Tiskovka aneb tisková konference

1
President Barack Obama holds a press conference in the James S. Brady Press Briefing Room of the White House, Aug. 20, 2012. (Official White House Photo by Pete Souza)

Každý z nás slyšel termín tiskovka, či celým názvem tisková konference. Co to vlastně je, jaké jsou její pravidla a jak se tiskovky zúčastnit, případně jak ji uspořádat?

Tiskovka

Tisková konference je akce, která se svolává za účelem oznámení důležité informace veřejnosti. Může jít o uvedení nového produktu na trh, start nového projektu či představení výsledků. Nejčastěji je tak využívaná v byznys či politické sféře.

Tiskové konference má obvykle na starosti marketingové oddělení, konkrétně PR (public relations) sekce. Tu má organizace často vlastní, ale neméně často využívá služeb firem externích, jež se na PR specializují.

Pozvánky na tiskovku

Na tiskovou konferenci se obvykle zasílají pozvánky či zvací dopisy. Dle důležitosti a spěšnosti lze zvát jak poštou, tak telefonicky či e-mailem. Většina tiskových konferencí probíhá na základě dlouhé (někdy až několikaměsíční) přípravy, někdy se však stává, že je tiskovou konferenci potřeba připravit takřka na koleni. V politice není neobvyklé, že se mimořádné tiskové konference připravují z hodiny na hodinu, a to zvláště z důvodu akutnosti problému.

V pozvánce by nemělo chybět datum, čas a délka konání události, místo, ale také důvod pořádání. V případě oznámení novinek často stačí jen naznačit, oč se bude jednat, aniž byste prozradili vše. Určitě si spousta z vás vzpomene třeba na tiskovou konferenci Huawei, kterou nazvali pouze lehce odhalujícím #OO, odkazující na (dnes již běžné) dvě čočky fotoaparátu. Nakonec nesmíte zapomenout na žádost o potvrzení účasti (obvykle R.S.V.P. – hosté musí potvrdit účast, jinak na akci nebudou vpuštěni).

A kdo by měl být na tiskovou konferenci pozvaný? Záleží na typu tiskovky. Jiné publikum si bude žádat prohlášení vlády, jiné představení nového MacBooku. Vybírat by se mělo z novinářů a lidí se specializovanou orientací či velkoplošným pokrytím. Pokud je tisková konference v češtině a očekáváte zahraniční hosty, mělo by být zajištěno tlumočení.

Příprava tiskovky

Pro tiskovou konferenci je potřeba zajistit sál s dostatečným ozvučením a dostatečně velkým prostorem nejen pro účastníky, ale také pro pohodlnou prezentaci informací. Vždy je potřeba mít na místě technika, který bude připraven případné problémy se zvukem či přenosem videa a další technické záležitosti řešit. Místo pro konání můžete vybírat buď interně (v rámci vašeho sídla) či externě (především pokud potřebujete větší, lepší, reprezentativnější prostory).

Nezapomeňte, že je potřeba připravit občerstvení pro řečníky. Pokud vám to dovoluje rozpočet i povaha konference, není na škodu připravit alespoň drobné občerstvení i pro další účastníky. Např. lahve s vodou jsou dnes prakticky minimem.

Průběh tiskovky

Při tiskové konferenci obvykle hosté sedí, řečníci pak buďto stojí (ať už za pultíkem či samostatně na pódiu), případně společně sedí s dalšími řečníky. Sedačky se využívají obvykle u konferencí, které mají dlouhého trvání a větší počet řečníků. Informace ve stoje pak jsou obvyklé, pokud je tisková konference kratšího trvání (do 1 hodiny).

Tiskové konference jsou svým průběhem velmi podobné. Obvykle je zahajuje tiskový mluvčí, který uvádí jednotlivé řečníky. V některých případech figuruje pouze tiskový mluvčí, který informace předává dalším účastníkům sám. Po prezentaci informací obvykle následují dotazy publika, na které bývá určitý časově vymezený úsek. V ojedinělých případech (např. o informování o postupu v řešení problému) jsou tiskovky bez dalších dotazů. Konferenci pak ukončuje sám tiskový mluvčí. Účastníci se pak obvykle odebírají do místnosti před vstupem do síně, kde se tiskovka koná, pro kterou se vžil název „press foyer“.  Zde mohou účastníci klást řečníkům otázky i mimo vytyčený prostor, v méně formálním prostředí.

FOTOGRAFIEPresident Obama Holds Press Conference - Obama White House
Předchozí článekRecenze Orbitkey 2.0
Další článekVelký test pomád Reuzel a Uppercut
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here