Kravato-uzlový speciál 2

3

Už je to delší doba, co jsem se věnoval ryze kravatovým uzlům. Takže si téma pojďme osvěžit s další várkou uzlů. Jaké druhy jsem si pro vás dnes nachystal?

Velké kravatové uzly

předešlém díle jsem popsal, jaké kouzlo tkví ve velkých uzlech. Také do jakých typů límečků si je můžeme dovolit, nebo jakou kravatu použít. Pokud tápete, doporučuji předchozí článek znovu přečíst.

Windsor full (Velký Windsor)

Můžete se také setkat s názvem Dvojitý Windsor (Double Windsor), což značí jeden a ten samý uzel. U názvu ještě zůstaňme. Věděli jste, že samotný Vévoda z Windsoru tento uzel nikdy nenosil?

Na Windsorský uzel zvolte delší kravatu střední šířky. Jedná se totiž o poměrně veliký a propracovanější uzel. Při vázání uberete kravatě dosti na délce, s příliš úzkou kravatou byste vypadali jako klauni a příliš širokou ani neuvážete. Zaměřil bych se i na jednotlivé vzory, neboť na širší kravatě vzory více vyniknou. Uchýlil bych se např. k orientálnímu vzoru „paisley“ ten je poslední dobou poměrně dost oblíbený. Barvu vybírejte moudře, tak aby kravata pěkně ladila s celým outfitem.

Je určený pro významnější události: důležitou obchodní schůzku nebo na společenskou událost. Pro inspiraci „jak Windsor nosit“ doporučuji se podívat na seriál Suits, kde jej nosí ústřední postava Harvey Specter. Také i v seriálu Hannibal, kde jej zase nosí hlavní hrdina Hannibal. Hannibala bych doporučil více, je to hotová kulinářská lahůdka v podání jeho módy i jídla zároveň.

VIDEO

Pratt (Shelby)

Historie uzlu Shelby sahá až do druhé světové války, kdy byl nošen v Americe. A pak se na něj tak nějak zapomnělo. Zpět s ním přišel o několik let později Jerry Pratt, zaměstnanec Americké obchodní komory. Ten jej naučil v roce 1986 televiznímu hlasateli Donu Shelbym, který uzel začal nosit ve vysílání.

Podobně jako u plného Windsor uzlu potřebujete delší kravatu. Kravatu tohoto uzle bych vázal pouze do košile s otevřeným límečkem. Se vzory si můžete vyhrát – paisley, proužek či puntíky. Je vhodný pro podobné události jako uzel Windsor.

VIDEO

Malé kravatové uzly

Podobně jako u velkých uzlů si pro osvěžení doporučuji přečíst předchozí článek. Ale pro rekapitulaci, malé uzle jsou vhodné pro kratší, užší kravaty. Zejména pro pletené kravaty, se kterými si tolik nepohrajete.

Orientální

Jak již název napovídá, jedná se o uzel, který pochází z oblasti Asie.

Pro tento uzel použijte kratší kravatu než delší. Krásně sedí do klasického i do středně širokého límečku. Nejvíce vynikne v límečku button down (americký typ), tab collar (límeček na knoflík) nebo pinned collar (límeček se špendlíkem). Uvázal bych jej pro jakoukoliv příležitost. Vypadá elegantně a hravě zároveň.

VIDEO

Kelvin (Double Four-In-Hand)

Jedná se o podobný styl orientálního uzle. Vyniká hlavně výrazným ďolíčkem. Ke Kelvinu tedy nemám moc co dodat, jelikož vše potřebné už bylo zmíněno u Orientálního uzle výše. Video prozradí samo o sobě to nejdůležitější.

VIDEO
Kdybyste si chtěli pořídit kravatu nebo zpestřit sbírku o další kus do vašeho šuplete, doporučuji nakoupit v obchodech jako: Grand FrankGentleportT. M. LewinKavalier’s, Friendly Suits aj., případně se odměňte nějakým exkluzivním kouskem třeba od Hermés.

Předchozí článekPravidlo 90/10 – Pravidlo, které vám změní život
Další článekStyl oblékání podle Lukáše
David se věnuje se módě a správnému chování. Má velmi vytříbené chutě, co se alkoholu a doutníku týče. Dále mezi jeho záliby patří kreslení, čtení a plavání či tvorba vlastních citátů.

3 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, mladí gentlemani,
    mám velkou radost z vašeho snažení. Sama už 19 let školím etiketu a image a pracuji i s privátní klientelou. Poslední dobou se množí dotazy, jestli je pravda, že se kravaty přestávají nosit. Kolem sebe to dost často vidím, že muži jdou jen v košili s rozhalenkou i ke slavnostnímu obleku, ale osobně si myslím, že je to velká škoda. Kromě toho, že kravata krásně oživí oblečení a muž může pomocí ní vyjádřit i svou osobnost, neznám jako žena mnoho více sexy činností, při kterých můžeme muže vidět, než je vázání kravaty. Muž stojící před zrcadlem, v čisté košili a navoněný, který si zručně váže kravatu, to je něco tak ryze mužského a mužného, že bych o to v budoucnu nerada přišla. Proto vám fandím a volám: Propagujte kravaty! Ať se vám daří
    Hanka

    • Děkujeme za chválu, to nás moc těší!

      Já osobně ve volném čase nosím rozhalenku, ale kdykoliv mám možnost vzít si kravatu (popř. i motýlka), vždy ji využiji 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here