6 tipů, jak si vybudovat větší charisma

2

Je těžké říct, co dělá člověka charismatickým. Avšak dobrý vzhled, skvělé komunikační dovednosti a předpokládaná důvěra jsou často dobrými ukazateli někoho, kdo je široce obdivován, respektován a často označován jako člověk s charismatem. Bohužel pro mnoho z nás je přirozené být více negativistický, chovat se k ostatním odmítavě a nikdy neodhalit naše pravé já ze strachu, že budeme odmítnuti nebo zesměšňováni. Tyto tendence nás vedou k povrchnosti a sebestřednosti, což je pravý opak charisma. Rozvíjením těchto našich pozitivních osobních rysů nám však může přidat na osobním kouzlu a interpersonální účinnosti.

1) Vždy buďte pozitivní

Protože nikdo nemá rád nabubřelí lidi. Posaďte se jako ztracená duše, pesimistická a cynická, a nikdo vás nebude chtít zapojit do konverzace. Místo toho, nahoďte úsměv. Buďte optimističtí, šťastní a nekritizujte ostatní. A buďte zdvořilí ke všem, zejména k lidem, kteří se o vás starají (číšníci, hotelová recepce a další). Tímto způsobem ukážete, že máte v sobě špetku slušnosti a neškatulkujete lidi, a okolí si vás začně více vážit.

2) Mluvte s oblibou o věcech, které jsou vám blízké

I když jste vášnivý sběratel například motýlů, můžete být stále charismatičtí. Stačí mluvit o tom malým okřídleným hmyzu s vášní, kterou pro ně jasně držíte. Samozřejmě, nemusí to být zrovna motýli. Ale ať už jsou vaše zájmy jakékoli, nestyďte se o nich mluvit.

Můžete si myslet, že mezinárodní cestování, amatérské automobilové závody nebo jachting jsou typicky zajímavější, ale nic neohromí posluchače rychleji, než když budete mluvit o koníčku, který je vám neblíž. Hlavně si nevymýšlejte zájmy, který se líbí všem, jen abyste zaujmuli. To akorát uškodí vašemu charisma ve chvíli, kdy se pravda dostane navenek.

3) Naslouchejte

Vhodné také je pokud máte o daném tématu širší přehled, avšak i když jste na dané téma odborník, vždy naslouchejte pečlivě názorům ostatních a pokuste se je pochopit. Mnohdy se může stát, že lidé mají odlišný pohled na věc, ačkoliv nelze přesně určit, který je správný a špatný. Organizace jako procon.org a Munk Debates nabízejí podstatné a dobře odůvodněné kontrastní pohledy na vše od Západ vs Rusko či globální oteplování až po kontrolu zbraní. Podívejte se na ně z jiného pohledu, čímž se stanete více autentičtějším, odvážnějším a přesvědčivějším v komunikaci.

4) Zapamatujte si jména lidí, které poznáte

Ačkoliv se může zdát, že se jedná o banální radu, překvapivě se dle mého jedná o jednu z nejdůležitějších. Není nic trapnějšího než, když se snažíte marně vzpomenout na jméno člověka, kterého jste právě potkali. Když budete oslovovat lidi jménem, budou si vás více vážit a stanete se více přátelští. Pokud máte problém se zapamatováním jmen, když se s někým právě seznámíte, doporučuje se během rozhovoru párkrát zopakovat jméno toho daného člověka. Tím se vám jméno snadněji zapamatuje.

5) Zavtipkujte

Pokud si chcete získat rychle náklonost davu, zkuste zavtipkovat, ihned budete ve společnosti znám jako pan Charisma. Avšak zamyslete se, v jaké společnosti se zrovna nacházíte. Pokud na formálním večírku, určitě vynechte nám oblíbený černý humor. V těchto situacích by mohl být velice nemístný.

6) Zlepšete svůj způsob vyjadřování se

Slova, která používáte, ovlivňují postoj druhých a ovlivňují vás. Například nemusíte vytvářet prezentaci pro nového klienta, ale můžete sdílet skvělé věci s ostatními lidmi. Nemusíte chodit do posilovny, ale chcete udělat něco pro své zdraví a být fit. Nemusíte vést rozhovor s uchazeči o zaměstnání, ale jdete vybrat skvělého člověka, který se připojí k vašemu týmu. Všichni se chceme spojit se šťastnými, nadšenými, naplněnými lidmi. Přístup, který si vezmete, a slova, která si zvolíte, mohou pomoci ostatním lidem cítit se lépe, a vám také.

 

Předchozí článekJak vybrat dobře padnoucí oblek?
Další článekJak přežít dlouhý let: 5 tipů
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here