Košile na míru

0

Jdete si takhle po rušné ulici ve městě a náhle potkáte dobře oblečeného muže. Zřejmě si hned o něm řeknete „to je ale gentleman“ nebo  „elegán jak má být“. Co je ale hlavním důvodem této reakce? Základem je dobře padnoucí sako, kalhoty a košile. A právě o košilích si dnes popovídáme. 

Konfekce vs Na míru

Je lepší konfekce, nebo šití na míru? Obojí má své plusy a mínusy, záleží co od jednotlivých kousků oblečení očekáváte.

Konfekce

Konfekční košile jsou k v klasickém obchodním centru dostání téměř na každém kroku  Člověk si tak může vybrat z celé řady pestrobarevných a vzorovaných. Když si ale z takové masy košili vyberete, můžete narazit na několik problémů.

Přijdete si takhle ke stojanu a sáhnete po košili, která se vám líbí. Najednou ale zjistíte, že nemají vaší velikost, proto přejdete k jinému. A ejhle, tahle košile je pěkná a mají vaší velikost, jo jenomže na ramenou vám to nesedí, manžety jsou moc dlouhé či krátké nebo vás límec škrtí u krku. S těmito problémy se potýká téměř každý muž, jenž si jde koupit novou košili do obchodu. A pak se divíme, že nakupování nemáme v oblibě.

Konfekční košile samozřejmě mají i své světlé stránky, zejména v ceně. Ta je většinou (až na vybrané butiky) nižší než u košil na míru. Někdy můžete pořídit i dvě (a více) košil konfekčních za cenu jedné na míru. Když si najdete tu správnou, která vám nejen padne do oka, ale bude sedět i na vašem těle, máte vyhráno. U konfekčních košilí bych doporučil dívat se nejdříve na materiál a poté až na cenu. Jak uvidíte na etiketě umělé látky, hned ji vraťte zpět tam, kde byla. V přírodních látkách se budete cítit o mnohem lépe.

Na míru

Košile na míru mají už jistou tradici zahrnující noblesnost a lepší prožitek z její koupě. Přijdete si do krejčovství či panského obchodu, kde vás mile přivítá pan krejčí. Na to vás uvede před zrcadlo a měření může začít. Krejčí pomocí svého metru měří obvod krku, hrudníku a pasu. Dále délku ramen, zad i celé ruky od ramenního kloubu po zápěstí a nakonec se uchýlí k šířce zad.

Díky tomuto procesu bude košile sedět jako ulitá, jen si člověk musí dát pozor na přílišné výkyvy své váhy. To může zapůsobit, že v případě ztloustnutí bude košile na těle pnout a bude nepříjemná a při snížení váhy bude vypadat jako noční oversized košilka.

Po změření vám dá krejčí vybrat ze vzorníku látku a popřípadě vzor, ze které bude košile ušita. Tím ale nekončíme, vybírat si dále budete z jednotlivých prvků od límečku přes obšití až po monogram.

Většina košil na míru se šije pomocí metody MTM (made to measure), což může trvat 4 týdny. Samozřejmě se můžete i setkat s bespoke košilí, vždy však s výrazně vyšší cenou.

Ceny košil na míru se pohybují od 2 000,- a výš.

Konfekce Na míru
Nižší cena Dokonale padne
Okamžitá koupě Velmi kvalitní
Možné výkyvy tělesné váhy Možnost výběru detailů
Nemusí dokonale sedět Doba ušití až 4 týdny
Ve většině případů nejsou moc kvalitní Vyšší cena
Předem daný vzhled Omezené výkyvy tělesné váhy

Co si vše můžete vybrat u košile na míru?

Jak jsem napsal výše, poté co vás krejčí změří, přichází na řadu vybírání jednotlivých důležitých prvků u vaší budoucí košile. Rozhodně se nebojte říci, že se vůbec nevyznáte a nevíte co zvolit. Krejčí jsou odborníci na svém místě, takže vám vždy dobře poradí.

Látka a vzor

V prvé řadě se vybírá látka se vzorem. Jestli je to vaše první košile na míru, volte raději jednoduché látky v bílé barvě nebo světlo modré bez vzoru. Samozřejmě si vyberte látku, která vám bude příjemná na omak. Jak je látka jemná vám ukazuje číslo zhruba od 80’s do 240’s. Pochopitelně čím vyšší číslo, tím je látka jemnější, ale také náchylnější k poškození.

Kdybyste chtěli čirou náhodou zavítat do tajemství vzorů, nejdříve uchýlil k proužku nebo ke káru. Kárované vzory jsou vhodnější pro sportovní typy lidí. Vzory jako pepito, rybí kost, kohoutí stopu aj. bych volil po poradě s krejčím. Nemusí každému slušet.

Límeček a manžety

Límečků je tolik, že je na prstech rukou nespočítáte. Můžeme se setkat s klasickým límečkem, club collar (klubový), wide spread, button-down (americký typ) atd. Límeček může opticky rozšířit vaše ramena nebo je zúžit. Také z vás může udělat tlustšího člověka, než doopravdy jste. Pokud máte kulatější typ obličeje, vyberte límeček špičatý.

Dopředu byste také měli zvážit, jaký typ uzlů kravaty do košile bude vázat. Do některých límečků se kravata moc nehodí, jedná se hlavně o club collar límeček a button-down (tam se dokonce kravaty nenosí vůbec).

Manžet už tolik druhů není, ale i přesto je důležité jim věnovat pozornost. Manžety se bud dělají na jeden či dva knoflíky nebo na francouzský (na manžetový knoflík). Samozřejmě existuje manžeta uzpůsobená jak na klasický knoflík tak i na manžetový zároveň, ale budí to dojem nerozhodnosti jejího nositele.

Monogram

K monogramu snad nemusím ani nic dodávat. Snad jen, že je to jakási naše osobitá značka, jež si necháme vyšít na naší košili, kde se nám zachce. Někdo si dává iniciály svého jména a někdo třeba svá šťastná čísla.

Monogramy se obvykle šijí buď na rukávy či na hruď. Tam je také doporučujeme nechat našít. Košili si však tvoříte sami a klidně si monogram můžete nechat našít i na límeček, je to na vás.

Košile od Gentleportu

Košile na míru začal nově šít i Gentleport. Právě ti nám nabídli, jestli bychom si nechtěli u nich nechat nějaké košile ušít a celý zážitek pak popsat čtenářům. Této nabídky jsme se s radostí chopili a všichni tři jsme si nechali ušít nové košile.

Košile podle Davida

Než jsem jel na měření, košili jsem si naskicoval. Chtěl jsem něco osobitého a zároveň elegantního, co by se hodilo k ostatním kouskům mého šatníku. Jelikož jsem studentem vysoké školy, řekl jsem si, že požaduji od košile poloformální až ležérnější vzhled, spíše než formální. Usmyslel jsem si, že košile bude s club collar límečkem a klasickými manžetami na jeden knoflík.

V Gentleportu mě uvítal jeho jeden z majitelů a uvedl mě do zkušební místnosti. Posadil se se mnou ke stolu, chvíli jsme si příjemně popovídali a poté se uchýlili k měření. Posléze jsme si sedli k velkému vzorníku. Nejdříve jsme začali u látky a vzoru. Já si vybral látku Savoy 120’s s tenkým vzorem Herringbone, též zvaný rybí kost. Látka byla na omak velmi jemná a hlavně příjemná.

Konečně přišla řada na detaily, kterých bylo mnoho. Mě zajímalo jediné, zdali si budu moct navolit to, co jsem si předem předkreslil. Club collar límeček měli vystavený vedle dalších, ale upřímně jsem se byl na vážkách s límečkem button down. Zvolil jsem nakonec bílý club collar límeček vyšší tvrdosti, aby držel tvar. Manžety jsem zvolil klasické bílé, na knoflík. V neposlední řadě jsem si vybral monogram mých iniciál DJ (David Janák), který jsem si nechal vyšit na spodek manžety. Knoflíky jsem si samozřejmě vybral perleťové.

Majitel si vše podrobně zapsal a radši se mě opět na vše zeptal, zdali to sedí. Naše jízda skončila podáním ruky a já se mohl těšit na brzké ušité mé košile na míru.

Ani ne za tři týdny mi zavolali, že je už košile hotová. Měl jsem trochu obavy, jak bude vypadat, jelikož jsem zvolil mírně extravagantní prvky, ale nakonec jsem byl nadmíru spokojený. Košile pěkně čekala na mě na stole. Při jejím pohlazení byla krásně jemná a splnila vše, co jsem od ní očekával. Je elegantní, dobře zpracovaná, příjemná na tělo a knoflíky jsou kvalitní i dobře přišité. Za mě košili na míru od Gentleportu jen doporučit.

Košile podle Lukáše

Co se mé košile týče, tak já jsem do obchodu šel bez představy o své budoucí košili. Rozhodoval jsem se až na místě. Avšak jednou věci jsem si byl jistý, a to, že chci košili spíše formálnějšího směru. Proto jsem také volil látku, která je spíše těžší, aby se mi tolik nemačkala. Vybral jsem si nakonec světle modrou látku Aron s jemným vzorem a gramáží 121 g/m. Abych rozboural stereotyp jednobarevné košile, tak jsem k modré zvolil bílou látku obdobné gramáže na manžety a klasický límeček.

Na pravý rukáv jsem následně umístil monogram LR, abych vyvážil obě ruce (tj. na levé ruce nosím hodinky, tak aby na pravé bylo taky něco 🙂 ). Přemýšlel jsem, zda-li nezvolím košili s manžetovými knoflíčky, avšak zde stereotyp vyhrál a nakonec jsem zvolil klasické, bílé knoflíčky.

Co se týče kvality košile, tak s tou jsem nadmíru spokojený. Na plesech při tančení se v ní nepotím, a zároveň je velice příjemná na nošení.

Košile podle Adama

Jednoduchých a formálních košilí už mám plnou skříň, co takhle zkusit něco extravagantnějšího? Něco na večírky. Něco na vernisáže k sklence vína či šampusu. Zkrátka něco, v čem se budu moct lehce pávit a být všem na očích.

Už před měřením jsem měl poměrně jasno, jak by košile měla vypadat. Bílá barva, jednoduchý a nenápadný floristický vzorek, špičatý límec, modré prvky, francouzská manžeta a monogram. Nejdříve přišla řada na měření a výběr střihu. Zvolil jsem střih slim fit. Když jsme usedli k vzorníku, byl jsem natěšený, z čeho budu vybírat. Velmi mě potěšilo, že vysněný floristický vzorek v nabídce byl (Harley 105’s) a tak jsem neváhal a vybral si jej. Látka je lehká, tenká, tedy ideální na večírky. (A to ideálně v Lucerně, protože všichni víme, jak to v Lucerně je s klimatizací). Košili jsem podle plánu doplnil modrým obšitím, modrým vnitřním límečkem, knoflíčky a monogramem A.Š. Samozřejmě s tečkami mezi písmeny, aby to nevypadalo, že mám na sobě reklamní košili města Aš.

Jednou jsem zaváhal, jestli celý plán nepředělat a nechat si ušít košili s frakovým límcem à la Mr Selfridge. Pak jsem se ale naštěstí objevil nohama zpět na zemi, uvědomil si, že téměř nevyužiji ani smoking, natožpak frak či žaket, a vrátil se k původnímu plánu na „večírkovou košili“.

Uběhly dva týdny a košile byla hotová. Blesková rychlost. A košile vypadá skvěle. Velkou radost mi dělá právě vzorek, který se líbí i mému okolí. Jediným malým, nevýznamným mínusem je střih. Ten je ve výsledku sice o něco volnější, než jsem očekával, stále však velmi dobře sedí. Ve výsledku tak mohu košile od Gentleportu rozhodně doporučit 🙂


Košile můžete zakoupit u Gentleportu za cenu 2 190 Kč zde.


Foto: Canon EOS M10

Předchozí článekFashion sloupek – Conor McGregor
Další článekNa co koukat: Peaky Blinders
David se věnuje se módě a správnému chování. Má velmi vytříbené chutě, co se alkoholu a doutníku týče. Dále mezi jeho záliby patří kreslení, čtení a plavání či tvorba vlastních citátů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here