Gentlemani minulosti – Heinrich Mattoni

0

Kde to žije, tam je Mattoni. Západočeské minerální vody jsou známé jak u nás tak v zahraničí. Jsou základní ingrediencí mnoha koktejlů, ale také populárním nápojem v restauracích či na politických schůzích. Nic z toho by ale nebylo možné bez samotného zakladatele, Heinricha von Mattoni.

Jak Mattoni k „Mattonkám“ přišel

Příběh známých minerálek Mattoni nedávno slavil 140. výročí. V historických pramenech se objevuje první zmínka o tzv. Bukové kyselce už roku 1522. Má se však za to, že ji lidé využívali ještě o staletí dříve. Posuňme se do roku 1693. Z Itálie do Karlových Varů přijíždí obchodník s citróny Ottavio Mattoni, který je posledním dohledatelným předkem Heinricha. Ottavio se později ve Varech ožení a zakládá svůj vlastní obchod. O sto let později je Buková kyselka shledána odborníky za vhodnou pro export a první lahve se začínají vyvážet do zahraničí. Začínají vznikat první lázně a také prodejní filiálky Bukové kyselky. V roce 1798 je už Kyselka tak úspěšná, že se do zahraničí vyvážejí stovky tisíc džbánků ročně.

Píše se rok 1830 a v Karlových Varech se právě narodil Heinrich Mattoni. Jeho otec Karl Mattoni byl obecním radou, a Heinrich tak vyrůstal v privilegovaných poměrech a dostalo se mu vynikajícího vzdělání. Heinrich se po studiu vydal sbírat zkušenosti do zahraničí. Stejně jako jeho předci, ani on nezapřel vlohy k obchodu a podnikání a pracoval jako obchodník několika větších vývozních podniků ve Vídni a Hamburku.

Po  pár letech se vrací zpět a roku 1856 si pronajímá od městského spolku expedici městské minerální vody. Byl  nesmírně úspěšný, a tak si o 11 let později mohl dovolit pronájem expedice Kyselky.

Mattoni na vzestupu

Ještě před tím, než Kyselce předal jméno Mattoni, se Heinrichovi povedlo stát se dvorním dovozcem minerální vody na samotný císařský a královský dvůr ve Vídni. O 3 roky později je založena společnost Mattoni a stává se jednou z nejznámějších minerálních vod světa. Mattoni celou Kyselku od hraběte Černína kupuje a začíná budovat lázně a infrastrukturu ve velkém.

V roce 1874 zavádí Mattoni skleněné lahve s papírovou etiketou. Na etiketě se objevuje dnes už ikonický orel, který pochází z rodového znaku Mattoni. Za své zásluhy a zvýšení věhlasu monarchie po světě je roku 1889 Heinrich Mattoni povýšen do šlechtického stavu a získává i dědičný titul. Do lázní začínají přijíždět zahraniční hosté, Mattoni získává na Světové výstavě v Paříži ocenění Grand Prix a společnost se transformuje na akciovku. Roku 1910 Heinrich Mattoni ve svém rodišti umírá. Během svého života dokázal zvýšit export Kyselky z 240 tisíc na 10 milionů a dokázal vytvořit jednu z nejlepších značek tehdejšího světa.

Dnes Mattoni i přes nepříliš růžové události minulého století vyrábí 176 druhů nápojů a exportuje do více než 26 zemích světa. Vlastní značky jako je Magnesia, Aquila, Poděbradka nebo Dobrá voda. Je tak lídrem na trhu nealkoholických nápojů v ČR s více než pětimiliardovým obratem.

Smutným faktem však je, že místo, kde příběh těchto minerálních vod začal – lázně Kyselka, je v současnosti v naprosto katastrofickém stavu. Teď by se ale opuštěnému komplexu mohlo začít svítat na lepší časy díky probíhající rekonstrukci. Na dokončení opravy si sice ještě zhruba deset let počkáme, avšak jistě se stane zajímavou výletní destinací.

kyselka

Gentleman jménem Heinrich Mattoni

Ač Mattoni nepocházel z nikterak chudé rodiny (koneckonců rodina obchodníků), rozhodně byste je neoznačili ani za smetánku. Díky postavení jeho otce už se ale již od mala účastnil různých společenských akcí. Vždy tak chodil perfektně oblékán a choval se na úrovni. 5. června 1858 se v Karlových Varech oženil s dcerou purkmistra Jana Petra Knolla, Vilemínou. Z jejich manželství se narodilo 7 dětí (2 synové a 5 dcer).

Heinrich Mattoni se dožívá úctyhodných takřka 80 let. V té době velmi vysokého věku. Dva roky před smrtí ještě stihl se svou manželkou oslavit zlatou svatbu. Při této příležitosti mu byl udělen komturský kříž řadu Františka Josefa, udělován za občanské zásluhy o stát a panovnický dům.

Po Mattoniho  smrti se obchodu ujali Mattoniho synové, komerční rada Leo Edler von Mattoni a obchodní komorní rada Heirnich Edler von Mattoni.

Životu Heinricha Mattoniho se dále v detailu věnuje kniha Dravec Mattoni, kterou doporučuji ke čtení.

Já, Mattoni

Na náš článek můžete od září navázat novým životopisným seriálem České televize s názvem „Já, Mattoni„, který se již představil na karlovarském festivalu. Třináctidílný seriál s rozpočtem přes sto milionů korun je nejdražším seriálem, do jehož produkce se ČT pustila, a jeho natáčení probíhalo dva roky. Tak snad to bude stát za to 🙂 Pokud ano, určitě o něm ještě napíšeme.

mattoni2

Obrázky: KVIFF, Zachraňte lázně kyselka, Muzeum Karlovy Vary

Korekce: Štěpán Vondráček

Předchozí článek5 důvodů, proč je léto nejlepším obdobím pro randění
Další článekKouzlo jednoho obleku v 5 stylech
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here