Gramofony – retro opět v módě?

0

Není tomu zas tak dávno, kdy jsme přešli z „cédéček“ na poslouchání hudby skrze iPody, mobilní telefony a další různé přehrávače. Neztratil však poslech hudby těmito způsoby své kouzlo? Jsem rád, že si mohu poslechnout své oblíbené písničky kdykoliv a kdekoliv. Ale stejně jako mám radši své kapesní hodinky než-li náramkové, proč si raději skladbu neposlechnout z gramofonu.

Začátky

Začátky gramofonových desek bychom mohli zařadit s vynálezem Emile Berlinera roku 1887, kdy se mu podařilo z hracích válečků dostat zvuk na plochou desku pomocí spirálových drážek. Samotná výroba vinylových desek od té doby pokročila velkou měrou. Za dob Československa jsme dokonce byli jedni z největších výrobců desek na světě, a kupodivu jsme na této příčce zůstali až do současnosti. V České republice výrobu nejen gramofonových desek obstarává firma GZ Media, která dokáže denně vyprodukovat téměř na 90 tisíc desek. Opět jsou Češi tedy špičkou v oboru 🙂

Gramofonové desky dnes

Nemůžeme tedy říci, že by se měly gramofonové desky dnes nikterak špatně. Možná na tom má veliký vliv popularita elektronické hudby a všelijakých DJs. Avšak z hlediska tak trochu old school muže pociťuji, že je škoda, že tento boom nesdílí většina obyvatelstva. Přeci jen si představte, jaká to je paráda poslechnout na staré LP desce Franka Sinatru. Gramofon zároveň může být i krásným doplňkem vašeho pokoje.

Pokud se tedy rozhodnete pro koupi gramofonu, máte mnoho možností k výběru. Na českém trhu jste schopni zakoupit retro gramofony, které používali vaši prarodiče, či můžeme koupit gramofon v moderním stylu. Ti, kteří se bojí, že by gramofon tolik nevyužili, je tu možnost obstarat si gramofon s retro designem ale moderními „střevy“. Tento gramofon přehraje nejen vaši oblíbenou desku, ale má také schovaný slot na USB, rádio a také možnost vsunutí CD.

Co se týče samotných vinylů, u těch si také nemusíme dělat starosti. Buď můžeme sbírat originální staré desky různě po antikvariátech, bleších trhách, bazarech, či jít na jistotu a zakoupit nové s těmi nejlepšími písničkami z let minulých. Pozitivum je, že cena nových desek se pohybuje od 200 korun až po 1 tisíc korun. Zároveň tím ušetříte trápení svým příbuzným a přítelkyni s výběrem vánočního dárku pro vás a to jistě ocení nejen ona, ale i vy.

Pokud bych tedy měl říct, zda-li se gramofony dostávají opět do módy, řekl bych, že jedině u takové skupiny lidí, jako jsme právě my. U lidí, kteří se nebojí vrátit do dob minulých a jít v jistých směrech proti proudu. A dokud tu budou lidé jako jsme my, tak se o budoucnost gramofonů a vinylových desek vůbec nebojím.

Předchozí článekPrůvodce světem Espressa
Další článek7 tipů jak z levného obleku udělat drahý
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here