Jak si nechat narůst vousy

1

Nerostou vám pořádně vousy, anebo jen někde? Z vaší strany můžete podniknout několik kroků, kterým pomůžete vousům pořádně růst.

Kdo v útlých letech netoužil po mužném plnovousu? Kdo začal jásat při prvním fousku, který se jim na obličeji objevil? Když se na tyto okamžiky koukáme zpětně, někteří v nich mohli vidět první den, kdy se z kluků stali muži. Někteří zas první den, kdy začaly pravidelné strasti s holením. A někteří se diví, že se vlastně od toho prvního fousku nic moc neudálo, a plnovous stále nikde.

Pokud jste jedním z těch, komu za žádnou cenu nechtějí vousy růst, tento článek je určen přesně pro vás. Dobrá zpráva pro mladé je, že s přibývajícím časem se situace bude zlepšovat (pokud jste v pubertě, nemusíte se ještě ničeho obávat). Tedy za předpokladu, že vousům trochu pomůžete. Stejně jako v současnosti neexistuje stoprocentní lék na padání vlasů, neexistuje ani žádný zázračný lektvar pro růst vousů. Malými krůčky však můžeme růst vousů podpořit a jejich vzhled vylepšit.

Nechte je růst

Spousta lidí (ať už obdařených schopností nechat si narůst plnovous či ne) udržuje jistý holící cyklus. Oholit, nechat týden růst, oholit. A pořád dokola. Ačkoliv je tento systém v naprostém pořádku pro ty, kterým rostou vousy rovnoměrně, pro vás to dobrý systém rozhodně není.

Pokud máte problém s tím, že vám vousy rostou pouze někde à la Keanu Reeves, možná jste jen nedali dalším vousům šanci růst. Vyhraďte si měsíc, kdy se žiletky ani nedotknete. Nechte je volně růst a delší vousy pouze zastřihujte. Pravidelně také dbejte o vousy na krku. S těmi většinou problém není, rostou dobře. Abyste nevypadali neupraveně, nebojte se je až k bradě oholit.

Učešte je

Pokud každý vous roste kam si zachce, kupte si hřebínek a začněte vousy česat. Několikrát je projeďte večer před spaním a ráno po probuzení a časem začnou růst ve směru, kam chcete aby rostly. Když už máte vousy delší, nezapomeňte je také umývat čas od času šamponem a také používat kondicionér. Chovejte se k vousům stejně, jako se chováte k vlasům. Nezapomeňte také používat olej na vousy, který je regeneruje. Sami si jej doma můžete vytvořit smícháním kokosového a esenciálního oleje.

Říká se, že růst můžete podpořit také masáží. To se týká nejen vousů, ale i vlasů. Denně promasírujte tváře zhruba 10 minut a časem by se měly dostavit výsledky.

Noste je na krátko

Stále vousy rostou pouze někde? Noste je nakrátko. Jedním z nejpopulárnějších stylů je tzv. five-o’clock shadow. Tedy jemné strniště, nosí jej např. Tom Ford. Investujte do kvalitního zastřihovače vousů s nastavitelnou délkou a věnujte pozornost i dalším důležitým parametrům. Informace o těch nejvýznamnějších najdete třeba v článku jak vybrat zastřihovač vousů. Po několika dnech vousy zastřihněte, zaměřte se na úpravu krku a tváří. Vše musí vypadat naprosto upraveně.

Léčba

Nevyhazujte peníze za přípravky, které by údajně měly pomoci. Místo toho zaveďte zdravou a vyváženou stravu. Přijímejte hodně biotinu (vitamínu B7), ten se nachází v droždí, játrech, žloutku (vyvarujte se bílku), ořeších či čočce.

Pokud se opravdu chcete uchýlit k účinnější léčbě, nejlépe pomáhá Finasterid a Minoxidil. Pozor však na vedlejší efekty, Finasterid může způsobovat erektilní dysfunkci, Minoxidil zase zapříčiní, že jakmile jej vysadíte, vše se vrátí do starých kolejí.

Smiřte se s tím

Některým mužům (Pedro Pascal nebo Johny Depp) neúplné vousy sluší. Pokud sluší i vám, není co řešit. Pokud ne, choďte oholen na krátko.

Jednou z možností je také transplantace vousů, která vás přijde ale na pořádnou sumu. Jeden vštěp vás vyjde zhruba na 100 Kč. Počet štěpů záleží na mnoha faktorech, potřebovat jich tak můžete od 300 do 3000. Každý štěp obsahuje zhruba 3-4 vlasové folikuly.

Předchozí článekVýroční megasoutěž
Další článekPéče o kožené tašky
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

1 komentář

  1. O tom minoxidilu se hodně protřepávají zahraniční fóra, podle zpráv kluků/chlapů mohou by jeho účinky měly být trvalé, pokud se používá delší dobu, třeba celý rok, aby se porost měl možnost náležitě vyvinout. Ovšem více než riziko úbytku po vysazení by mě odrazovala hlavně tedy ta skutečnost, že to je hlavně dost silná chemie (toxická pro kočky např.) a hlavně to rozhazuje hormony.
    Nicméně je to opravdu obdivuhodné, že opravdu z holobrádků dokáže udělat vousáče … osobně radši zůstanu u přírody, jakkoli mě mrzí, že mám pod bradou jedno holé místo a kazí mému vousu celkovou koncepci! 😀

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here