Jak na Small Talk

3

Small Talk, aneb umění mluvit o ničem. Jedná se o krátký zdvořilostní rozhovor, který využíváme před tím, než se pustíme do něčeho většího. Mnohým však dělá až neuvěřitelné problémy. Jak se v něm tedy zdokonalit?

Účelem Small Talku je vyplnit mezeru mezi seznámením a další akcí. Používá se takřka všude, od návštěvy holiče přes firemní večírky až po obchodní setkání, většinou s lidmi, které známe pouze formálně či vůbec. Pokud si jednotlivé osoby představíme jako dveře, Small Talk bude zaklepáním. Je to principiálně jednoduchý způsob, jak navázat kontakt.

Pravidla

  • Obecně – Neřešíme soukromé záležitosti, neptáme se na osobní otázky
  • Krátce – Small Talk slouží k rychlému navázání kontaktu, proto se vyhněme dlouhých témat
  • Pozitivně – Na nic si nestěžujeme, negativní či kontroverzní názor si necháváme pro sebe
  • Obyčejně – Nebuďte zbytečně kreativní, vyhněte se tématům jako jsou finance, historie či politka
  • Konverzačně – Nevedeme monolog, dejte prostor k mluvení i druhému

Jak na Small Talk

Tento druh konverzace otevírá spoustu příležitostí. Nabídky práce získáváme spíše od známých než od přátel, máte jednoduchý způsob jak rozdat/získat co nejvíce vizitek v co nejkratším čase, můžete lehce navázat kontakt s někým koho obdivujete atp.

Lidé nemají rádi Small Talk kvůli tlaku na jejich výkon. Zbytečně si myslíme, že to se slovy musíme umět minimálně tak dobře jako Shakespeare a že s obyčejnou konverzací o počasí si nevystačíme. Pokud však stále tápete, čtěte dál.

Příprava

Pokud nejste extrovert jak poleno, alespoň v začátcích je dobré se na konverzaci připravit. Stejně jako ráno občas vstanete a řeknete si „Co si dnes udělám k obědu?“, pokud vás čeká konverzace, položte si několik následujících otázek: Kdo tam bude a koho bych rád potkal? Co bych se rád dozvěděl? Jaká témata jsou aktuální?

Když si tyto otázky sami zodpovíte, budete při samotné konverzaci ostražitější. Na přípravě není nic špatného. Ve Viktoriánské Anglii si rádi pánové zvýrazňovali citáty v knihách, aby je pak mohli mezi slovy použít v konverzacích.

Přístup

Jste pozváni na večírek, kam jdete sami a nikoho neznáte. Jak k této situaci přistoupíte? Budete mít strach, že po celý večer s nikým nepromluvíte? Začít konverzaci je přitom tak snadné. Stačí zachytit někoho pohled a následně k nim přistoupit. Začít můžete hned několika tématy – jídlem, místem konání, nápoji, hudbou, hosty… Důležité je však řídit se výše uvedenými pravidly.

Lichotky

Velký úsměv a sebevědomí vás dostane kamkoliv. Nemusíte být nejchytřejší v místnosti, důležité je, aby se lidé ve vaší přítomnosti cítili dobře. Rychle a efektivně toho docílíte právě lichotkami. Nemělo by jich však být příliš a neměly by být přímé. Chvalte dámě šaty, ne výstřih. Vyhněte se tedy lichotkám mířeným na fyzický vzhled.

Pomoc

Jednoduchý způsob, jak si ostatní naklonit na vaši stranu je, že jim budete důvěřovat. Vymyslete si nějakou maličkost, se kterou by vám mohli pomoci. Lidé mají rádi, když přicházíte o pomoc právě k nim. Vyjadřujete tím důvěru a respekt.

Šarm

Vracíme se opět k lichotkám. Chcete, aby ostatní měli dojem, že jste nejchytřejší člověk v místnosti, nebo chcete, aby se tak cítili ve vaší přítomnosti oni? Pokud si myslíte, že musíte při konverzaci podávat olympijský výkon, jste na omylu. Smyslem Small Talku není předvádět se, ale vyvolat v lidech touhu v pokračování konverzace s vámi.

A pokud jste se zarazili na začátku, a stále nevíte koho nejdříve oslovit, pořádně se rozhlédněte. Pravděpodobně zde bude také někdo osamělý či rozpačitý. Navažte kontakt právě s ním, a hlavně s velkým úsměvem 🙂


Obrázky: T. M. Lewin, Pexels

Předchozí článekAskot
Další článekJak udělat dobrý první dojem
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

3 KOMENTÁŘE

  1. Myslím si, že bych nebyl sám, kdo by ocenil článek „xx tipů na small talk“ ve stylu „50 tipů na rande“.
    Zmiňovaný článek mám v záložkách, a když už nevím co by – kouknu na něj..

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here