Koktejl měsíce – Black & White Russian

3

V minulém díle jsme si přiblížili historii a přípravu dvou koktejlů z whiskey. Dnes přijdou na řadu první koktejly, které si připravíme z vodky. A ano jak už tušíte, nemůžu začít ničím jiným, než je Black Russian a jeho mladší „bráška“ White Russian. Uvidíte, že se jedná o jednoduché a velmi lahodné koktejly.

Black Russian

Jako první začneme „černým rusem“. Nejdříve si vysvětlíme název tohoto koktejlu. Je odvozen od vodky, která se bere jako typicky ruský nápoj. Pokud chcete mít opravdu autentický koktejl, doporučuji zůstat u ruské vodky, jako je třeba vodka Smirnoff, která bývala oficiální značkou carského dvora. Ale je na vás, jakou vodku zvolíte. Druhá část názvu odkazuje na tmavou barvu kávového likéru.

Teď trochu do historie. Pokud bychom pátrali po vzniku koktejlu, dostali bychom se až do roku 1949 do bruselského hotelu Metropole. Právě zde ho poprvé namíchal barman jménem Gustav Tops pro americkou velvyslankyni Perle Mesta.

Koktejl si připravíme velmi jednoduše. Budeme potřebovat jen kávový likér a vodku. Sklenici typu „old fashioned glass“ naplníme ledem a přes led nalijeme 40ml vodky a 20ml kávového likéru. Můžeme použít jakýkoliv kávový likér, ale doporučuji Kahlúa, nebo můžete zkusit vytvořit svůj vlastní kávový likér. Na internetu najdete spousty návodů a je to velice jednoduché. Vše promícháme lžičkou a máme hotovo. Koktejl nijak nezdobíme. Můžete se setkat s několika obměnami, které taky určitě stojí za ochutnání. Například Dirty Black Russian, do kterého se navíc přidá ještě kola.

White Russian

A teď si připravíme „bíleho rusa“. Nejedná se o nic jiného než o Black Russian doplněný o smetanu. Byl namíchán ve stejném roce jako „černý Rus“, ale svou popularitou zastínil svého sourozence. Právě díky přidání smetany se koktejl stává jemnějším. Zkrátka chutná jako ledová káva pro dospělé.

Za svou popularitu vděčí především filmu Big Lebowski. Kde si ho pravidelně dopřával Dude, kterého ztvárnil Jeff Bridges.

Příprava je stejná jako u Black Russian a navíc přidáme 30ml smetany. Doporučuji použít 10-12 % smetanu. Určitě také doporučuji vyzkoušet místo vodky třeba rum. V tomto případě už nemluvíme o White Russian, ale o White Cuban.

Je třeba trochu experimentovat. Někdo si přidá více smetany, někdo více kávového likéru. Někdo třeba zkusí místo vodky nebo rumu například whiskey. Koktejl by vám měl hlavně chutnat. V příštím díle, se s přicházejícím létem podíváme na koktejly z rumu.



FOTOGRAFIEA Black Russian cocktail - Will Shenton
Předchozí článekOholení jako po másle s Shave Butter
Další článekNa co koukat: The Americans
Libor se věnuje sportu a studiu. Mezi jeho koníčky mimo sport patří četba, investování a podnikání. Dále nachází zalíbení v kvalitním alkoholu, dobrém doutníku nebo rychlých autech.

3 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here