Jako živí. Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky

0

Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně zdobí trojrozměrní drobní tvorové – ještěrky, ryby, žáby, brouci a pavouci. Skleněná, realisticky působící zvířátka ručně vymodeloval sklářský mistr Martin Štefánek z Desné. Díky jeho umu jsou takřka k nerozeznání od svých živých protějšků. Celkem vzniklo patnáct variant, přičemž od každé je k dispozici pouze jeden jediný exemplář.

Příroda patří mezi nejčastější zdroje inspirace Františka Jungvirta a s jejími motivy pracuje opakovaně. Prvním projektem bylo Zátiší se zvířaty a ovocem (2019), po němž následovaly absolventské práce Frangible Scenery (2020) a Floral Creatures (2022). Svými nejnovějšími sběratelskými edicemi Plush Animals a Dark Cave Animals na tuto předchozí tvorbu volně navazuje.

„Pocházím z Vimperka, ale kvůli studiu jsem se odstěhoval do Prahy. Šumavská příroda mi zde schází a možná i to je důvod, proč mě tolik zajímá a fascinuje. Rád ji až vědecky zkoumám – ve své bakalářské a diplomové práci jsem se věnoval různým druhům hmyzu a dalších tvorů a jejich ztvárnění ze skla,“ vysvětluje František Jungvirt.

Roztomilá i strašlivá

V kolekcích Plush Animals a Dark Cave Animals zachytil designér dvě protikladné tváře zvířecí říše. Na jedné straně jsou tvorové s výraznými pestrými barvami, kteří působí roztomile a mnohdy neškodně. Připomínají plyšová zvířátka, která v dětství byla našimi nerozlučnými kamarády. Na straně druhé stojí ti, kteří nám nahánějí strach a u některých jsou příčinou fóbií. Stejné pocity vyvolávají jednotlivé umělecké objekty. Zatímco kolekce Plush Animals oplývá barevnými, vesele skotačícími žabkami, rybami a ještěrkami, po vázách z edice Dark Cave Animal se plíží znepokojivě realističtí (až hyperrealističtí) pavouci a brouci – roháči.

Ručně modelované figurky, jež jsou do posledního detailu věrnou nápodobou živých tvorů, nechal František Jungvirt záměrně umístit na minimalistické tvary svých váz. Dokonale tak vyniká řemeslná zručnost jejich tvůrce, sklářského mistra Martina Štefánka z Desné.

„Bez dovednosti pana Štefánka by tento návrh nebylo možné zrealizovat. Modelování zvířat do 3D podoby, která se poté ještě zatepla lepí na vázu, je složitá a náročná technologie. Těší mě, že máme v Česku takto šikovné řemeslníky, a současně mě trápí, že mnozí z nich jsou již v předdůchodovém věku a nemají komu své znalosti předat,“ podotýká Jungvirt.

V rámci sběratelských edic Plush Animals a Dark Cave Animals vzniklo celkem patnáct různých designů, přičemž každý z nich je k dispozici v jednom jediném kusu. Vázy jsou ručně foukané do dřevěné formy, skleněná zvířátka ručně modelovaná a ještě zatepla lepená na vázu. Objekty jsou ručně signované, certifikované a číslované. Zakoupit je lze na e-shopu Františka Jungvirta, nebo si je prohlédnout v jeho showroomu v pražských Košířích.

Předchozí článekNové designové místo na mapě Prahy. Arkhe ateliér otevřel v Karlíně nový eventový prostor a concept store
Další článekBarefoot obuv Xero Shoes
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.