Denimové košile

0

Pokud jste někde viděli fotky z letošního lednového Pitti Uomo 93, určitě jste si všimli, že denim je všude. A zvláště v podobě košilí. Jak na ně?

Pravda je taková, že denimová košile může být jedním z nejuniverzálnějších kousků ve vašem šatníku. Řadí se zhruba od kategorie neformálních kousků po smart casual. Nicméně, těžko byste hledali lepší volbu na volnočasové nošení.

Krátká historie denimu

Když začal německý podnikatel Levi Strauss v polovině 19. století vyrábět ikonické modré džíny, bavlnu dovážel z francouzského Nîmes. A tak jednoduše vznikl název denim – de Nîmes (z Nîmes). Tkanina, která svými vlastnosti vynikala především ve formě pracovního oděvu, zaznamenala na americkém trhu obrovský úspěch a během několika desítek let se rozšířil do celého světa. A jen těžko byste dnes hledali někoho, kdo na ni pomyslí jako na pracovní oděv. Džínovinu nosíme prakticky vždy a všude, většinou ve formě klasických jeans. Pokud s ní chceme být kreativnější, zkusme košili.

Denimové košile

Trochu překvapivý může být fakt, že většina denimových košilí by džínovinu, jež nosíte v podobě kalhot, připomínala jen ztěžka. Obecně košile můžeme rozdělit do tří kategorií:

  • Bavlněné lehké košile
  • Bavlněné těžké košile
  • Bavlněné svrchní těžké košile

Každá z kategorií má své využití, rozhodně žádnou z nich nezatracujte. Lehké bavlněné košile mají pouze barvu a vzorek podobný kalhotám, na omak jsou však velmi jemné. Tyto košile jsou perfektní pro teplejší měsíce, a to především, pokud přes ně nosíte sako. Těžké bavlněné košile už výrazně více připomínají texturu džín. Jsou hrubší, ale také mnohem lépe zahřejou. Ideální je nosit je přes tričko, popř. i na holou hruď. Poslední kategorií jsou těžké svrchní košile. Jsou mnohem těžší, hrubší, ale i teplejší. Měly by se nosit nejlépe přes tričko. Co se týče formality, košile jsou seřazeny sestupně od nejformálnějšího po nejméně formální.

S čím kombinovat?

Denimové košile (a to především ty z první kategorie) se dají kombinovat stejně, jako kterékoliv jiné košile. Hodí se k nim jak kravata, tak motýlek. Velmi oblíbená je kombinace s pletenou kravatou. Vytvoříte tak skvělý casual look. Druhou možností je klasická rozhalenka. Rozepněte několik knoflíčků, nezapomeňte na nevýrazný řetízek na krk a můžete vyrazit. Se sakem vypadá denimová košile zkrátka skvěle.

FOTOGRAFIEGQ, Suit Supply
Předchozí článekGinFest 2018
Další článekJak zvládat nervozitu
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here