5 kroků, jak udělat dobrý dojem první den v práci

0

Někdo to zvládá snadněji, někdo hůře. Řeč je o prvním dnu v nové práci. Jak se mám chovat? Co když si tam s nikým nebudu rozumět? A další a další podobné otázky si jistě před vstupem do práce pokládáme. Cíl však máme všichni stejný, a to zaujmout. A jak na to? Povíme si pár tipů, jak takovýto den přežít bez velkého trápení a udělat dobrý dojem na nové kolegy.

Buďte sami sebou

Mnoho lidí má dojem, že v případě, kdy se ocitnou v nové společnosti, musí se jím nutně ihned zalíbit a udělají pro to vše. To není tak docela pravda. Rozhodně si nebudeme vymýšlet o sobě různé výmysly, které nejsou pravda. Nebudeme se nad nikým povyšovat, nebudeme si vymýšlet nové koníčky či zájmy. Snažme se být sami sebou a spolupracovníci to jistě ocení. Jste zábavný? Nebojte se jeden vhodný vtip říct mezi kolegy. Jistě si pak snadněji padnete do noty.

Pamatujte však, že jste v novém prostředí, ve kterém vás nikdo nezná. Pokud jste v tom předchozím zanechali určitý dojem, kterého byste se rádi zbavili, zkuste to tu nanovo. A teď už lépe!

Usmívejte se

Již v dříve napsaném článku, který si můžete přečíst zde, jsme psali o důležitosti úsměvu. Úsměv z vás udělá sebevědomého, jistého, stabilního, a hlavně příjemně vypadajícího kolegu. Přeci jen také byste měli větší chuť se bavit s člověkem, který se na vás usmívá nežli s někým, kdo má neutrální výraz či dokonce negativní. Pokud se na ostatní budete usmívat, budou vám to rádi opětovat.

Seznamujte se

Jestli si myslíte, že se k vám všichni pohrnou, aby se o vás něco dozvěděli, tak to jste pravděpodobně na omylu. Udělejte první krok. Někteří lidé tento bod velmi podceňují. Kdybychom oslovili dvě skupiny lidi, kde první skupina bude vydělávat o dva tisíce korun měsíčně méně než druhá skupina, ale bude mít okolo sebe super kolektiv, šťastnější zaměstnance najdeme právě v té první skupině. Proto se nesoustřeďujme jen na práci, ale hlavně na navázání přátelských vztahu s kolegy.  Oslovte pár spolupracovníků a snažte si zapamatovat jejich jména (víme, že je to těžké :D). Při větším počtu lidí jsme rádi, že si pamatujeme po celém dni jedno jméno. Proto abychom si zapamatovali více jmen je vhodné pří rozhovoru jméno vícekrát zopakovat, tedy je jejich jménem oslovit.

Buďte zvědaví

Je jasné, že nevíme všechno. Zvláště dlouholetí pracovníci mají určitě více zkušeností než my. Proto není nic špatného na tom, se jich optat na jakýkoliv dotaz či nejasnost, kterou máme. Ve finále je mnohem snazší a přijatelnější, když se budeme ptát, nežli to uděláme po svém a nejspíš špatně. Náprava dané věci může pak zabrat mnohem více času. Zároveň se nepřeme s dlouholetými pracovníky a rozhodně nevytahujeme řeči typu: „v předešlé práci jsme to dělali lépe.“

Oceňte feedback

Ne každý přijímá negativní zpětnou vazbu od kolegů či šéfa dobře. Ovšem musíme brát v potaz, že my jsme momentálně ti zelenáči v práci. A než se staneme ve firmě matadory, je potřeba si projít i negativním feedbackam a především se poučit ze svých chyb. Po čase pak uslyšíte na své jméno pouze chválu a můžete s radostí „kritizovat“ ostatní.

Předchozí článek7 tipů jak být produktivní i o víkendu
Další článekKoktejl měsíce – Martini
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here