Žitná whiskey

1

Žitná whiskey je typ whiskey, vyráběný především v Severní Americe. Ve 21. století se stává více a více populární, a proto jí budeme věnovat dnešní článek. Navíc si jeden kousek představíme, a to Koval Rye.

Žitná whiskey se vyrábí se podobně jako bourbon, ale je zapotřebí použití nejméně 51 % žita. Historicky to byl dokonce nejpopulárnější typ whiskey na severovýchodu Ameriky, a to především v Pittsburghu, domovině žitné whiskey. Její výroba začala v 18. stoleté a do několika desítek let se začaly produkovat desítky tisíc barelů ročně. Pak přišla prohibice a po žitné whiskey se slehla zem. Posledních pár let však zažívá obrovský boom a vzniká čím dál tím více producentů, kteří s žitnou whiskey experimentují a snaží se vytvořit jedinečnou, vyváženou chuť.

Koval Rye Single Barrel Whiskey

Do baru mi minulý rok přibyla žitná single barrel whiskey od palírny Koval z Chicaga. Koval Rye se vyrábí z 100% organické produkce ze středozápadu, zrají v nových vypálených dubových sudech.

Určitě se vám zalíbí její barva, která se pod slunečními paprsky zbarví hezky do jantarova. A to především ve své nádherné minimalistické lahvi, která působí velmi prémiově.

Při čichnutí cítíte velmi vyváženou, příjemnou ovocnou chuť s tóny vanilky a karamelu. Chuťove je sladší, u 100% žita pro mnohé lehce překvapivá, vycítit z ní lze javorový sirup či meruňku. Na jazyku zanechává příjemnou chuť sušeného ovoce a koření. Chuťově žádná z chutí však výrazně nedominuje, a ve výsledku se vám tak dostává komplexní chuti, kterou nezapomenete.

Koval Rye 0,5l 40 % si můžete zakoupit za 949 Kč. Pokud holdujete spíše bourbonu, určitě doporučuji si připlatit zhruba stokorunu a zakoupit Koval Bourbon 0,5l 47 %, který je vynikající. Oba kousky jsou však zajímavou koupí, kterou stojí za to okusit.

Předchozí článekGinFest 2019
Další článekJak získat nejlepší stůl v jakékoliv restauraci
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here