Proč zapomínám jména hned po představení?

2
konverzace

Odpověď je jednoduchá. Zas tolik vás totiž jméno nezajímá. Protože dokud druhého člověka neznáte, pravděpodobně vás příliš nezajímá ani on. Právě ve chvíli, kdy zjistíte, že máte s člověkem něco společného, něčím vás inspiruje či k němu začnete chovat respekt či údiv, máte motivaci si jméno zapamatovat. Tyhle informace se bohužel většinou dostavují právě až po představení. A ejhle. Druhá osoba mě zajímá, a já nevím jak se jmenuje. Co s tím?

Jak si jméno zapamatovat?

Základem je přijmout závazek, vědomé rozhodnutí, že si odteď budete jména lidí pamatovat. Neobviňujte špatnou paměť. Pokud budete chtít, jména si zapamatujete. Ale musíte si umět trochu vypomoci. Vypěstujte si návyk.

Při představení se na jméno koncentrujte. Ihned poté jej zopakujte. „Rád tě poznávám, Adame. Já jsem…“. Snažte se jej v nejbližší době opakovat co nejčastěji, připojujte jej k otázkám, pozdravům.

Zkuste mnemotechniku. Rýmuje se jméno s něčím, co lze asociovat s danou osobou? Standa x kšanda, Deniska x teniska.

Napište si jej. Přišli jste do nové práce? Zkuste si doma (nebo ještě v práci) zapsat „zasedací pořádek“ vašich kolegů a spojte si jméno s místem, kde pracuje.

konverzace

Jak nenápadně jméno zjistit

A co když už je pozdě? Seznámili jste se, ale na jméno jste zapomněli? Zkuste jeden z následujících tipů:

  • Seznamte jej s někým dalším a nechejte je vzájemně se představit.
  • Oslovte je špatným jménem. Buď se trefíte, anebo vás opraví. Pak už jen stačí odvětit „A co jsem řekl?“
  • Pokud je jméno cizojazyčné, zeptejte se, jak se hláskuje.
  • „Mohl bys mi připomenout své jméno?“ A poté, co vám jméno odpoví, řekněte, že jste mysleli příjmení.
  • Požádejte jej o vizitku.
  • Nechte jej, ať vám zadá kontakt do telefonu.
  • Zeptejte se, kdy má svátek.
  • Zajděte si spolu na kafe do Starbucksu.

Anebo zkrátka spolkněte svou pýchu a zeptejte se 🙂 Raději však co nejdříve. Představa, že si zkrátka počkáte, až danou osobu osloví jménem někdo jiný, se totiž může protáhnout i na pár let.

Předchozí článekJak přežít dlouhý let: 5 tipů
Další článekJak v práci podat výpověď
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

2 KOMENTÁŘE

  1. Článek pro mě osobně trochu na zamyšlení. S jmény mám problém. Obvykle je do dvou vteřin zapomenu, protože jak píšeš, nesoustředím se na ně a jsou mi fuk. Jenže když pak s člověkem mluvím a začne mě zajímat, tak se cítím trapně, že jméno neznám. Ale dost mě zaujala rada, pro zopakování jména při vlastním představování. To by v mém případě mohlo klapnout. Takže díky za přínosný článek.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here