Microsoft Surface Pro 4 – do práce i za zábavou

0

Další zařízení, kterému se budeme věnovat dnes, si říká Surface Pro 4 od Microsoftu. Toto zařízení spojuje kompaktnost tabletu s produktivitou laptopu. Jak si povede?

Surface Pro 4

Řada produktů Surface od Microsoftu (ať už se jedná o konferenční zařízení, all-in-one počítače, notebooky nebo tablety, případně v budoucnu i telefony) se nazývá referenčními. Tyto zařízení udávají trendy, kterými se mohou i nemusí ostatní prodejci řídit. Obvykle se jedná o prémiová zařízení nejvyšší kvality s nejnovějšími funkcemi. A právě o hybridu mezi tabletem a laptopem – Surface Pro 4 si dnes popovídáme.

Zařízení se řadí do skupiny 2-in-1, tedy mezi laptopy, které lze používat také jako tablety. Jedná se o vysoce kompaktní zařízení, obvykle s připojitelnou klávesnicí. Na nich běží klasický systém Windows, jak jej znáte z jiných zařízení. Nejedná se tedy o tablet s Androidem nebo iOS, ale o opravdový pracovní nástroj, kde spustíte veškeré programy, které spouštíte na počítači.

Surface Pro 4 má 3:2 multidotykový 12.3″ displej s vysokým rozlišením, který ve spojení se Surface Pen rozezná také sílu stisku. Přední webkamera se hodí na konferenční hovory, zadní naopak na focení. Váhou hravě překoná ostatní zařízení, váží pouhých 766 gramů, a vejde se kamkoliv. Zařízení má všeho všudy 3 tlačítka (jedno pro vypínání, dvě pro hlasitost), vlastní stojánek, slot pro MicroSD kartu,USB 3.0, jack pro sluchátka, slot pro nabíjení (opět magnetický) a mini DisplayPort. Na jedno nabití vydrží zhruba 9 hodin práce.

Surface Pen

Ke každému zařízení dostanete také Surface Pen. Jedná se o pero, které je spárováno s Surface Pro a můžete s ním zařízení ovládat. Jeho hlavní přednost se ukáže, pokud do zařízení potřebujete něco zaznamenat. Ať už se jedná o zakreslení grafů nebo si třeba chcete něco namalovat. Surface Pen se totiž chová stejně jako běžná propiska či fixa – čím více budete perem do obrazovky tlačit, tím tlustší čáru uděláte.

Pokud jste si někdy stěžovali, že psaní zápisků do zařízení se papíru nevyrovná, protože kromě textu do něj prakticky nic nezaznamenáte, s tímto problémem je konec. Ať už jste na přednášce a chcete si opsat graf nebo jste na jednání a potřebujete načrtnout nějaký plán, Surface Pro vám poslouží mnohem lépe, než klasický papír. Displej navíc blokuje v případě použití pera dotyky zápěstí, v klidu si jej tak můžete, stejně jako na papír, položit na displej, a dále psát.

Nejvíce Surface Pen ocení umělecky nadaní jedinci, kteří mohou popusdit uzdu své fantazii a v klidu pracovat. Využijete jej také velmi často v pracovním či školním prostředí. Když s ním skončíte práci, stačí jej pomocí magnetu připnout na jednu ze stran Surface. Za mě se jedná opravdu o stěžejní funkci, proč by si měl běžný uživatel toto zařízení pořídit.

Type Cover

To, co dělá ze zařízení notebook, a ne pouhý tablet, je připojitelná klávesnice Type Cover. Jak je již z názvu znát, klávesnice slouží také jako kryt na zařízení, které zabrání nechtěným škrábancům na displeji. Type Cover je z velmi příjemného materiálu, a to jak z vnější, tak z vnitřní strany s klávesnicí.

Píše se na něm pohodlně, leč se pod svou drobnou velikostí lehce prohýbá. K zařízení se přicvakne opět pomocí magnetů, stejně tak jej také rozpojíte. Zařízení samo pozná, jestli je klávesnice připojena a podle toho také přepíná prostředí Windows mezi klasickým režimem a režimem tabletu, které je přizpůsobeno k dotykovému ovládání.

Velkou nevýhodou je, že Type Cover i přes vysokou cenu samotného Surface Pro 4 v základním balení není a musíte si jej dokoupit. Cena navíc také nepotěší (více níže).

Klady a zápory

Klady

  • Surface Pen vám umožní maximalizovat produktivitu a spojuje výhody běžného papíru s chytrými funkcemi počítače
  • Prémiový vzhled
  • Velmi kvalitní displej s rozlišením 2160×1440 a vysokým kontrastem
  • Zařízení má vlastní stojánek, a tak může samostatně stát i v režimu tabletu
  • Type Cover je lehký, příjemný na dotyk, dobře se na něm píše
  • 1080p kamera (8 a 5 mpx) na obou stranách zařízení
  • Windows Hello, které vás vmžiku pomocí rozpoznání obličeje přihlásí do vašeho účtu

Zápory

  • Vyšší cena (cca 38 000 Kč), v zahraničí jej můžete zakoupit v základní verzi bez pera zhruba za 20 000 Kč
  • Type Cover není součástí balení, musíte si za něj připlatit, a ne málo (cca 3 990 Kč)
  • Type Cover se lehce pod psaním prohýbá
  • Zařízení při vysoké zátěži „fičí“

Shrnutí

V zásadě se jedná o mimořádně kompaktní zařízení, které je navíc osazeno vzhledem k velikosti i váze velmi slušnou hardwarovou výbavou. Na zařízení spustíte všechny klasické programy a dokonce i v nižších detailech nejnovější hry. S příslušenstvím v podobě Surface Pen se navíc ze zařízení stává multifunkční nástroj pro každého kreativce. Velmi často jej budou využívat nejen umělci, ale také manažeři či studenti.

Vyšší cena nepotěší, ale na druhou stranu se za ní skrývá vynikající zařízení, do kterého se můžete jednoduše zamilovat, a rozhodně jej doporučuji ke koupi.

https://www.youtube.com/watch?v=nSDmCPH3OWc

Foto: Canon EOS M10

Předchozí článekPéče o kožené tašky
Další článekFashion sloupek Anglického pruďase s kouzelným hlasem
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here