Skeletonové hodinky

0

Jistě bude se mnou každý souhlasit, že hodinky jsou vizitkou každého muže. Jedná se totiž takřka o jediný šperk, do kterého se vždycky vyplatí investovat. Zároveň samotné hodinky o nás mnoho prozradí, a to dle značky, stylu, sladěnosti s outfitem, či druhem hodinek. Dneska bychom se podívali na jeden netradiční druh hodinek tzv. skeletonové hodinky.

Pro skeletonové hodinky je typickým znakem odhalený vnitřní mechanismus. Jde o způsob, jak ukázat pohyblivé části hodinek, zejména setrvačky, kyvadla či tourbillon. Tento typ hodinek se více než jiné hodinky symbolizují jako estetický objekt než zařízení na sledování času. Jedná se o možnost, jak hodináři mohou vyjádřit své řemeslné umění. Nejenže musí umět hodinařinu, musí mít také smysl pro design, umět pracovat s kovy, a hlavně mít obrovskou dávku představivosti. Většina takovýchto hodinek je ručně vyráběna, to je jedním z důvodu tak vysoké ceny. Jelikož výroba jedněch hodinek může od prvotního nápadu do finálního sestrojení zabrat klidně i roky.

Historie

Pokud by francouzský hodinář Jean-Antoine Lépine v šedesátých letech 19. století nenarazil na radikální myšlenku na výrobu tenčích kapesních hodinek, neměli bychom základní kámen na výrobu hodinek, který přetrvává dodnes.

Netrvalo dlouho, než si Lépineho bývalý mistr (a tchán) André-Charles Caron uvědomil, že by se mohl zvýšit zájem zákazníků o hodinky tím, že se odhalí více mechanismu. Klienti v té době byli pařížští dvořané, kteří toužili po něčem novém, neotřelém, a tak pro ně sestrojil Caron první skeletonové hodinky. Z relativně běžných hodinek se až postupem času stalo zboží luxusní. Klasické odkryté hodinky se začaly zdobit rytinami a drahými kameny a kovy. Pochopitelně první skeletonové hodinky byly natahovací, později však došlo i na Quartz hodinky.

Nošení

Ten, kdo uvažuje nad pořízením těchto hodinek, má rád pochopitelně extravaganci, a také rád vybočuje z davu. Avšak pravidly sešněrovaná etiketa k těmto hodinkám zas tak nakloněná není. Osobně je tedy doporučuji k neformálním akcím a oblečení. Ideální jsou do práce, na vycházku ven, do restaurace apod. Avšak pokud vlastníte frak a plánujete jít na vysoce formální podnik, mohli byste zauvažovat o skeletonových kapesních hodinkách. Nejlépe tříplášťových, abyste tuto extravaganci zakryli z obou stran.

Luděk Seryn – skeletonové hodinky

To, že Češi mají zlaté ručičky, to dokazujeme již po staletí. V hodinářství tomu není jinak. Nejedná se tedy jen o výsadu Švýcarů, i my máme hodináře známého na světové úrovni. Luděk Seryn se specializuje na hodinky na míru dle přání zákazníka. Mnoho z nich se však řadí právě mezi skeletonové hodinky. Pokud byste zauvažovali o takovémtu typu hodinek, budete si muset šáhnout pořádně do kapsy. Bohužel se nejedná o levnou záležitost, avšak výsledek vždy stojí za to. Zároveň si budete muset počkat, jelikož veškerý proces, a to od designu, výrobu komponentů až po rytí, delá Luděk Seryn sám. Avšak podívejte se na tu krásu, stojí to za ty peníze a čekání, no ne?

Předchozí článekJak v práci podat výpověď
Další článekGentleman očima žen III – Alana Camposs, Lucie Konečná & Lucia Rubeljová
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here