Drinky pro správné muže – Gin

1

Dalším nápojem, který si v sérii Drinky pro správné muže představíme, je dozajista všem známý gin.

Historie Ginu

Původ tohoto nápoje není tak úplně známý. První zmínky se objevily již v 11. století. Za jeho vynálezce bývá mylně považován holandský vědec Franciscus Sylvius, který jej v roce 1650 zamýšlel jako lék na poruchy žaludku a ledvin. Mnohem dříve před tím jej však běžně používali angličtí vojáci na zklidnění před a po boji.

Sylvius se však dozajista zasloužil o jeho popularizaci. Jelikož byl vytvořen lékařem, mnozí věřili léčebné síle ginu a kupovali jej ve velkém. Během 17. století  se tak po celé Evropě vytvořily stovky malých palíren, které začali tento nápoj distribuovat do místních lékáren.

Gin následně vzal útokem celou Anglii. Byl oblíbeným drinkem Viléma III. Oranžského původem z Holandska, který od roku 1689 vládl spolu se svou manželkou jako král Anglie, Irska a Skotska. Rázem se tak z ginu stal jedničkou v každé místní krčmě. Dal se vyrábět poměrně levně za pomoci nekvalitních surovin (terpentýn místo jalovce), což se výrazně projevilo nejen na chuti. V roce 1736 (a následně i 1743 a 1751) přišel tzv. Gin Act, který začal s poměrně velkou regulací tohoto nápoje i přísnějšími požadavky na jeho kvalitu.

A poté přišla „menší revoluce“. Londýnský Dry Gin, který se liší nejen v chuti, ale především postupem výroby za pomocí sloupcové destilační kolony oproti kotlíku. Tento typ je v současnosti nejpopulárnějším typem ginu.

Druhy ginu

Genever – Prvním typem je tzv. Genever (Jenever), jež se vyrábí destilací z jalovce a destilátu z obilí.

Dry Gin – Druhým typem je tzv. London Dry Gin, ten se vyrábí z obilného destilátu a bylin.

Jak se pije

Gin je jedním z nejoblíbenějších komponentů na výrobu koktejlů, proto sklenička běžně odpovídá drinku. Nejčastěji se tedy podává v Martini skleničce (pokud si děláte Martini nebo Gimlet), nebo v Copa skleničce (v případě Gin & Tonic). Pít jej můžete na ledu nebo ledových kostkách. Pokud však chcete ocenit chut samotného ginu, zkuste jej nejprve čistý.

Můj tip – The Botanist Islay Dry Gin

Mou nejoblíbenější značkou z kategorie ginů je 46% The Botanist. Poprvé jsem jej vyzkoušel až minulý rok na Prague Bar Show, ale hned jsem se do jeho chuti zamiloval. The Botanist vyrábí lihovar Bruichladdich, známý především pro svou single malt skotskou. Tento gin je však ukázkou, že pro ně výroba ginu není cizí a vyznají se v tom na jedničku.

Pokud u ginu preferujete jemnější, leč znamenitou bylinnou chuť, je pro vás ten pravý. Má vyváženou, komplexní chuť. Lehce z ní lze cítit citrusy či mentol. Díky jeho jemné chuti jej nemusíte míchat např. s tonicem, nejlépe si jej totiž vychutnáte samotný. Pokud jej i přesto chcete v koktejlu, zkuste o něco vyšší poměr ginu než obvykle.

GIN, který je IN. The Botanist u mě exceluje nejen svou chutí, ale i krásnou designovou lahví. The Botanist je vyroben z 31 různých bylin, z nichž 22 pochází z tamního skotského Islay. A právě názvy těchto bylinek jsou umístěny na lahvi.

Krom klasické volby v podobě Hendrick’s nebo třeba českého OMG od Žufánka je The Botanist skvělý výběr, kterým neprohloupíte.

 



Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here