Koktejl měsíce – Mojito

2

V minulém díle jsme si připravili koktejly z vodky. V dnešním díle se podíváme na koktejly z rumu.

Na začátek by rád objasnil rozdíl mezi rumem a naším českým „tuzemákem“. Pravý rum se vyrábí výhradně z cukrové třtiny. Z té se při výrobě získá melasa a z níž se fermentací a následnou destilací stává rum. Tuzemák se vyrábí tak, že se přidá rumová esence do zředěného lihu. Tento líh se většinou vyrábí z bramborového škrobu.

Mojito

Všichni jej známe. Všichni jsme jej již někdy ochutnali. Tento tradiční kubánský koktejl patří mezi nejznámější a nejpopulárnější koktejly nejen u nás ale i ve světě.

Můžete si jej dopřát alko i nealko. Nebo si vymyslet svojí vlastní extra příchuť – jahody, mango, kokos, vanilka nebo třeba mandle. S tímto koktejlem se opravdu nemůžete zmýlit. My se dnes ale ovšem podíváme na klasické kubánské mojito.

Trocha historie

Nápoj velmi podobný mojitu jsme mohli ochutnat již v 16. století. Jmenoval se „El Draque“ a podle legendy jej „vynalezl“ anglický korzár Richard Drake, který jako první smíchal Aguardiente (předchůdce rumu), cukr, limetku a mátu. Svůj drink nazval podle přezdívky Francise Drakea, kterému se přezdívalo drak – El Draque. Díky výpravám korzárů se poté drink dostal do dalších latinskoamerických zemí. V 19. století měl tento nápoj velkou popularitu mezi kubánci. Mojito tak jak jej známe dnes však vzniklo až ve 20. století, když byl aguardiente vyměněn za rum. Jedny z nejstarších receptů na mojito se objevují v barmanských příručkách z let 1931 a 1936.

A teď už recept

Já osobně Mojito připravuji do sklenice o obsahu 0.76 l, tedy ještě o něco větší, než je klasický půllitr. Takže si připravte hezkou vysokou sklenici o větším obsahu. Dále budeme potřebovat delší lžičku, ideálně barmanskou a tzv. Muddler (drtítko).

Z ingrediencí si obstaráme kvalitní bílý rum. Já nejraději používám Havana Club 3yo. Pokud chcete, můžete zainvestovat do nějakého kvalitnějšího bílého rumu, např. Trois Riviéres Cuvée de L’océan, který má velmi zajímavý chuťový profil. Určitě se nebojte experimentovat a zkuste použít tmavý nebo stařený rum. Dále limetku, mátu, hnědý cukr a perlivou vodu. A nakonec drcený led.

Začneme tím, že do sklenice dáme půlku limetky rozkrojenou na čtvrtky, dvě lžičky hnědého cukru a 8-10 větších lístků máty. Vše důkladně rozmačkáme muddlerem. Poté přidáme 40 ml rumu, trochu ledu a promícháme. Doplníme led až po okraj a dolijeme perlivou vodu lehce pod okraj. Nechceme koktejl utopit. Ještě jednou lehce promícháme,  ozdobíme snítkou máty a přidáme brčko. A mojito je hotové.

Je několik způsobů, jak mojito připravit. Já mám odzkoušený a osvědčený tenhle. Věřte mi, že s tímhle nezkazíte žádnou „letní grilovačku“.



Předchozí článekGentleman očima žen II – Elina Nechayeva, Anna Schollerová & Kamila Vodochodská
Další článekPestrý svět bourbonu aneb co jste o něm možná ještě neslyšeli
Libor se věnuje sportu a studiu. Mezi jeho koníčky mimo sport patří četba, investování a podnikání. Dále nachází zalíbení v kvalitním alkoholu, dobrém doutníku nebo rychlých autech.

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here