5 dovedností, které se ztratily v čase

3

Jistě mi dáte za pravdu, že dnešní doba se může zdát velmi urychlená a do jisté míry i zjednodušená. S dnešní technikou lze zjistit, kdy nám jede autobus z druhé strany republiky, aniž bychom tam fyzicky byli a podobně. V době ještě bez internetu se to zjišťovalo obtížněji, ale také to šlo. Nelpíme na té technice až moc? Co kdyby se porouchala, jsme schopní se bez ní obejít? Zde máte výčet dovedností, které podle The Gentleman’s Journal i nás na rozdíl od naší generace prarodiče s přehledem ovládají.

Rozdělat oheň bez zapalovače nebo sirek

Pokud jste neprošli skautem nebo pokud vás kamarádi nenazývají „campingovým Bohem“, tak málo z vás si dokáže v této situaci poradit. Přeci jen tato situace není tolik nepravděpodobná. Snadno se může stát, že venku promokneme od hlavy až k patě, a to i včetně sirek. Nebo je hold zapomeneme koupit. Jak si poradíme?

Nejprve nasbíráme suchou trávu nebo listí, které dáme na hromadu. Poté zkusíme nalézt měkké dřevo, které nám bude sloužit jako základna, kterou vložíme do naší hromady listí. Následně do základny vyryjeme rovnou rýhu. Už nám chybí pouze tvrdý klacík, s kterým budeme třít v rýze. Tím způsobíme odtrhávání menších částí dřeva a zároveň jejich zahřátí. To nám úspěšně zažehne naši hromadu suchého listí a můžeme jít spokojeně opékat špekáčky.

Holení břitvou

Pokud jste obdařeni hojným porostem na obličeji, není pro vás nic jednoduššího než vzít strojek nebo žiletku a bezproblémově se oholit. Ale co když budete mít po ruce pouze břitvu? Jistě taková situace asi jen tak nenastane, ale holení břitvou je dovednost, kterou by se měl každý muž v průběhu života naučit. Přeci jen, holení břitvou se poslední dobou dostává do módy. Dejte ale pozor. Holení břitvou se nelze naučit ze dne na den a vyžaduje hodně zručnosti. Proto je vhodné si zajít například na nějaký kurz nebo alespoň nalézt návod na YouTube.

Orientace v mapě

S vynálezem smartphonu jsou naše navigační schopnosti zastřené. V době před aplikací typu Google Maps a ostatních jí podobných bylo běžné nalézt cestu pomocí kompasu a mapy. Nejednalo se pouze o různé výlety, túry, ale i o normální běžné cestování pomocí auta. Určitě si vzpomenete, když jste na výlety jezdívali jako malí a obvykle vaše maminka se chopila mapy a diktovala směr. Jistě, maminka nebyla neomylná, tudíž párkrát jsme zajeli někam, kam jsme vůbec nesměřovali. Ale nebylo to právě proto tak krásné? Procestovat místa, které ani neplánujete a čistou náhodou jste se tam objevili?

Výměna pneumatiky

Pokud se nám stane, že píchneme pneumatiku na silnici, máme dvě možnosti, které můžeme udělat. Buď zavolat havarijní pojišťovně, která nám zařídí výměnu, nebo si vyměnit kolo sami. Myslím si, že mnoho z nás to v tu chvíli sami nedokážeme. Přitom na tom není nic těžkého. Stačí vytáhnout z kufru hever nebo zvedák a rezervu, povolit matky, zdvihnout auto, vyměnit kola, zašroubovat matky, spustit auto, dotáhnout matky a můžeme pokračovat v jízdě. Žádná velká věda to opravdu není.

Ručně psané dopisy

Kdy jste naposledy dostali ručně psaný dopis? Že už to nějaký pátek bude? A kdy jste naposledy sami nějaký zaslali? V dnešní době raději dáváme důraz na rychlost přenosu informací, než-li na jeho kvalitu. Podle mého není nic krásnějšího, než-li dostat milostný dopis. Vezměte si velké umělce a jejich milostné dopisy. Kdyby tenkrát místo psaní vyznávali lásku ústně, dodnes bychom se nedozvěděli o těchto dílech vůbec nic. Přeci jen sepsání dopisu mělo a dodnes má dobrý smysl. Je osobitější, můžeme si ho znovu přečíst a stane se naší památkou. Proto není na škodu zaklapnout notebook a raději vytáhnout plnící pero. Leckdo to ocení 🙂

 

 

Předchozí článekKožené doplňky Astute Prague
Další článekDesatero přikázání pánské módy
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

3 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here