Jak by měla vypadat správná vizitka?

4

Pro ošklivou vizitku není žádná výmluva. Když už si člověk dá tu práci s tím, nechat si vizitky udělat, měly by také dobře vypadat. Takže pokud je vzhled vizitek ve vaší režii, pak je tento článek přesně pro vás.

Vizitky jsou vynikajícím pomocníkem nejen v pracovním, ale i v osobním životě. Vizitky se dříve nazývaly navštívenkami. Navštívenkou člověk oznamoval svou návštěvu či žádal o přijetí. Také se její pomocí oznamovalo nastoupení do úřadu.

V dnešní době jsou vizitky mnohem pokročilejší. Skvěle například spolupracují s moderními technologiemi. Do vizitek se implantují například NFC čipy. Po dotyku s chytrým telefonem pak například mohou otevřít webové stránky či otevřít adresu na mapě. Práci s vizitkami chtějí usnadnit i samotní výrobci mobilních zařízení. Telefony Huawei například dokáží oscanovat vizitku, vzít z ní všechny potřebné údaje a uložit je jako kontakt.

Vizitky se staly populárními v polovině 20. století. Zatímco dříve byly výhradou manažerů, bankéřů, realitních makléřů a dalších podobných povolání, dnes je může mít kdekdo. Z vlastní zkušenosti vím, že prakticky nenaleznete grafického designéra, který by vlastní vizitky neměl. Koneckonců, tvorba vizitek je součástí jejich práce a tak poskytují jakýsi obrázek o tom, jak je jejich práce kvalitní.

Podle mého názoru se vizitka hodí každému. Do kapsy u saka se vejde vždy a často mi krom snazšího způsobu poskytnutí kontaktu poslouží také jako papírek, na který si potřebuji něco napsat.

Tak takhle ne

K sepsání tohoto článku jsem hledal různé obrázky vizitek, abychom si mohli ukázat, jak by správná vizitka měla vypadat, a jak naopak rozhodně ne. Naplnilo se mé očekávání a narazil jsem na hrůzostrašný obrázek jedné nejmenované firmy, jež se výrobou vizitek zabývá.

vizitka

Každá z vizitek je vynikajícím příkladem, jak by určitě vizitka vypadat neměla. Šílené barvy, ošklivé fonty, příšerné obrázky. Abych byl fér, je potřeba dodat, že tento obrázek už má určitě pár let za sebou, jinak si nedovedu vysvětlit, že by někdo něco takového vytvořil. Na druhou stranu, takovéto vizitky by byly ošklivé i před 20 lety.

Vizitky vypadají nudně. Barvy bijí do očí. Tohle je něco, co splácá šestileté dítě za 5 minut v malování.

Pokud člověk nedokáže mít dobře zpracovanou tak banální věc, jako je vizitka, proč mu věřit se sjednáním úvěru, tvorbou webových stránek, vypracováním architektonického návrhu… Vizitka, stejně jako vzhled člověka skvěle vypovídá o člověku samotném. Nechcete obchodovat se smradlavým staroušem ve vytahaných teplácích a neupraveným plnovousem, že? Preferovali byste obchodovat s milým, usměvavým, dobře oblečeným mládencem? Stejně tak budete, ať už vědomě nebo ne, preferovat někoho i na základě jeho vizitky.

Takto ano

Chcete dobře vypadající vizitku? Máte tři možnosti:

  • Máte smysl pro styl a ovládáte grafický design – vizitku si můžete vytvořit sami
  • Máte smysl pro styl, ale neovládáte grafický design – na internetu je ohromné množství různých online programů, jež vám pomocí šablon pomohou vizitku vytvořit
  • Nemáte smysl pro styl, ani neovládáte grafický design/chcete to nejlepší, co můžete mít – kontaktujte grafického designéra, který vám vizitky udělá přesně na míru

Běžným výstupem bude moderní vizitka, která bude vás a vaši značku dobře reprezentovat.

vizitky1

Vizitka nemusí být z papíru a nemusí být plochá. Sám jsem si vždy vizitky nechal tisknout od firmy Moo, která nabízí obrovské množství různých variací.

Ideální vizitka vypadá tak, že i když její aktuální majitel pro ni nemá využití, nechá si jí, protože se mu líbí. A věřte mi, že takové vizitky tu jsou. Problémem je, že si za ně o dost připlatíte. Výhodou je, že na vás nikdo nezapomene. Kreativní vizitky nemusí být totiž jen z papíru. Můžete u nich zaexperimentovat s různými materiály i tvary. Nutno však dodat, že vizitka by měla důstojně znázorňovat co děláte. Rozhodně by neměla být vulgární.

Příklady skvělých vizitek.

Vizitková etiketa

K vizitkám se váže i pár pravidel, jež byste měli dodržovat. Pokud se chcete vyhnout faux pas, vždy u sebe noste dostatečný počet vizitek. Když vizitku dostanete, věnujte jí trochu pozornosti, prohlédněte si ji. Druhou stranu by mohlo velice snadno urazit, že jste se ani neobtěžoval na ní podívat a rovnou šla do kapsy.

Ačkoliv můžete při tvorbě vizitek popustit uzdu fantazii, pamatujte, že ne vždy se daný styl může k dané vizitce hodit. Například diplomatické vizitky musí být čistě bílé. Praktická funkce vizitky by nikdy neměla být potlačena grafickou stránkou.

Vizitky by také měly obsahovat dostatečné info o vás. Celé jméno včetně titulů, telefonní kontakt, e-mailová adresa je minimum. Obvykle také obsahuje webovou stránku a adresu. Na profesní (firemní) vizitky nikdy nepatří soukromá adresa. Stejně tak na ně nepatří číslo mobilního telefonu. V případě nutnosti se dopisuje rukou.

Vizitky byste měli mít ideálně uloženy v tzv. vizitkovníku – pouzdro na vizitky. Nádherné a elegantní pouzdra vytváří například BeWooden. Slouží k tomu, aby se vizitky nepomačkaly.

bewooden

Vizitky se také často dávají k darům – ať už květinovým či jiným. Pokud se koná akce s velkým počtem návštěvníků, obvykle se u vstupu do místnosti nachází nádoba na vizitky. Svou přidáte, abyste dali vědět o vaší účasti organizátorovi.

Pokud vizitku používáte jako navštívenku, stačí zahnout horní roh a vhodit ji do schránky. Další praktikou je napsání PRV do rohu (pour rendre visite) a následné vhození do schránky.

Při jakékoliv změně údajů je potřeba vytvořit nové vizitky. Přepisování a škrtání ve starých působí velmi neprofesionálně.

 

Předchozí článekTweed (tvíd)
Další článekJak být poloformálním gentlemanem
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

4 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here