Koktejl měsíce – Martini

0

Koktejly. Je na tom něco magického, když si sami namícháte koktejl. Je to dovednost, kterou by každý správný muž měl ovládat a někdy určitě přijde chvilka, kdy vás žena požádá o namíchání Mojita nebo přijdete do baru a budete si chtít objednat Old Fashioned. Někdy budete chtít zkusit Martini tak jak ho má rád James Bond, tedy Vesper – neboli protřepat nemíchat. Všechno spolu projdeme a naučíme se historii a správná postup míchání koktejlů.

Úvod


V tomto mém seriálu, který nazveme „Koktejl měsíce“ vám každý měsíc představím jeden klasický gentlemenský koktejl a k tomu několik variací. Ale dost na začátek pojďme se podívat na to, co společně projdeme. Nyní začneme třeba Whisky.  Ach… ta whisky. Od burbonu po skotskou. Je skvělá „on the rocks“ nebo jen tak samotná. Ale co to zkusit drobet vylepšit? Přidat citron a vaječný bílek? Není to zrovna lákavá kombinace, ale je to základ populárního koktejlu WHISKY SOUR.

Pak dále se podíváme na nejznámější koktejl OLD FASHIONED. IRISH COFFEE určitě všichni znáte. Ale víte, jak jej připravit? Jestli ne nevadí, určitě se k němu taky dostaneme. V neposlední řadě se podíváme na nějaké prohibiční drinky (30. léta minulého století), jako je MANHATTAN, SAZERAC, ROB ROY, RUSTY NAIL, WHISKY MAC nebo osvěžující MINT JULEP, který vás jakoby vtáhnou zpět do dob nekonečných večírků Jaye Gatsbyho.

Další na řadě tu máme Vodku. Ano. Ano. Všichni známe Vodka&RedBull, ale o tom se vážně bavit nebudeme. Vodku s džusem známe také všichni, ale věděli jste, že se jí říká Screwdriver (v překladu šroubovák)?  Ale teď už na klasiku. Není větší klasika než Black Russian a jeho brácha White Russian, které měl v oblibě Dude ve filmu Big Lebowski. Poté společně ochutnáme krvavou Mary, MOSCOW MULE nebo variaci Martini – VODKA MARTINI.

Po vodce a ledovém Rusku se přesunem do slunného Karibiku kde ochutnáme rumové koktejly. Zapomeňte na Tuzemák s kolou. Zkusíme místo toho CUBA LIBRE nebo MOJITO, dva oblíbené drinky Ernesta Hemingwaye. Nebo pití pro „dámy“ PiňaColada. Nebo znáte Dark“N“Stormy? Ne? Daiquiri vám určitě něco říká, ale co třeba MAI TAI?  Všechny je ochutnáme, nebojte.

K dalším drinkům se vrátíme zpět do Evropy. GIN. Od receptu na Gin&Tonic se dostanem i k historce jak tento drink léčil malárii. Nebo se dozvíme, zajímavý příběh o vzniku drinku TOM COLLINS a jeho bratry Pedra, Pieera nebo Jacka Collinse. Pak si namícháme klasické Martini nebo zkusíme Bondovo VESPER. Nebo méně známý GIMLET či FRENCH 75.
A nakonec ochutnáme TEQUILLU SUNRISE, MIMOSU, SIDECAR, CAIPIRINHA, MARGARITA, GODFATHERA nebo třeba DEATH IN AFTERNOON (ten název opravdu sedí) a mnoho dalších.


Martini

Jako první drink, který si v našem seriálu představíme, bude Martini. Jedná se o klasický koktejl připravený z ginu, podávaný v ikonické skleničce s olivou.

Nejdříve se podíváme trochu do historie a v další části článku se podíváme, jak si takové Martini připravit.
Teorií o vzniku koktejlu je několik, proto také jeho přesný původ není známý. Nicméně koktejl se nejdříve objevil v 19. století. První zmínku o něm objevíme v barmanské příručce vydané v roce 1888. Jedna z teorií například tvrdí, že tento koktejl vznikl z koktejlu jménem Martinez, který byl velmi v oblibě v hotelu Occidental, který se nacházel v San Franciscu.
A teď se podíváme na přípravu. Na klasické Martini budeme potřebovat:
  • 5,5 cl ginu
  • 1,5 cl suchého vermutu
  • pár kostek ledu
  • olivu na špejli
Do mixovací sklenice přidáme všechny přísady kromě olivy. Několikrát promícháme a přes sítko nalijeme do koktejlové sklenice a ozdobíme olivou.
Někdy se můžeme setkat i s pojmy jako:
  • MARTINI DRY – 4cl ginu, 2cl vermutu. Servírujeme s olivou na jehle.
  • MARTINI EXTRA DRY – 5cl ginu, 1cl vermutu. Servírujeme s olivou na jehle nebo s citronovou kůrou.
  • MARTINI MEDIUM – 4cl ginu, 1cl vermutu, 1cl vermutu rosso. Servírujeme s olivou nebo s citronovou kůrou.
  • MARTINI SWEET – 4cl ginu, 2cl vermutu rosso. Servírujeme s třešní na jehle.
  • Komu nechutná gin může zkusit VODKATINI. Což je stejný nápoj, jenže gin je zaměněn za Vodku.

Espresso Martini

Pro milovníky kávy tu mám ještě jednu specialitu. ESPRESSO MARTINI.
Jedná se o lahodný drink, který vás pořádně nakopne. Určitě není dobré to s tímhle drinkem přehánět.Budete potřebovat:
  • 5cl vodky
  • 1cl likéru Káhlua
  • simple sirup podle chuti (cukrový sirup připravený z cukru a vody)
  • 3cl espressa
  • pár kostek ledu
Všechny ingredience vložíme do shakeru a protřepeme. Poté vše přelijeme přes sítko do sklenice a můžeme ozdobit jedním kávovým zrnkem.

Vesper

A to nejlepší na konec. VESPER. Všichni známe kultovní hlášku Jamese Bonda „Protřepat. Nemíchat.“ Jak jsme si řekli na začátku, tak správné MARTINI by se mělo promíchat.  Ale VESPER je trochu jiné. Tento drink vynalezl sám James Bond (tedy jeho tvůrce I. Fleming) a pojmenoval jej po Vesper Lynd. Žena se kterou se můžem setkat v Casino  Royale, kde je také celý recept popsán. Tři díly Gordona, jeden díl vodky a půl dílu Kina Lillet. Vše protřepat v shakeru a podávat s twistem citronové kůry.
To by pro první díl bylo vše. Nezapomeňte, že drink by měl chutnat především vám. Takže si vše upravte tak, aby vám byl nápoj co nejpříjemnější.

 

Předchozí článek5 kroků, jak udělat dobrý dojem první den v práci
Další článekGinFest 2018
Libor se věnuje sportu a studiu. Mezi jeho koníčky mimo sport patří četba, investování a podnikání. Dále nachází zalíbení v kvalitním alkoholu, dobrém doutníku nebo rychlých autech.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here