku.

Oblečení

Taneční lekce

Páni: Základem oblečení do tanečních je černý oblek, společenská obuv (mohou být lakýrky), bílá košile. Outfit je vhodné doplnit černým motýlkem. Na ruce si pak můžete koupit bílé rukavičky. Základy tanečních jsou pro nováčka poněkud fyzicky náročné. Jste ve vydýchané místnosti plné lidí v hřejivých oblecích a ještě k tomu se musíte hýbat do rytmu. S rukavičkami tak slečně ulevíte od vašeho potu.

Co se týká obleku samotného, pokud se nemění váš tělesný růst, určitě se nebojte investovat do kvalitnějšího kousku. Nebo alespoň kvalitnějšího materiálů. To nejhorší, co můžete udělat je, že si koupíte oblek z polyesteru. Ten je velmi neprodyšný a pot z vás poteče proudem. Kupte si raději bavlněný.

Kapesníček může být barevný, ale určitě nic nezkazíte s jednoduše bílým kapesníčkem, který outfitu dodá na formalitě.

S botami to mají pánové jednodušší než dámy. Hravě si tak vystačíte s klasickými oxfordkami či derby botami. Pokud však chcete mít maximální pohodlí a kontrolu nad svými chodidly, doporučuji koupit taneční obuv. Na rozdíl od dam se u pánů vyplatí prvně investovat do standardních bot a až poté do latinských.

Dámy: Dámy by na taneční měly mít připraveno několik párů šatů. Nejlépe se hodí koktejlky, ne však příliš uplé, abyste se mohly také hýbat. Šaty by měly být dostatečně dlouhé, aby vám nevylézaly, ne však tak dlouhé, aby vám na ně mohli pánové šlapat.

Boty vybírejte zásadně podle pohodlí a ne podle vzhledu. Rozhodně doporučuji koupit speciální taneční obuv. Nejvíce využijete latinky (se kterými hravě můžete tancovat i standard, naopak je to horší).

Prodloužená/věneček/ples

Páni: Pokud se tyto akce konají v honosnějších prostorech, můžete černý oblek klidně vyměnit i za smoking. Černý oblek však rozhodně postačí a měli byste se řídit stejnými pravidly, jako při klasických tanečních lekcích.

Dámy: Dámy by pak měly volit malou či velkou večerní toaletu.

Tréninky

Při trénincích se na formality nehraje. Základem je komfort a pohyblivost.

Páni:  Taneční boty, taneční kalhoty a funkční tréninkové tričko. V oblibě jsou také sportovní roláky. Vše mi mělo být uplé a neplandat na těle.

Dámy: Taneční boty (mohou být speciální tréninkové – s nižším podpatkem), body, kraťásky či volná sukně. Na standard si můžete vzít kalhoty a top.

Taneční soutěže

Páni: Teď zjistíte, proč se taneční sport pravidelně řadí mezi nejdražší sporty ze všech. Pánové to mají jednoduché. Na tanečních soutěžích výkonnostní třídy E, D a C (více o nich níže) si vystačíte pouze s tanečními botami, kalhotami, košilí a vestou. Co se týče tanečních soutěží B, A, M, P, budete si muset pořídit frak na standardní tance a speciální košili na tance latinskoamerické.

Dámy: Dámy to mají těžké (čti drahé) už od začátku. Na taneční soutěže jsou vyžadovány taneční šaty. Ty si sice můžete vypůjčit nebo koupit nějaké bazarové, pokud se však ale budete chtít zlepšit, bude potřeba investovat do nových šatů. Ty nejlevnější pořídíte zhruba od pěti tisíc. Cena šatů se však může vyšplhat i do několika stovek tisíc.

Kde nakoupit

Do tanečních si výstroj můžete nakoupit v jakémkoliv obchodě, kde prodávají obleky. Nemá smysl si kupovat taneční výbavu, pokud nevíte, zda vůbec budete po základních tanečních pokračovat dál.

Co se týče tanečních bot, sám jsem začínal tancovat v botách značky KOZDRA a to především kvůli jejich nízké ceně. Kupodivu mi však vydržely dost dlouho. Pokročilým tanečníkům pak doporučuji boty od Supadance a Very Fine Shoes.

Tréninkové oblečení pak seženete v HELLERu. Krom oblečení také prodávají spoustu všemožných doplňků jak pro dámy, tak pro pány (chrániče na podpatky, kartáče na obuv,…)

Tance

V základních lekcích tanečních se vyučují dva druhy tanců – standardní a latinskoamerické.

Standardní tance

Waltz – Anglický tanec, spolu se Slowfoxem nejpomalejší ze standardních tanců.

Tango – Jediný ze standardních tanců, který nepochází z Evropy. Pochází z Argentiny. Má jiné držení, především ze strany partnerky. Na rozdíl od ostatních tanců partnerka nedrží partnera na paži, ale spíše na zádech.

Valčík – Původem z Rakouska, proto se mu také říká Vídeňský waltz. Pokud se neradi učíte velký počet figur, tohle je tanec přesně pro vás.

Slowfox – Anglický tanec. V základních tanečních se vyučuje pouze jednoduchá verze s názvem foxtrot. Jedná se o pomalou verzi foxtrotu. Ve sportovním tanci se tančí až od pokročilejší taneční skupiny (C).

Quickstep – Anglický tanec. V základních tanečních se vyučuje pouze jednoduchá verze s názvem foxtrot. Jedná se o rychlou verzi foxtrotu.

Latinskoamerické tance

Samba – Brazilský tanec, spolu s Paso Doble je nejvíce pohyblivý, co se do využité plochy týče. Tancuje se totiž po celém parketu.

Cha-Cha – Kubánský tanec, vyvinutý z tance jménem mambo (jeden z druhů rumby). Je středně rychlý a energetický.

Rumba – Kubánský tanec, který je význačný především napětím mezi partnery. A to jak svalově, tak citově. Velmi smyslný, pomalejší tanec.

Paso Doble – Jediný z latinskoamerických tanců, který nepochází z Ameriky. Pochází ze Španělska, proto na něm také můžete vidět prvky standardních tanců. V základních tanečních se nevyučuje. Ve sportovním tanci se tančí až od pokročilejší taneční skupiny (C). Zajímavostí tance je, že se tancuje pouze na jednu písničku (España cañí) v různých variacích.

Jive – Severoamerický tanec vycházející z jitterburgu, rock’n’rolu a boogie-woogie. Ze všech tanců nejrychlejší.

Polka – Nejedná se o latinskoamerický tanec. Jak mnozí z vás jistě ví, polka je tanec český. Do kategorie latinskoamerických tanců jej přidávám pouze z důvodu, že na některých tanečních soutěžích se přidává právě sem. Vyučuje se především v základních tanečních, nejedná se o sportovní tanec.

Jak to na takové profesionální úrovni vypadá, můžete vidět v následujících videích: Waltz, Tango, Valčík, Slowfox, Quickstep, Samba, Cha-Cha, Rumba, Paso Doble, Jive. Vybíral jsem ze svých oblíbených. Na YouTube jsou samozřejmě k nalezení tisíce videí, především doporučuji český kanál Hiptwisted. A kdo chce vidět naživo, zajděte na Mistrovství ČR nebo na Prague Open. Lístky stojí pár stovek a zaručeně se jedná o skvělý kulturně-sportovní zážitek.

Taneční sport

Pokud už máte něco odtančeno, proč se nezúčastnit nějaké té soutěže? Jestli členský příspěvek neplatíte, máte pomyslnou výkonnostní skupinu E (Hobby) a můžete se účastnit pouze malého množství soutěží. Základem pořádného tancování je totiž zaplacení členského příspěvku ČSTS, tím získáte výkonnostní třídu D. A pomalu můžete začít šplhat na vrchol.

Výkonnostních tříd je všeho všudy 6. Od nejnižší po nejvyšší: D, C, B, A, M, P.  Čím lépe se v soutěžích umísťujete, tím více získáváte bodů. K přestupu do další třídy je tedy vždy potřeba získat určitý počet bodů. Spolu s novými třídami můžete tančit složitější figury. Od třídy C se vám otevře svět Slowfoxu a Paso Doble, které do té doby smíte tancovat pouze na trénincích. Od třídy B už začíná přituhovat, třídy vám totiž nově mohou také klesat. Pokud si chcete třídu A a vyšší zachovat, budete muset tancovat. 🙂 V taneční třídě M pak objíždíte velké taneční soutěže a bojujete o mistrovství.

Všechny tyto taneční třídy se ale nazývají amatérskými, a to i přesto, že se za nimi často skrývají desítky let tréninku. Jakmile dosáhnete výkonnostní třídy M, můžete svévolně přejít do výkonnostní třídy P (Profesionálové).  Aktivních profesionálních tanečníků je v ČR pouze 16. Pro srovnání, celkový počet závodních tanečníků v ČR je několik stovek.

Literatura

Pokud se rozhodnete s tancem pokračovat, můžete se zdokonalovat také čtením literatury. Biblí pro všechny tanečníky, ale také trenéry jsou knihy Technika standardních tanců a Technika latinskoamerických tanců od Ing. Zdeňka Landsfelda a Jiřího Plamínka.

 

Fotky: Modernitanecni.cz, Tanecnisvet.weebly.com

Předchozí článekBrýle utváří člověka
Další článekPéče o kožené boty
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

4 KOMENTÁŘE

  1. Tak to je poradny clanek o tanecnich,myslim ze kdo tápe tu najde vse,co potrebuje o tanecnich vedet 🙂 Uz je to par let,co jsem na stredni do tanečních chodila,a i kdyz zrovna tancovat neumim, moc me to bavi 🙂

  2. Povedený článek, leč neodpustím si faktickou poznámku: tance rumba (tedy mambo bolero) a cha-cha-cha (častěji krátce cha-cha) pocházejí z Kuby, nikoli z Brazílie 😉

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here