Motýlek pro každého gentlemana

4

Motýlek. Výsada gentlemanů. Někdo by jistě řekl, že nosit motýlka je vhodné jen pro opravdu honosné příležitosti a události, které navštívíme nanejvýš párkrát do roka. Mám na mysli například svatby nebo je-li na pozvánce k akci dán dress code black tie, pak tedy jako součást smokingu. Ale smokingem a černými motýlky tahle sranda zdaleka nekončí…

V posledních letech se nese i do Česka ze západních zemí výrazný trend v pánské módě a to nošení motýlků k běžným denním outfitům. Jde to ruku v ruce s jakýmsi soustavným „zelegantňováním“ naší pánské populace – alespoň u nás v Plzni tohle pozoruju a je to moc fajn. Už bylo totiž na čase.

Kromě pěkně padnoucích sáček, kvalitních kožených bot a outfitech doplněných o elegantní tašku přes rameno (v podobném barevném odstínu jako obuv), pozoruji také nárůst vyloženě elegantních módních outfitů a to i za běžných všedních dnů – při procházce městem a podobně.

Jasně, pořád vedou šusťákové bundy, nabručené obličeje, igelitky a tenisky z tržnice, ale i tak, u mladé generace vidím velký pokrok.

Co mě nejvíc baví na elegantních módních outfitech? Zajímavé doplňky. Mým osobním favoritem mezi pánskými módními doplňky je kromě kravaty a kapesníčku do saka právě motýlek. Klasický vázací motýlek má zkrátka něco do sebe. Ať už se jedná o jednobarevného motýlka nebo výstřednější barevný kousek třeba se vzorem.

Kde se zrodil pánský motýlek?

Podobně jako kravaty i motýlky pocházejí od Chorvatů. V 17. století měli Chorvatští žoldnéři zvyk vázat si límce svých košilí ozdobným šátkem podobným dnešní kravatě a to proto, aby si límce udržovali hezky přilehlé k tělu. Tohohle „způsobu“ si zanedlouho všimli francouzští milovníci módy z vyšších společenských vrstev – ti, kteří udávali tehdejší módu – a vzali je za své. Chorvatské ozdobné šátky se po čase vyvinuly pod dohledem francouzské elegance nejen v kravaty, ale i v dnešní motýlky.

Na přelomu 17. a 18. století byly motýlky v podstatě nedílnou součástí společensky vysoce formálních pánských oděvů a v 19. století si motýlky oblíbila společenská smetánka i pro méně formální příležitosti. Lékaři, vysokoškolští profesoři, advokáti a další význačné osobnosti byly na veřejnosti k vidění opravdu jen řádně oblečeni a také náležitě vyzdobeni. Tehdy se totiž dbalo nejen na dobré vychování, ale i na patřičnou sebereprezentaci příslušným oblečením.

Po druhé světové válce však motýlci odlétli z pánských krků spíše do vzpomínek a do dob minulých. Někde se vytratili více, někde méně. U nás zrovna docela … více.

Motýlky v denních outfitech dnes

Vezmete-li si motýlka k běžnému outfitu složeného ze sportovního saka, kalhot chinos a pěkné kvalitní obuvi, zaručeně povýšíte svůj look do nové dimenze. Motýlek má obecně tu vlastnost, že zásadně zvyšuje elegantnost každého outfitu. Pokud se tedy nebojíte vykročit z davu a vylézt ze své ulity.

Nosit motýlka není ani ostuda, ani důvod býti k posměchu. Je to důvod k tichému obdivu. Obdivu sebevědomého gentlemana, který se nebojí strhnout na sebe pozornost a třeba – inspirovat okolí.

Na co si dát pozor?

Často se chybuje v šířce motýlka. Při zavazování dbejte na to, aby délka uvázaného motýlka korespondovala s vnějšími hranicemi obočí. Dosáhnete tak rovnoměrného a padnoucího vzhledu.

Motýlek je vhodné zkombinovat s kapesníčkem do saka – o tom žádná. Vyhněte se však totožným vzorům a barvám. To už není ladění, to už je přehnaná snaha vypadat sladěně a ve výsledku to pak působí příliš uniformovaně a v podstatě i nudně. Takže ladit ano, ale stejné vzory nebo totožné barvy raději ne.

A co vy, milí gentlemani, jaký je váš vztah k motýlkům? Rádi se s vámi o tom pobavíme v komentářích.

Obrázky: Pinterest.com, Alfons.cz.

Předchozí článekSoutěž o kravatu dle vlastního výběru
Další článekReport z Havana Club Grand Prix 2015
Nejnovější přírůstek týmu Two Gentlemen, náš externí redaktor. Expert na módu, design a styl.

4 KOMENTÁŘE

  1. Motýlky vidět v dnešní době v normálním, všedním prostředí je opravdu rarita. Sem tam si ho vezme nějaký odvazák (jako na náš maturitní ples), ale jinak nějakou extra polétavost motýlků v okolí nevidím… Osobně preferuji kravatu. 🙂
    Chtěl jsem se vás zeptat, co soudíte o dřevěných (pevných) motýlcích?
    Díky za odpověď!

    • A přitom jsou tak slušivé, hodí se všude, kde se hodí kravata. 🙂 Ale myslím si, že je začínám vídat čím dál tím více, i když je jich stále minimum.

      Dřevěné doplňky obecně jsou určitě zajímavým módním výdobytkem. Nim proti nim nemám, líbí se mi. Zvláště, pokud jsou krásně vyřezávané (viz například motýlek Bellis od BeWooden).

  2. Dobrý den, děkuji za super text.

    Chtěla bych se zeptat na Váš názor – neladit příliš stejné barvy, jelikož to vypadá moc sladěné a postrádá to smyslnost výbuchu jenotlivého prvku, např. motýlku.

    Koupila jsem přítelovi (má velice rád uhlatený vzhled a hravé ponožky s barevnými tkaničkami), toto vše s představou, že to bude nosit spolu, ale na základě Vašeho textu usuzuji, že by to byl přešlap.

    Co si tedy mysléte o tomto? Dal byste k tomuto outfotu barevné tkaničky a ponožky?

    Skobminoval byste dohromady vůbec tuto kravatu s kšírami?

    Děkuji za Váš názor.

    http://www.drwoody.cz/obleceni-a-moda/atlasove-panske-sle-a-motylek/?variantId=7584
    http://www.drwoody.cz/obleceni-a-moda/barevne-ponozky-think-pink–unisex/?variantId=3836
    http://www.drwoody.cz/tkanicky-do-bot/tyrkysove-voskovane-tkanicky/?variantId=3725

    • Hezký večer,

      podle mého názoru jste vybrala dobře 🙂 Kombinace v celku působí velmi vesele, rozhodně bych jí nenazval uniformní. Kravata a šle mohou mít i dle etikety stejný vzor i barvu, není to problém.

      Stejnou barvou a vzorem byla spíše myšlena hrůznost tohoto typu: https://www.presentwill.cz/fotky69916/fotos/_vyr_1438.jpg

      Pokud ladíte různé kousky, které se prodávají zvlášť, většinou to problém není, protože se jednotlivé kousky obvykle alespoň lehce liší. Šle, jelikož jsou většinou skryty, mohou mít stejný vzor i barvu s dalšími doplňky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here