Být jako Harvey Specter

2

Ti z vás, kteří sledují celosvětově známý seriál Suits určitě vědí o koho se jedná. Ale pro ty z vás, kteří nemají ani páru o samotném seriálu, natož tak aby věděli, kdo vlastně Harvey Specter je, vám stručně přiblížím samotnou roli a následně přejdu k třem věcem, které se od Harveyho Spectera můžeme naučit.

Harvey Reginald Specter

Je jednou z fiktivních hlavních postav seriálu Suits neboli v českém překladu Kravaťáci, který se týká života právníků jedné newyorské firmy. Tím pádem je jasné, že Harvey není nikým jiným než právníkem. Jenže on není právníkem ledajakým, během seriálu se propracoval od mladšího společníka, až po partnera firmy Pearson-Specter-Litt. Dosáhl toho, protože nikdy neprohrál žádný svůj případ a ví jak jednat s lidmi. O ženy nemá také nouzi, protože tu kterou chce, tak jí dostane, ale vztahy si už nedokáže udržet. To vše k úvodu Harveyho Spectera, nyní vám nastíním, jak a co se můžeme v profesionálním (ať už jste úředník, právník, manažer, ředitel, diplomat…) i osobním životě od Harveyho Spectera naučit.

12200657_1062966747067535_236171112_n

1) Vzhled

První dojem si na vás neznámý člověk udělá podle vaší vizáže a oblečení, které na sobě zrovna máte. Toho si je Harvey Specter vědom, proto se v profesním životě striktně drží dress codu a ani v osobním životě se neobléká jako buran.

Jako každý právník převážně nosí obleky šité na míru, kterých má nepřeberné množství, jelikož obleků a hlavně sak pro gentlemana není nikdy málo. K obleku občas kombinuje vestu stejné barvy a vzoru, což sice nemusí být na škodu, ale pokud chcete opravdu vyniknout, můžete mít vestu i v jiné, výraznější barvě. Pokud byste chtěli nosit samotnou vestičku bez saka, tak to není dobrý nápad, jelikož to často působí dost zvláštním dojmem a můžete působit jako nějaký číšník, což asi nechcete.

Po šichtě většinou nosí chinos kalhoty s basic jednobarevným tričkem a když se ochladí, nosí svetr, který působí poměrně elegantním dojmem. Shrnutí pro vás je takové, že byste si měli dát záležet na vašem vzhledu, kdykoliv a kdekoliv, jelikož vás podle něj posuzuje vaše okolí. Proto doporučuji nastudovat dress cody, abyste se nedopustili faux pas a byli vždy za jakékoliv situace dobře oblečení. Radši overdressed než underdressed.

2) Styl

Harvey se drží oldschoolového stylu, který mu dodává jisté vytříbenosti a odlišnosti od ostatních právníků. Rád si ve své kanceláři přehrává staré vinylové desky na svém moderním gramofonu, které dostává od svých klientů. Pokud si chcete něco poslechnout z Harveyho playlistu, tak na Youtube je toho můžete najít spoustu.

Harvey je také velký požitkář whisky, proto jej uvidíte popíjet tento alkoholický nápoj téměř v každém dílu, buď na baru nebo u něj v kanceláři, kde si ji uchovává ve skleněné karafě. Whisky Harvey nepije jen tak ledajakou, ale to rovnou 18letou Macallan. U nás v ČR ji seženete zhruba za 10 000,- Kč. Ale mějte na paměti, že pokud budete pít stejným tempem jako Harvey, tak z vás za chvíli bude alkoholik.

Krom kvalitní whisky a vinylových desek má Harvey v oblibě také stará, drahá a rychlá auta. Do práce se nechal ze začátku vozit Mercedesem S550 pak Lincoln Town a nakonec se nechá vozit Lexusem LS460. Ani u jednoho z těchto aut si ale nesedl za volat, jelikož má svého osobního řidiče. Když si sám vyjede mimo práci po městě, tak si ze své garáže či půjčovny vybere Aston Martin DB9, Tesla Roadster, Ford mustang, Bentley Continental GT nebo třeba Jaguar E-type.

suits3

3) Chování

Harveyho Spectera jde ve zkratce popsat těmito atributy: sobecký, arogantní, citově nevyrovnaný, snobský právník, kterému ale záleží na přátelích a jeho firmě.

Pod těmito slovy si určitě dokážete představit, jak vypadá Harveyho vystupování ve společnosti, do křízku byste se s ním asi dostat nechtěli. Je nejlepším vyjednavačem dohod (mimosoudní vyrovnání) ve městě New York. Ví, co si jeho klient a protistrana přejí a co skrývají a nebojí se to proti nim použít, aby získal dohodu nebo vyhrál případ. Takže, když se ocitnete v roli třetí osoby ať v profesním nebo osobním životě, stejně tak jako Harvey, nebojte toho využít, protože když dojednáte výhodnou dohodu pro obě strany, tak vám budou obě strany vděčné a vy tak u nich budete mít plusové body. Nezapomeňte však, že k tomu, aby se vám něco takového povedlo, musíte disponovat veškerými informacemi o obou stranách.

„Občas musejí hodní kluci udělat špatné věci, aby ty zlé hochy donutili platit“

Být lehce arogantní není na škodu, neukáže to vaše slabé stránky osobnosti a hodně věcí tím můžete zakrýt, ovšem dávejte pozor, abyste to s arogancí nepřehnali. Lehce tak můžete ztratit blízké osoby. Pokud se něco takového stane, nemusí být všem dnům konec, protože to můžete zachránit Harveyho stylem – ublížené osobě se citově otevřete: co vás k tomu vedlo, proč jste jim ublížili. Důležitá je samozřejmě lítost (bez ní vám daná osoba neuvěří ani slovo).

„Inteligence a vychytralost jsou dvě stejné role.“

Umění blafovat může být v životě velmi prospěšné. Život vám nebude dávat jen královské postupky, proto je důležitá prozíravost. Vědět, co má druhý člověk v ruce za karty, až poté brát ohled na své karty. Být si vědom čeho je druhý schopen a čeho ne, a podle toho se zařídit, ale pozor!… i protivník může blafovat, proto vítězí ten, kdo má větší přehled o situaci. Ovšem pokud si myslíte, že se nacházíte v koncích, tak si vzpomeňte na tento Harveyho citát:

„Co uděláš, když ti někdo míří zbraní u hlavy? Vezmeš mu jí… vytáhneš na něj větší…obviníš ho z blafování, nebo existuje dalších 147 možností.“

Musíte vědět, co chcete a podle toho si stanovit cíle, ne jenom snít. Harvey si stanovuje své cíle a jde si sebevědomě za nimi. Chce od života více, než to co mu nabízí. Takže si stanovujte cíle, pokud možno žádné obecné (jako být bohatý), ale konkrétní (být právníkem). Pokud se jedná o obtížný cíl, tak se ho vyplatí rozkouskovat na drobnější části, podle kterých budete postupovat, abyste dosáhli většího cíle. Nikdy si nedávejte více velkých cílů zároveň, věnujte se jednomu a naplno. Veďte si diář, kde si naplánujete kolik času budete čemu věnovat. Pro začátek je lepší, když si budete dávat lehčí úkoly a následně po jejich splnění přejdete k těm těžším.

„Já nemám sny, mám pouze cíle.“

Umění rétoriky je jedna z dalších Harveyho výhod, protože pokud chcete s někým argumentovat, tak bez této schopnosti nemáte šanci. Je důležité, abyste rozhovor začali vy a tak si určovali i jeho téma, kterým se bude vyvíjet. Za předpokladu, že dojde na rozepři je klíčové se nerozhodit, o to protivníkovi jde, takže se radši zklidněte, nadechněte a do 5 sekund reagujte na jeho slova. Jestliže vám odpověď bude trvat déle, budete působit nejistě. Pokud nemáte vhodná slova na jazyku, snažte se téma uchýlit jiným směrem. Harvey své rozhovory také velmi často doplňuje citacemi z filmů. Citace, ať už z knížek, televize či odborných publikací zní dobře, rozšíří vám slovní zásobu a mohou skvěle posloužit pro argumentaci.

Závěr

Upřímně si myslím, že inspirovat se fiktivní postavou seriálu Suits Harvey Spectrem nemusí být vůbec na škodu. Ve svém fiktivním seriálovém životě dokázal mnohé, protože se vypracoval od nuly až po bohatého právníka a ví jak jednat s lidmi ve své profesi. Ano, jedná se o fiktivní příběh, ale psaný uvěřitelně. Harvey má však i své negativní stránky, svým jednáním občas ubližuje i svým blízkým, což vy určitě nechcete. Doporučuji se tedy inspirovat jen některými částmi jeho osobnosti a radši si utvářet osobnost svojí, abyste se vy nakonec stali samotnou inspirací pro někoho dalšího.

harvey2

Předchozí článekRecenze Box For King
Další článekSoutěž o gentlemanský box BoxforKing
David se věnuje se módě a správnému chování. Má velmi vytříbené chutě, co se alkoholu a doutníku týče. Dále mezi jeho záliby patří kreslení, čtení a plavání či tvorba vlastních citátů.

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here