Kapesní hodinky opět v módě?

1

Chlouba všech mužů trvající přes 450 let, která se od svého počátku do dnes zas tolik nezměnila. Každý správný gentleman ji nosil ve své kapsičce u vesty, dnes jsme vůbec rádi, že s ní někoho potkáme. Kapesní hodinky jsou klenotem, na který se tak trochu zapomnělo. Není to přeci jen škoda?

Psal se rok 1511, když byly vyrobeny první kapesní hodinky. Byly válcovitého tvaru, tvořeny z kovu a jejich rozměr nebyl moc praktický ke každodennímu nošení (o váze hodinek ani nemluvě). První sériové kapesní hodinky zkonstruoval francouzský přistěhovalec Karel Cusin v Ženevě roku 1587. Stále velikost hodinek nebyla zrovna ideální, ale i přes to se staly populární mezi veřejností. Mnoho majetnějších lidí si je ihned muselo nechat zhotovit a mít je ve svém vlastnictví.

Kapesní hodinky ve velikosti, jak je známe dnes, vytvořil Jean Baptiste Duboule opět ve Švýcarsku. Kapesní hodinky pak zažívaly obrovský rozmach. Přišlo různé zdobení ciferníků hodinek pomoci smaltu a další konstrukční vylepšení hodinek jako například vynalezení chronometru. S touto dobou nebyly kapesní hodinky považovány za přenosný „nosič času“ (i když lidé jej k tomu používali), ale především šperk, kterým se lidé chlubili. Ženy měli prsteny, náhrdelníky, a muži zaujímali pozornost právě svými hodinkami.

Dnes to je ale jiné. Po nástupu náramkových hodinek šly kapesní rychle do ústraní. A náramkové hodinky dnes pomalu začínají vytlačovat chytré hodinky. Nejen náramkové hodinky však mohou být chytré, zjistili jsme, že existují i chytré kapesní hodinky. Abychom ale řekli pravdu, nám se opravdu hodně nelíbí. Krásný mechanický strojek, tikot, natahování. O to vše byste přišli. A vzhledem taky nejsou zrovna vábivé. Kapesní hodinky jsou jakousi retro stylovkou k měření času. Psát si přes ně zprávy na Facebooku nám přijde jako úplná blbost. Proto ať raději zůstanou výrobci chytrých hodinek pouze u těch náramkových.

Říká se, že každý muž by měl mít alespoň dvoje hodinky. Náramkové nejlépe v hnědé a černé barvě řemínku, z důvodu sladěnosti se zbytkem oblečení, a taky když se jedny rozbijí tak mám ihned náhradu. Avšak abychom se vrátili k tématu. I v této době mně přijde, že je o kapesní hodinky značný zájem. Přeci jen někdo to využívá v rámci investice (například Patek Phillipe hodinky), někdo aby nebyl stejný jako ostatní, anebo v rámci sběratelství.

Popravdě ani já neodolal. Pořídil jsem si přes Aukro (chyba – vysvětlím později), dražší, celostříbrné třípláštové kapesní hodinky s postříbřeným řetízkem. Zprvu dobrý, vše nějako běželo, ale po čase se zastavovaly. Říkám si žádný problém, donesu je hodináři, a ten je namaže a opraví. Bohužel, po prodiskutování s hodinářem se ukázalo, že v hodinkách se již někdo hrabal, dal tam špatné kolečko a je tam rozbitý díl, který se již nedá sehnat. A oprava by tedy vyšla zhruba na trojnásobek kupní ceny. Proto, pokud uvažujete také o koupi kapesních hodinek, tak místo bazarů či aukčních portálů si radši jděte nějaké koupit buď k hodináři, nebo ke specializovaným odborníkům (sběratelům). Popřípadě si domluvte lhůtu na vrácení, kdyby se ukázaly nějaké vady po kontrole hodináře.

Odpověď na naši otázku, zda-li jsou kapesní hodinky v módě, není úplně snadná. Řekl, bych, že si na ni každý z nás musí vytvořit vlastní odpověď. Já si osobně myslím, že ano. Důvod je prostý. Podívejte se na všechny obrázky ve článku (krom těch ošklivých digitálních) a sami se zamyslete. Nejsou přeci jen úžasné? To propracování, ten tvar, ty barvy… Dokonalý šperk pro jakéhokoliv muže. Proto nikdy z módy úplně nevyjdou a vždy se minimálně vyrovnají svým nástupcům, hodinkám náramkovým.

 

Předchozí článekKamenec (nejen) po holení
Další článekPitti Uomo 89′ – inspirace v elegantní pánské módě
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here