Gentlemani minulosti – Howard Hughes

0

Miliardář, milovník letectví, režisér a lamač mnoha rekordů. I tak bychom mohli popsat amerického gentlemana jménem Howard Hughes. Gentlemana, pro kterého slovo „zapomenutelnost“ neexistovalo a dokazoval to po zbytek celého jeho života.

Ale nepředbíhejme, začneme pěkně od začátku. Howard Huges se narodil 24. prosince roku 1905. Už jako malý se ukázal být jako schopný strojní inženýr. Během svých studií však musel zanechat školy, aby po otci převzal rodinný podnik, který vyráběl vrtné hroty na těžbu ropy. Díky tomu zdědil 19letý Howard takřka miliony. Jeho ambice však směřovaly ještě výš.

Hollywood

O tom přesvědčil všechny ihned poté, co vešel do světa Hollywoodu. Využil peníze po svém otci, posadil se do režijního křesla a úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Před svým nejznámějším snímkem vyprodukoval několik filmů, za jeden – Two Arabian Knights –dokonce získal Oscara. Pak to ale přišlo. Film Pekelní andělé. Film, kde se Howard ujmul nejen produkce, ale i režie. K natočení filmu bylo využito 75 dobových letadel z první světové války, 137 pilotů, 3 z nich při natáčení zemřeli a i samotný Howard se při natáčení zranil. Film vyšel na 4 miliony dolarů, což na tehdejší dobu byly neuvěřitelné peníze, ale vyplatilo se. Film měl obrovský úspěch.

Letectví

Během natáčení filmu Pekelní andělé se ukázala i jeho další vášeň. Letectví. Založil firmu Hughes Aircraft, sehnal schopné zaměstnance a šel si pro další světový rekord. Sestrojili nejrychlejší letadlo své doby, které letělo 566 km/h a samotný Howard jej také pilotoval.

Z vášně člověk zešílí, ale je vůbec jiný způsob, jak žít?

To nebyl jediný rekord, který zvládl. Můžeme také zmínit například nejrychlejší přelet ze západního pobřeží USA na východní pobřeží, nejrychlejší přelet Atlantiku, sestrojení a vzlétnutí s největším letadlem všech dob atd. A právě poslední rekord drží dodnes. Diskutované letadlo H4 Hercules, které sestrojil, se směšně přezdívalo Smrková husa nebo také Létající sklad dříví. Bylo to z důvodu, že bylo sestavené ze dřeva (a to kvůli nedostatku kovů v době války). Na výšku mělo jako pětipatrový dům a rozpětí křídel o velikosti fotbalového hřiště.

Kult osobnosti Howarda Hughese

Je jasné, že se snadno stal miláčkem lidí. To jsme mohli spatřit i podle toho, kdo se vyskytoval po jeho boku. Mohli jsme vedle něj spatřit nejznámější americké herečky své doby: Joan Crawford, Elisabeth Taylor nebo Avu Gardner. Za svůj život byl s desítky žen, avšak ani s jednou neměl děti.

Stinná stránka

Tak asi jako každý, i Howard Hughes měl svu stinnou stránku. Byl to jeho psychický stav. Poté co málem dvakrát umřel při pádu letadla, se stal závislý na analgetikách, což prohloubilo jeho dříve narušenou osobnost. Odmítal potravu, nevycházel vůbec ven, měl panickou hrůzu z bakterií, nespal a uzavíral se do tmavých místností, kde pozoroval projektor. Dnes bychom mohli říct, že trpěl obsedantně kompulzivní poruchou.

Avšak můžeme říci, že i přes to všecko, co protrpěl a vlastně i zažil, se stal ikonou minulého století. Howard Hughes dokázal vše, co si umanul, prožil životy mnoha lidí, překonával sám sebe, překonával rekordy a stal se nezastavitelným. Tedy do doby dokud ho nezastavilo jeho zdraví.

ZDROJSlavné dny - Stream
Předchozí článekOlej na vousy VIRO
Další článekPrague Bar Show 2017
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here