Tweed (tvíd)

15

V České republice téměř neznámý, v Británii ho má snad každý. Podle nás by měli mít alespoň jeden tvídový kousek v šatníku všichni. Je totiž velice praktický i elegantní.

Trochu z historie

Tweed (tvíd) pochází ze Skotska. Tamější farmáři jej vymysleli, aby mohli lépe zápasit se sychravým počasím. Bylo to tedy čistě pracovní oblečení. To ostatně byl běžný oblek také.

Co se jména týče, to vzniklo omylem. Okolo roku 1830 dostal londýnský obchodník s látkami dopis od skotské firmy Watson & Sons. Ti mu nabízeli různé látky s diagonálním vzorkem (twill – tweel). Dopis byl psán ručně,  a jelikož obchodník nedokázal slovo přečíst, domníval se, že je jméno látky odvozeno od názvu řeky Tweed v jižním Skotsku. Jméno se ujalo a používá se dodnes.

V Anglii se tvíd rychle stal velmi populárním díky svým skvělým vlastnostem. Byl příjemný, dobře zahřál, nepromokal. Oblíbila si ho jak šlechta, tak obyčejní lidé. Jak dámy, tak páni. Brzy se stal standardem mezi jezdeckým oblečením. V 60. letech přišla Coco Chanel a tvíd ještě více zpopularizovala. Ušila nádherný dámský kostýmek, který dodnes nechybí v žádné nové kolekci Chanel. A tvíd se tak dostal do šatníků téměř každému. Nosil ho Sherlock Holmes i James Bond. V České republice však nikdy populární nebyl.

Tvíd nepatří do starého železa

Když se člověk podívá na běžné sako či oblek z tvídové látky,  dost možná si řekne, že vypadá moc konzervativně a usedle. Tuhle myšlenku ale mohu velmi rychle vyvrátit. Není konzervativní spíše to, jak se obléká většina lidí? S tvídem naopak v davu černých bund a modrých džín vyniknete.

Tvíd je výbornou součástí business casual dress codu. Dá se pohodlně nosit na jakoukoliv neformální událost – do práce, do kina nebo jen tak na ven. Ideální je zvláště na jaro a podzim, kdy ještě není dost velké teplo na samotný oblek, ale ani dost velká zima na zapnutý kabát s šálou. Tvíd je vysoce kvalitní látkou a se správným střihem sedí každému. Je pohodlný, odolný a dobře zadržuje teplo. Zkrátka perfektní parťák do studenějšího dne.

V dnešní době je velmi populární například mezi univerzitními profesory či umělci. Dodá vám totiž na důležitosti i eleganci. Co však mnohé nepotěší je, že se neshání úplně nejsnáze. Trend tvídového oblečení k nám přichází velmi pomalu a jistě ještě pár let potrvá, než budou běžně na věšácích každého obchodu. Pokud máte v nejbližší době výlet například do Německa, tam sako či oblek z tvídu seženete o mnoho snadněji.

Typy a vzory

Tvíd má velké množství druhů a vzorů. Liší se podle značky, funkčnosti, místa výroby nebo například dle použité vlny.

Typy

Harris Tweed

Harris Tweed je jakési tvídové šampaňské. Harris Tweed je milován po celém světě pro svůj jedinečný charakter, který se se nepodobá žádné jiné látce. Tvíd této značky se smí vyrábět pouze na ostrovech Harris a Lewis na Vnějších Hebridách. Je nejoblíbenějším typem tvídové látky. Hodí se především pro silnější saka či obleky.

Highland Tweed

Tweed tohoto typu je vyráběn na Skotské Vysočině a Skotských ostrovech. Je šit velmi precizně. Šije se z něj největší množství vzorů. Hodí se především pro středně silná saka.

Islay Tweed

Islay Tweed je dalším z velmi tradičních typů tvídu. Podobá se Harris Tweedu, ale má svůj osobitý šarm. Islay Tweed je známý především z nejrůznějších Hollywoodských filmů – Statečná srdce, Forrest Gump, Rob Roy nebo třeba Navždy a daleko. Důvod, proč si filmová studia vybírají právě tento tvíd je pro jeho old-fashion vzhled. Právě s oblekem či sakem z tohoto tvídu docílíte toho nejvěrnějšího old-school vzhledu.

Cashmere Tweed

Neobvyklý, ale také nejluxusnější. Tvíd dělaný ze Skotského kašmíru vám dozajista pěkně provětrá peněženku. Je určen pro ty nejnáročnější zákazníky, co se oblečení týče.

Vzory

tweed
Barleycorn: Tvídy Barleycorn jsou obvykle hrubé, jejich vzhled může připomínat ječmen. Je populární především u něžného pohlaví, ale je samozřejmě vhodný i pro pány

Plain Herringbone: Herringbone si získal své jméno díky svému vzhledu připomínající rybí kost. Na vzorek se hezky dívá, tvoří písmenka „V“. Je to nejoblíbenější vzor tvídového oblečení.

Houndstooth: Vzhled připomíná psí zub. Velmi oblíbený se stal v armádě, protože umožňoval dobré maskování.

Checked: Jeden z nejtradičnějších vzorků- Vypadá velmi dobře a old-fashion.

Estate (neboli Overcheck Herringbone):   Tento vzorek je klasickým Herringbone vzorkem překrytý čtvercovým vzorem.

Overcheck Twill:  Prostý vzorek překrytý čtvercovým vzorem

Plain Twill: Nejjednodušší vzorek tvídu. Je opět velmi populární u žen.

Tartan a Plaid: Tradiční Skotský vzorek. Stejný vzorek nesou například kilty.

Striped: Proužky různých velikostí i směrů.

 

Předchozí článekNeverbální komunikace část 1.
Další článekJak by měla vypadat správná vizitka?
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

15 KOMENTÁŘE

  1. Super článek! O tvídu jsem toho nikdy moc neslyšel a kromě filmů snad ani neviděl, takže určitě užitečné info :).
    Teď už jen přehled překlepů:
    Dopis byl psán ručn, a jelikož obchodník…
    Zkrátka perfektní parťák o studenějšího dne.
    Harris Tweed je milován po celém světe pro svůj jedinečný charakter, který se se nepodobá žádné jiné látce.

  2. Moc pěkný článek, skvělé ilustrační obrázky – jako vždy 🙂 A opět jsem se dozvěděl něco nového.
    Také jsem nalezl chybičku v textu u Highland Tweedu „Tweed tohoto typu je vyrýběn“

  3. Ahoj,
    Je v Čechách vůbec nějaký obchodník s konfekcí, co má tvídová saka v nabídce? Nemůžu nic najít a Charles Tyrwhitt ani Topman nemají úplně to, co bych si představoval… Díky 🙂

  4. Skvělý článek, o tweedu jsem toho taky moc neslyšel, a zpětně si vybavuji, že opravdu spíš viděl jen ve filmech. Díky moc. Taky přidám korekci: „…, že je jméno látky odvozeno od názvy řeky Tweed …“ . tak řeku už jste opravili, tak teď ještě „od názvy“ na „od názvu“ a bude to super. 🙂

  5. Dobrý den,

    sháním v čechách kvalitní tvídový oblek a nemohu sehnat. Třeba Walker Slater. Můžete mi poradit, jestli se dá někde koupit? Samozřejmě si ho chci vyzkoušet, takže přes internet ho nechci kupovat. Nechce se mi kvůli tomu letět do Londýna. :)) Děkuji za radu.

    Aleš Kurz

    • V ČR je problém tvíd sehnat, natož pak kvalitní. Co se týče konfekce, nedávno jsem nějaké viděl v Peek & Cloppenburg či Barbour, občas jej do nabídky zařadí i obchody jako je Mango, Zara nebo Massimo Dutti. Zkusil bych se podívat tam 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here