5 dovedností, které by se měl každý gentleman naučit, než zestárne

0

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. A jako správní muži bychom se tohoto rčení měli držet. Tak se pojďme podívat na to, co bychom v mládí neměli zmeškat.

1) Cestování

Ačkoliv to zní na první pohled divně, měli bychom toho procestovat co nejvíc, dokud jsme mladí. Teď si někteří z vás říkáte, že s cestováním můžete počkat až ve stáří, kdy nebudete mít co na práci. Se stářím však často přichází problémy a na to teprve začít cestovat už může být pozdě. Proto bychom neměli na nic čekat a při první možné příležitosti si sbalit kufry a procestovat svět.

Nejenže tuto zkušenost můžete zhodnotit v budoucnu, ale také budete mít nezapomenutelné zážitky, na které ve stáří budete rádi vzpomínat. Dalším bonusem může být kulturní vzdělanost. Budeme vědět, kde co je, jaká místa se vám líbila a máte také velmi zajímavé téma ke konverzaci ve společnosti.

Ideální začít je stále jako student, ušetříte totiž obrovské peníze. Mnoho evropských i mimoevropských měst má totiž různé programy pro studenty, které nabízejí např. vstupy zdarma. Takovým příkladem může být např. Paříž, která svým studentům zdarma otvírá brány do všech muzeí a galerií, a to včetně slavného Louvru.

2) Správné chování

Někteří z nás mají to štěstí, že je rodiče od mala vedli ke správnému chování, ačkoliv v té době jsme si mysleli, jaká to je otrava. Seď rovně, nesrkej tu polévku, pozdrav, rozhlídni se než přejdeš silnici, přijď domů včas! Toto jsme slýchali snad dennodenně.

Přeci jen všecko mělo svůj smysl. Chození včas domů se nám promítlo v životě, že jsme dochvilní. Představte si, že přijde na vaši domluvenou schůzku váš obchodní partner pozdě. Budete mít chuť s takovým člověkem spolupracovat? Když si sám nedokáže naplánovat čas a vám by měl dodávat zboží včas? Pravděpodobně ne. Nebo co takové srkání polévky? Dokážete si představit, že byste šli do noblesní restaurace a tam se rozléhalo přes celou restauraci vaše usrkávání?

Ne vše vás však rodiče stihnou naučit. Proto bychom se měli dále sebevzdělávat, co se týče chování ve společnosti, sami.

3) Čtěte

Po ránu sednout si s šálkem kávy a pořádnou knížkou či novinami a relaxovat. Pravý gentleman by měl být sečtělý a jak jsem zmínil výše i kulturně vzdělaný. Měl by vědět, co se děje ve světě a zároveň znát i díla velkých mistrů spisovatelů. Čtení děl například od Hemingwaye, Orwella, Kafky či Oscara Wilda vás uspokojí nejen obsahem, ale rozšíří vám i obzory.

Zároveň se říká, že v knihách nalezneme znalosti jiných, tak proč bychom měli jít tou stejnou cestou, když to můžeme vzít zkratkou. Proto dokud máme dobrý zrak a volný čas, měli bychom toho načíst co možná nejvíce. (čtěte i náš blog! :-D)

4) Oblékejte se dle příležitostí

Podle mě není většího barbarství, než se špatně obléci vůči příležitosti. Můžeme například zmínit džíny v divadle, nebo když to přeženu, vzít si frak na denní události. Už nás neobléká maminka a sami tak musíme vědět, co se kam hodí. Oblékáme se vkusně a podle toho, kdy a kam jdeme.

Pokud se chystáme do práce, volíme raději vycházkový oblek. Když jdeme do divadla, volíme tmavý univerzální oblek či dokonce smoking. Pokud na pozvánce na velice formální podnik nalezneme slovní spojení „white tie“, volíme jednoznačně frak. Je důležité proto rozlišovat druh oblečení dle příležitostí, jinak se nám může stát, že ve společnosti budeme vypadat jako černé ovce. A to rozhodně nechceme. Pokud nemáte představu, jak se k události obléknout, nebojte se zeptat, anebo alespoň pamatovat, že je vždy lepší jít overdressed než underdressed.

5) Buďte v kondici

Další celkem důležitou dovedností je udržet se v kondici. Jít si zaběhat po ránu pár kiláčků, zajít si zaplavat nebo zajít do posilovny. Dělejte cokoliv vás nějak naplňuje a baví. Důležité však je něco dělat a „dokopat“ se k tomu. Jen v České republice trpí nadváhou či obezitou 55 % Čechů, a to už je dle mého dost velké číslo. Proto bychom měli trochu vylepšit svůj jídelníček a být aktivnější. Pokud v práci celý den sedíme, měli bychom to doplnit nějakou pohybovou aktivitou.

Hlavně to neberte jako trest. Neděláte to pro nikoho jiného. Děláte to především sami pro sebe, lépe řečeno pro své zdraví. A ve stáří se vám tato snaha, kterou jste zde vynaložili, náležitě oplatí.

 

Použité fotky: Pexels

Korekci provedla: Barunka 🙂

Předchozí článekManžetové knoflíčky
Další článekStyl oblékání podle Adama
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here